Bílí Tygři Liberec

Po stopách navrátilce Lukáše Vantucha: Urostlý obr s výraznou tygří minulostí

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Další z posil do útoku Bílých Tygrů se před přípravou na novou sezonu stal urostlý Lukáš Vantuch. Přestože strávil předchozí tři ročníky v jiných klubech, je jeho tygří stopa jedna z nejvýraznějších z celé liberecké soupisky. Pojďme si ji nyní připomenout.

S hokejem začal tento útočník v rodné Jihlavě, už jako nadějného útočníka si ho ale vybrali Bílí Tygři a Vantuch se tak v patnácti letech poprvé stěhoval pod Ještěd. Zde strávil dorostenecké kategorie a už během sezony 2002/03 nakoukl také do juniorky. Ve starším dorostu a následně i v juniorském týmu podával skvělé výkony, nakoukl také do reprezentační osmnáctky a byl v šestém kole draftu NHL vybrán týmem Boston Bruins.

V ročníku 2005/06 tedy vyrazil zkusit své štěstí za oceán. První zámořskou sezonu strávil v celku Calgary Hitmen, o rok později oblékal dres Lethbridge Hurricanes a zahrál si i na juniorském světovém šampionátu, po dvouleté anabázi však nakonec zvolil návrat do České republiky a od sezony 2007/08 oblékal dres Bílých Tygrů v české extralize.

Vantuch se s protivníky nemaže

Už jako dvacetiletý odehrál ve své první sezoně v české nejvyšší soutěži 37 utkání, zároveň vypomáhal také v prvoligovém Vrchlabí. Podobný průběh pro něj měl také následující ročník, ovšem s tím, že místo ve Vrchlabí střídavě nastupoval v první lize za Benátky nad Jizerou. Na ledě postupně dostával vytáhlý útočník čím dál větší prostor.

V sezoně 2009/10 se dokonce postupně na chvíli posunul až do první formace, v 19. kole ho však přibrzdilo zranění a nakonec v základní části odehrál pouze 29 zápasů. Tygři nakonec v semifinále play-off vypadli 0:4 na zápasy s Pardubicemi. Zranění klíční kosti Vantuchovi navíc zkomplikovalo start dalšího ročníku, do extraligových bojů zasáhl až v listopadu a pohyboval se opět mezi prvním týmem a farmou.

Na konci sezony však zaznamenal vzestupnou formu, v play-off se jeho čtvrtá formace prezentovala velkou pracovitostí a "Ventyl" si dokonce vysloužil pozvánku do národního týmu, kde naskočil do čtyř duelů. Na tyto výkony navázal i v ročníku 2011/12, který byl pro něj v tygřím dresu zřejmě nejpovedenějším.

Po dvou letech ho během celé sezony nezastavilo zranění, naskočil do všech 52 duelů základní části i do kompletní jedenáctky zápasů v play-off. Během něj se mu navíc střelecky dařilo, zaznamenal šest kanadských bodů za čtyři branky a dvě asistence. Bílým Tygrům ale opět vystavily v semifinále stopku Pardubice.

Klečící Lukáš Vantuch

Sezona 2012/13 byla pro Lukáše Vantucha v libereckém dresu zatím poslední. V jejím průběhu strávil také pět utkání na hostování ve Spartě, do Liberce se ale vrátil a pomáhal Tygrům v bojích o udržení extraligové příslušnosti. Po tuhém souboji s Mladou Boleslaví v rozhodujícím duelu se však našemu týmu podařilo v extralize udržet.

V novém ročníku se Vantuch rozhodl vyzkoušet novou výzvu a zamířil do německého druholigového Landshutu. Zde posbíral v základní části 49 bodů v 53 duelech a dokráčel až do semifinále play-off. Ve stejném celku odehrál i úvod další sezony, následně se ale stěhoval na hostování do královéhradeckého Mountfieldu, kde nakonec odehrál také sezonu 2015/16. Deset utkání strávil i na hostování v Litvínově.

Nyní se urostlý útočník vrací pod Ještěd. Nezbývá než Lukáši Vantuchovi popřát zpět ve staronovém působišti co nejvíce úspěchů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit