Bílí Tygři Liberec

Pozdní dohrání či technika na střídačce. Extraliga výrazně obměnila pravidla

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Po dalším čtyřletém cyklu zakončeným olympiádou došlo ze strany IIHF k obměně pravidel. A tentokrát se jedná v některých případech o dost zajímavé reformy. Rozhodčí budou například trestat nový druh faulu či přísněji posuzovat podražení. Jaké jsou ty nejdůležitější změny?

Možnosti trenérů

O tomto pravidle převzatého od NHL jste již pravděpodobně slyšeli. Trenéři mají od následující sezóny právo nechat prohlédnout videozáznam, pokud se jim na gólové situaci něco nezdálo. Platí to však pouze pro postavení hráče v brankovišti a nedovolené bránění gólmanovi, ofsajdové situace se na rozdíl od zámoří přezkoumávat nebudou.

S tímto také souvisí povolená technika na střídačce. Dosud bylo možné pouze rádiové spojení s asistentem na tribuně, nyní může mít realizační štáb na lavičce jakoukoliv elektroniku, například tablet. Jediným omezením je, že s její pomocí nesmí ovlivňovat rozhodnutí sudích.


Brankáři

Novým nařízením se budou muset učit také strážci svatyní. Ti budou nově chytat v zúženém brankovišti, opět po vzoru nejslavnější ligy světa. Dále také mají možnost zůstat během samostatných nájezdů ve své bráně a nemusí jezdit ke střídačce, jako tomu bylo dříve.

Tou nejdůležitější změnou je však pravidlo o přikrytí puku. Brankář má povoleno si na kotouč lehnout pouze pokud je ve svém chráněném území. Kromě toho smí na ploše ohraničené brankovou čarou a spojnicí středů kruhů v obranném pásmu přerušit hru pouze v případě, že je napadán protihráčem a nemůže bezpečně rozehrát holí.


Nové tresty

Co se vylučování týče, budou rozhodčí muset být v mnoha ohledech o něco přísnější. Za podrážení (původně „podražení“, pozn. red.) bude považováno třeba i jen způsobení ztráty rovnováhy protihráče za pomoci hokejky, brusle či nohy. Dále sudí udělí týmu dvě minuty, pokud se opakovaně uchýlí k jakémukoliv natahování času po zakázaném uvolnění.

Následně se také bude dávat vyšší trest za vražení na hrazení, což mimochodem není až tak neobvyklý prohřešek. Hráč tak nemůže 2+10 minut automaticky obdržet jen za zásah do oblasti hlavy a krku.

Do výčtu nedovelených zákroků přibude poté pozdní dohrání, které budou rozhodčí signalizovat sražením zaťatých pěstí před hrudí. Za to hokejista inkasuje trest po situaci, v níž bodyčekem trefí soupeře, jenž již není v držení kotouče.

Po několika letech navíc Mezinárodní hokejová federace zrušila pravidlo o trestném střílení. Toho se nyní bude moci ujmout libovolný hráč, ne nutně ten faulovaný.

Takový je tedy výčet těch nejzajímavějších změn v pravidlech. Těch je ovšem o dost více, pokud vás tedy zajímá jejich kompletní seznam, klikněte zde.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit