Bílí Tygři Liberec

Obránce Ladislav Šmíd se z NHL vrací zpět do Liberce

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Jeden z nejslavnějších libereckých odchovanců Ladislav Šmíd se vrací k Bílým Tygrům. Jednatřicetiletý reprezentační obránce, který naposledy oblékal dres Calgary Flames, se s vedením libereckého klubu dohodnul na kontraktu do 30. dubna 2019.

Ladislav Šmíd naposledy ve svém mateřském klubu působil v době výluky NHL v sezóně 2012/2013. Celkem si v dresu Bílých Tygrů i v extralize připsal 122 startů. V NHL nastoupil k 583 zápasům. Česko reprezentoval na mistrovství světa i Olympijských hrách.

"Příchod Ladislava Šmída je součástí naší „Liberecké cesty“. Chceme se k hráčům chovat tak, aby se k nám do klubu rádi vraceli. Je to obránce, který většinu své dospělé kariéry strávil v NHL, což je důkazem jeho herní kvality a jeho přístupu k hokeji. Přinese nám do obranných řad hodně důrazu a válčení, které je potřeba především v play-off. Stane se jedním ze základních stavebních kamenů a hlavních lídrů našeho týmu. “


Profil Ladislava Šmída:

Rodák z Frýdlantu patří k jednomu z nejlepších odchovanců libereckého hokeje. Ladislav už od dorosteneckých kategorií dostával vedle dresu Bílých Tygrů šanci i v reprezentačních výběrech, a to jak v tom do 16-ti, 18-ti, tak i v tom juniorském. Do extraligy nakoukl již v sezóně 2002/2003, když jako sedmnáctiletý naskočil do čtyř utkání. Vedle toho převedl skvělé výkony i v liberecké juniorce, v jedenačtyřiceti zápasech nasbíral devatenáct bodů a ukázal, že dokáže být i velmi ofenzivním bekem.

Hodně klíčový byl pro Ladislava Šmída ročník 2003/2004. Za „áčko“ Tygrů již nastupoval pravidelně a k tomu stihl účast na mistrovství světa hráčů do 18-ti i 20-ti let. Nebylo divu, že se kolem rodící hvězdy začali objevovat skauti z NHL, kteří talentovaného obránce lákali do zámoří. Jasno o tom, že se Šmíd bude za Atlantik stěhovat, bylo po sezóně 2004/2005, tedy poté, která byla obohacena o hráče z NHL, která měla výluku. I v takto našlapané konkurenci Šmíd obstál, vedle další účasti na MS juniorů, se dokázal probojovat i do seniorské reprezentace a připsal si tři starty v rámci Euro Hockey Tour. Draftovaný byl v prvním kole jako devátý v pořadí Anaheimem.

Vábení ze zámoří už pak Ladislav neodolal a zamířil do AHL, konkrétně do celku Portland Pirates. Během sezóny navíc opět stihl, již potřetí, juniorské MS. Pak přišlo stěhování do Edmontonu a už v prvním ročníku v NHL nastoupil do 77 zápasů, po konci sezóny navíc odjel na seniorský světový šampionát do Ruska, kde sice s týmem vypadl ve čtvrtfinále, ale pro Šmída to byla další velmi cenná zkušenost. Následný rok si sice ještě na chvíli odskočil na farmu do Springfieldu, natrvalo se ale již stal součástí zadních řad Oilers. Následné čtyři sezóny patřil Ladislav Šmíd u „Olejářů“ k nejvytěžovanějším bekům, když odehrál většinu zápasů se slušnou porcí Ice time, pouze play-off mu stále unikalo.

Zadák Ladislav Šmíd velí k útoku

Když došlo v sezóně 2012/2013 v NHL k Lock-outu, Ladislav Šmíd dlouho nepřemýšlel a zamířil domů do Liberce. Za Tygry nastoupil k 22 zápasům, než se po novém roce opět vrátil do Liberce. V téže sezóně stihnul také obléknout reprezentační dres v rámci Euro Hockey Tour a na světovém šampionátu.

O rok později Ladislav Šmíd v rámci NHL poprvé změnil dres. Po sedmi sezónách v Edmontonu zamířil ke konkurenčním Flames do Calgary. Ani trade ale už zkušenému obránci nebránil hrát hokej té nejvyšší úrovně. I proto se Ladislav Šmíd objevil na olympijském hokejovém turnaji v Soči ve společnosti těch nejlepších hráčů světa.

Následné dva roky v Calgary byly poznamenány nepříjemným zraněním zad, kvůli kterému Šmíd nastoupil v NHL pouze k 53 zápasům. Uplynulý rok se Ladislav Šmíd v soutěžním zápase neobjevil, plně se soustředil na rehabilitaci, trénink a přípravu na další sezóny.

Góly, hity i fighty! To je Láďa Šmíd!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit