Bílí Tygři Liberec

PLAY-OFF je tady! Tygři v bílém pekle vyzvou Piráty Chomutov

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Dlouho očekávaná chvíle je konečně tu. Naše mužstvo vstoupí do vyřazovacích bojů sérií s chomutovskými Piráty, kteří v předkole předčili Kometu. Pojďme se podrobně podívat, s čím na Tygry Západočeši vyrukují.

Logo chomutovských Pirátů

Základní informace

Chomutovští se po většinu času potloukali na příčkách zaručující postup do předkola play-off. Poohlíželi se sice po čtvrtfinále, ale to Pirátům nakonec uniklo o pět bodů.

Los jim tedy záhy přisoudil do bojů o osmičku nejlepších týmů brněnskou Kometu. S tou měli svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky doposud vyrovnanou bilanci. V základní části se dvakrát přiklonilo štěstí na jejich stranu, naopak dvakrát zase uspěli Moravané.

Piráti Chomutov - Kometa Brno 3:1 (2:1 pr., 2:0, 2:3, 4:3)

1. zápas: Tuhá bitva se sladkou třešničkou na konci


Lépe vstoupili do utkání hosté, kteří se v desáté minutě ujali vedení. Vojtěch Němec na sebe natáhl dva obránce a následně z pravé strany naservíroval kotouč přesně na hokejku Petra Mrázka, jenž se nemýlil. Piráti však postupem času přebrali iniciativu a dařilo se jim být aktivnějším celkem. Gól však po dlouhé minuty nepřicházel.

Nicméně domácí nakonec přeci jen slavili. Brett Skinner nahodil v početní výhodě kotouč na Čiliakovu bránu. Gólman Komety toho příliš neviděl, a nestihl proto zareagovat včas. V prodloužení se navíc rozezvučely tribuny podruhé. Znovu za úspěchem stál obránce Brett Skinner, který si najel na vrchol kruhu a po chytrém Červenkově pasu uspěl.

2. zápas: Můj dům = Můj hrad


Druhé utkání už patřilo Chomutovským od samotného začátku. V první třetině namířil odražený kotouč po Ölveckého střele přesně do horního rohu zařízení Roman Červenka.

Výhru navíc těsně před prostřední přestávkou pojistil sám Peter Ölvecký a branka to byla nezvyklá. Únik šikovného forvarda totiž Čiliak betonem zneškodnil, nicméně puk se dostal zpátky k Ölveckému, který ho následně o záda bezmocného maskovaného muže poslal za brankovou čáru. V poslední periodě si Kometa vytvořila menší tlak, ale Robert Kristan neinkasoval, a mohl tak začít oslavovat první vychytané čisté konto během play-off české nejvyšší soutěže v kariéře.

3. zápas: Konec? Možná příště

O tom, že je Kometa před svými vlastními fanoušky velmi silným protivníkem, nelze debatovat. Jinak tomu nebylo ani při třetím vzájemném střetnutí, i když nervozita na straně obou celků byla znatelná. Jako první ji prolomili hosté, kteří zásluhou Marka Račuka uspěli pouhých sedmapadesát vteřin po začátku druhého dějství.

Jenže odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Z nařízeného trestného střílení po faulu Rutty vyrovnal Leoš Čermák. Zkraje závěrečného dějství překlopil misky vah na stranu domácích Hynek Zohorna. Ten se nejrychleji zorientoval v předbrankovém prostoru po ráně Kováčika. Vzápětí navíc při přesilovce 5 na 3 překonal Kristana i Rastislav Špirko a Kometa směřovala za snížením stavu série.

Po faulu na Dominika Tejnora dostal ale pětiminutový trest Tomáš Malec a hosté dlouhou přesilovku zužitkovali. Po rychlém přečíslení skóroval David Kaše, který nadvakrát překonal Čiliaka. Nicméně další kýžený gól již Piráti nevsítili, a Kometa tak odvrátila vyřazení.

4. zápas: Za pět minut dvanáct


Hned v úvodu duelu nalezl Račuk před zařízením rozjetého Jakuba Chrpu a Chomutovští se ujali vedení. Přesně za šedesát vteřin ale bylo vyrovnáno. V nepřehledném chumlu se nejlépe zorientoval Leoš Čermák, který bekhendem vyzrál na strážce svatyně modro-červených.

V sedmnácté minutě vrátil vedení zpět do řad bojovníků ze severních Čech Roman Červenka a znovu ukázal, jak moc je pro Piráty důležitým faktorem. Brňané se nevzdávali a ještě do první přestávky znovu srovnali se svým sokem krok. Vlastimil Dostálek namířil mezi tři tyče pas Rašky z levé strany tygřím skokem a hala byla znovu na nohou.

Svěřenci trenéra Růžičky však tahali za delší konec provazu a v šestadvacáté minutě si vedení vzali zpět. David Květoň se doslova vřítil do útočné třetiny, napřáhl a dělovkou k zadní tyči nedal Čiliakovi šanci na zásah. Domácí bojovali a i potřetí dokázali srovnat. Na začátku posledního dějství využil odrazu od mantinelu Martin Dočekal a zasunul kotouč obratně za Kristana.

V 55. minutě Rutta podruhé v sérii fauloval unikajícího hráče. Trestné střílení měl k dispozici Raška. Vladimír Růžička ale zvolil netradiční tah a poslal do brány místo Kristana Strmeňe. Ten nájezd eliminoval a záhy navíc hosté rozhodli. Kdo jiný by mohl sérii elegantněji ukončit než Roman Červenka, jehož přesná rána z pravého kruhu po rychlé souhře znamenala už definitivní postupovou radost.

Petr Jelínek s kotoučem na holi

Ani po ukončení série ale nebylo jisté, proti komu se družina s lodivodem Vondrkou postaví. Série Třince se Zlínem se totiž protáhla až do pátého souboje. V něm vedli Oceláři již o dvě branky. Nicméně Ševci dokázali vyrovnat, přičemž následně o jejich pokračování v ročníku rozhodl těsně po začátku prodloužení Ondřej Veselý.

Jelikož byl Zlín po skončení základní části prvním celkem, který se neprobojoval přímo do čtvrtfinále. Los by mu v případě postupu automaticky přisoudil druhou Spartu. Pokud by však vyhráli Třinečtí. Nastoupili by proti našemu celku oni, jelikož byli po ukončení dvaapadesáti kolového maratonu na poslední příčce zaručující boj o osmičku nejlepších.

Představujeme kádr soupeře


Brankáři

#34Robert Kristan

Robert Kristan - je jednoznačnou oporou prvního soupeře Tygrů v play-off. Poté, co byl vyměněn z Pardubic za Miroslava Kopřivu, zaujal v chomutovském brankovišti výsostní postavení. Nastoupil ke všem čtyřem duelům proti Kometě a připsal si v nich výbornou 94,31% úspěšnost a průměr 1,74 obdržené branky na zápas.


Obrana

Jan Rutta - figuruje mezi nejvytěžovanějšími beky svého celku. V základní části nastoupil ke 44 utkáním, v nichž si připsal hned deset branek a jedenáct asistencí, což mu vyneslo čtrnáctou příčku mezi nejproduktivnějšími obránci soutěže. V předkole Pirátům pomohl třemi nahrávky, nicméně byl u obou faulů, po nichž měli Brňané k dispozici trestné střílení.

#44 Brett Skinner

Brett Skinner - Rodák z kanadského městečka Brandon disponuje obrovskými zkušenostmi z nejlepších hokejových soutěží světa. Vyzkoušel jak KHL, tak švédskou i finskou ligu. Na jedenáct zápasů se navíc objevil v sestavě New York Islanders. Ofenzivní obránce přispěl k postupu do čtvrtfinále dvěma brankami a čtyřmi plusovými body.


Adam Jánošík - Urostlý obránce není pro liberecké fanoušky neznámou. Na severu Čech působil ve všech mládežnických kategoriích. Připsal si i dvě sezóny v dresu Áčka. K Pirátům zamířil před ročníkem 2015/16 a volba to byla správná. Se čtrnácti body se stal druhým obráncem, který nejvíce přispěl útočným řadám, aktuálně však figuruje na chomutovské marodce. S týmem trénuje, ale jeho start je nejistý.

Útočníci

#10 Roman Červenka


Roman Červenka - Šikovného forvarda asi netřeba představovat. Kromě obrovských zkušeností z reprezentačních výběrů, Kontinentální hokejové ligy i NHL se stal s 61 body nejproduktivnějším Pirátem. Na své famózní výkony ze základní části navázal i proti Kometě. Zaznamenal tři góly a stejný počet přihrávek.



Vladimír Růžička - Druhý nejproduktivnější Pirát přišel do chomutovského celku před začátkem loňské sezóny. Stejně jako v podobě Červenky spojení funguje. Nebezpečný centr patří mezi výborné bruslaře s rychlou střelou, obrana šelem si na něj bude muset dát pozor.

#82 Michal Vondrka "C"

Michal Vondrka - Trojlístek bývalých hráčů pražské Slavie uzavírá Vondrka. Během letošní sezóny nosí na hrudi vyšité kapitánské céčko. Mezi jeho největší přednosti se řadí přesná střela a hlavně výborný um najít svého spoluhráče v nejlepší možné pozici přesným pasem.


Peter Ölvecký - Patří mezi největší dříče. Nevypustí jediný souboj či ztracený kotouč. V předkole byl jednou z klíčových postav. Do kanadského bodování si připsal 1+1, a to i přestože sbírání bodů není jeho hlavním úkolem.

#97 David Kaše

David Kaše - Patří mezi přísliby do budoucna. V základní části se mu však příliš nedařilo, když ve třiceti střetnutích nasbíral pouze jednu trefu. Po čtyřech zápasech vyřazovacích bojů má ale na svém kontě další branku a asistenci. Nadaný mladík určitě může překvapit.



Boje, na které fanoušci dychtivě celou sezónu čekali, startují. První duely se odehrají ve středu a ve čtvrtek v liberecké Home Credit Aréně. Následně se série přesune na dvě střetnutí do Chomutova. Na domácí bitvy zbývá pouze 500 lístků. Zajistěte si poslední místa a přijďte Tygry oblečeni do bílé barvy podpořit. Play-off je tu!

Týmová radost

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit