Bílí Tygři Liberec

Petr Syrovátko: Čtvrtstoletí s libereckým hokejem? Těším se na další sezóny

Date of publication Author Redakce

Liberec - Jsme na startu už 25. sezóny, v níž potrvá pevné a stabilní spojení Bílých Tygrů a společnosti Syner. S podporou významného generálního partnera dokázal hokejový klub z Liberce vystoupat ze suterénu českého hokeje až k nejvyšším metám, včetně zisku titulu pro Mistra České republiky. Čtvrtstoletí za zády a před sebou lákadlo dalšího zajímavého extraligového ročníku – v takové pozici hovoříme s prezidentem klubu Petrem Syrovátkem.

Už 25 let je společnost Syner generálním partnerem Bílých Tygrů, propojení společnosti s klubem je však mnohem výraznější, že?
Nejsme jenom generálním partnerem. Zároveň jsme zakladatelem, společníkem, vlastníkem... Velmi často říkáme pouze generální partner, ale ten nemusí mít vždy vliv na řízení klubu. V našem případě je to taková společná mise, která začala v roce 1993. Před 25 lety jsme založili obchodní společnost, tehdy ještě pod názvem Stadion Liberec. Postupem času jsme organizaci spolu s vývojem hokejového klubu přejmenovali na Bílé Tygry Liberec. Byli jsme jednou třetinou z té zakládající struktury a postupně jsme se stali tím, kdo klub ovládá.

Jak se za uplynulými 25 lety podpory libereckého hokeje ohlížíte?
Troufám si říct, že se za nimi můžeme ohlédnout s pýchou. Velmi brzy jsme postoupili z druhé ligy do první a po dalších sedmi letech jsme slavili postup do extraligy. V ní máme za sebou šestnáct odehraných sezon, kdy jsme čtyřikrát vyhráli Prezidentský pohár, dvakrát slavili bronz, jednou stříbro, došli do semifinále Ligy mistrů a dosáhli jsme i na metu nejvyšší, tedy na titul. Kromě krásných věcí si samozřejmě vzpomínám i na horší momenty, jako například na barážovou sezonu, kdy jsme ještě pět minut před koncem posledního utkání nevěděli, zda se vyhneme sportovní katastrofě v podobě sestupu. Tohle vše se mi za těch 25 let vybaví.

Existuje období, které byste v rámci těch pětadvaceti let označil pro klub za zlomové?
Přelomové byly roky 1998 a 1999, kdy jsme přišli s konceptem nutné obnovy celého sportovního komplexu. Postupně se nám podařilo docílit toho, že se z tehdejšího sportoviště stalo jedno z nejmodernějších sportovních center v celé republice, které nám široko daleko kluby závidí. Na sport jsme se nikdy nedívali pouze jako na byznys, šlo nám také o to, komu by měl sloužit. Současný Sport Park Liberec slouží nejen profesionálům, ale také amatérům nebo třeba handicapovaným sportovcům. A samozřejmě také společenským událostem, pro které tu v Liberci dříve nebyl vhodný prostor. Zázemí, které tu postupně vzniklo, je základem našich sportovních úspěchů.

Bílí Tygři za sebou mají sezonu, v níž po titulu a stříbru skončili "až" na sedmé pozici. Jak ji nyní před startem nového ročníku hodnotíte?
Loňská sezona byla rozbitá i tím, že skoro celý realizační tým působil také v reprezentaci do 20 let. Klub tím do jisté míry trpěl, protože trenéři museli svou energii dělit. Neřekl bych, že by tímto byl ovlivněn závěr sezony, který jsme si podle mě ve čtvrtfinále play-off prohráli sami. Zkrátka jsme nedali góly, zatímco Hradci se to dařilo. Za tím rozhodně nehledám to, že Filip s kolegy působil také u reprezentace, tam už rozhodovala pouze aktuální forma týmu. Na druhou stranu, po dvou letech jsme letos měli zcela plnohodnotnou nezkrácenou přípravu. Byla tak dlouhá, že už jsou nyní všichni plní očekávání a těší se na start extraligy.

Prezident Bílých Tygrů Liberec Petr Syrovátko

"Je tu spousta paralel se sezónou 2015/16, které bychom si rádi zopakovali. Když tu naposledy byla podobná větší obměna, přišli sem vynikající kluci, jako Michal Řepík nebo Michal Birner. Z mužstva cítím podobnou pozitivní energii, jaká tu tehdy byla. Mám očekávání, ale jednoznačně si nechceme klást nějaké konkrétní cíle. Spíš se chceme soustředit na každé jednotlivé utkání. Než tu tvrdit taková klasická klišé, že chceme vybojovat přímý postup a že potom už se může stát cokoliv, raději řeknu, že zkrátka chceme vyhrávat. Rádi bychom se na tabulku letos koukali jinak, než vloni, kdy jsme se drželi v nejnižších patrech tabulky."

V extralize to sice nebylo úplně podle představ, zato v hokejové Lize mistrů jsme došli až do semifinále. Jak vysoko tento výkon mezi úspěchy Bílých Tygrů řadíte?
Šlo o obrovský úspěch Bílých Tygrů na mezinárodním poli. A věřím, že až uplyne nějaký čas, tento počin získá ještě vyšší hodnotu a prestiž. Výborně jsme reprezentovali nejen klub, ale také celý český hokej, a došli jsme až mezi čtyři nejlepší evropské celky. To je bezvadný výsledek.

Letos se této soutěže liberecký klub poprvé v historii neúčastní. Mrzí vás to?
Rozhodně. Bílí Tygři byli jednou ze zakládajících organizací Champions Hockey League a jsme zároveň jedním z hrdých akcionářů soutěže. Věřím, že tento projekt výrazně poroste. Za tři roky by měl vítěz Ligy mistrů získat milion eur, za deset let už to může být třeba deset milionů. Jsem přesvědčen, že se zde rodí prestižní soutěž, do níž se postupně zapojí také ruské kluby. To by Champions Hockey League ještě více zatraktivnilo.

V nové sezóně nacházíme na soupisce další nadějné liberecké odchovance. Dalo by se říci, že Bílí Tygři začínají sklízet ovoce onoho často zmiňovaného progresivního systému práce s mládeží, která tu byla nastolena před deseti lety?
Velkou roli v tom hrál Filip Pešán. Po skončení své hráčské kariéry přišel s vizí, jak by chtěl práci v organizaci pozvednout. Dařilo se mu pro tuto vizi získat další trenéry a přesvědčit o ní také rodiče. Svým přístupem sem přilákal také řadu hráčů z jiných míst v celé republice, což samozřejmě vyvolalo i určitou nevoli u těch, které takoví hráči nahradili v sestavě. I to s sebou naše cesta nesla. Dnes máme v A-týmu řadu kluků, kteří sem přišli odněkud třeba ve čtrnácti letech a poté tu hokejově dospěli. Stejně tak se můžeme chlubit šesti hráči, kteří prošli Libercem a v posledních dvou letech podepsali smlouvu v NHL. To je pro nás skvělé vizitka. To je cesta, kterou chceme rozvíjet.

Celkově tým během léta prošel výraznější obměnou. Jakou sílu podle vás současní Bílí Tygři mají?
Je tu spousta paralel se sezónou 2015/16, které bychom si rádi zopakovali. Když tu naposledy byla podobná větší obměna, přišli sem vynikající kluci, jako Michal Řepík nebo Michal Birner. Z mužstva cítím podobnou pozitivní energii, jaká tu tehdy byla. Mám očekávání, ale jednoznačně si nechceme klást nějaké konkrétní cíle. Spíš se chceme soustředit na každé jednotlivé utkání. Než tu tvrdit taková klasická klišé, že chceme vybojovat přímý postup a že potom už se může stát cokoliv, raději řeknu, že zkrátka chceme vyhrávat. Rádi bychom se na tabulku letos koukali jinak, než vloni, kdy jsme se drželi v nejnižších patrech tabulky.

Petr Syrovátko s Prezidentským pohárem
Bílí Tygři jako dosud jediný tým v extralize obhájili Prezidentský pohár. Povedlo se jim to hned dvakrát - v sezonách 2005/06 a 2006/07 a poté 2015/16 a 2016/17.

Vytyčený cíl v podobě konkrétního umístění tedy nemáte?
Za těch 25 let, co se v libereckém hokeji pohybujeme, jsme se naučili, že nemá smysl vyhlašovat nějaké velké cíle. Nic tím nezískáte, pouze si komplikujete cestu. Sám jsem kdysi podobné cíle vytyčoval, ale už moc dobře vím, že je mnohem lepší méně mluvit a více dělat. K tomu si musíte dospět. Není nutné dělat nějaký mediální humbuk. Ať za nás raději hovoří výsledky.

Sezona 2018/19 bude první, v níž bude kromě České televize extraligu vysílat také O2. Vítáte tento krok?
Rozhodně, koneckonců jsme sami kdysi stáli u zrodu podobných jednání. Ve srovnání s marketingovými aktivitami, které předvádí například fotbal, hokej poněkud zaspal. Jsem pro, abychom šli vstříc novým prvkům. Také proto jsme spolu se Spartou v roce 2016 byli prvními, kdo měl zájem rozčeřit dosud konstantní vody českého hokeje. Sklidili jsme za to velkou nevoli mezi ostatními extraligovými kluby, ale výsledkem je, že se po roce a půl vyjednávání mezi extraligou, O2 TV a Českou televizí došlo k dohodě, která přinesla více peněz všem extraligovým klubům.

O2 TV je ovšem placeným kanálem. Ne všichni fanoušci jsou smířeni s tím, že budou muset za sledování svého klubu platit.
Jsem přesvědčen, že za sledování každého sportu, který je profesionální a za jehož provoz tak kluby platí nemalé peníze, by si měli diváci zaplatit. A to buď tak, že si koupíte lístek přímo do haly, nebo tím, že si zaplatíte za jeho sledování v televizi. Žádný sport s výjimkou rekreačního není zadarmo. Tak to zkrátka je a celý svět to ví. Je to přímo úměrné. Sportovci musí mít dostatečnou úroveň, aby měl někdo zájem je sledovat. Musíme se snažit hrát atraktivní a úspěšný hokej, aby měli fanoušci zájem pustit si nás v televizi a zaplatit za nás. Pro kluby by to mělo být další motivací k co nejlepší práci.

Jste před startem nového ročníku nervózní?
Spíš se hrozně těším, až vše začne. Mám radost, že roste zájem mezi fanoušky a že se nám daří ve větší míře prodávat permanentky. Během předsezónního období jsme měli velmi vyvedenou kampaň, která byla vtipná a na kterou máme velmi dobré ohlasy. Není to vše jenom o sportovním výkonu, ale také o další činnosti, třeba právě o té marketingové, která mu dodá na důležitosti. Myslím, že tahle synergie byla z naší strany výborná. Nyní už jsme ve fázi očekávání, až vše vypukne a budeme moci zase všichni začít žít našimi sportovními výsledky.

Jaromír Jágr a Petr Nedvěd v debatě s Petrem Syrovátkem a Martinem Dejdarem
Největším úspěchem Bílých Tygrů zůstává mistrovský titul z ročníku 2015/16.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit