Bílí Tygři Liberec

Nový kontrakt pro Šimka nebo čekající Vaněček. Jak se daří Tygrům v NHL a AHL?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Tygří akademie v poslední době vyprodukovala několik nadějných hráčů, kteří teď reprezentují liberecký hokej v zámoří. V nejprestižnějších NHL a AHL v této sezóně nastupovali hned čtyři Tygři, na jejichž výkony se nyní podíváme. Článek o mladších libereckých odchovancích hrajících v nižších zámořských ligách vyjde brzy!

Šimek si vysloužil novou smlouvu!

Radim Šimek je jedním ze dvou Tygrů, kteří v letošní sezóně pravidelně nastupovali v NHL. Exliberecký obránce obléká dres San Jose Sharks, za které předváděl velmi solidní výkony. Úvod základní části mu sice utekl kvůli zranění, nakonec však odehrál 48 zápasů a připsal si dva góly a devět asistencí.

Sedmadvacetiletý bek většinou nastupoval po boku velezkušeného kanadského obránce Brenta Burnse. Od trenérů dostával důvěru, v několika zápasech dokonce na ledě strávil přes 20 minut. A za své spolehlivé výkony byl náležitě odměněn! San Jose mu totiž nabídlo nový čtyřletý kontrakt, který Šimek přijal. Během příštích čtyř let si tak celkově přijde na devět milionů dolarů!

Zacha zažil nejlepší sezónu!

Druhým zástupcem Bílých Tygrů v NHL je útočník Pavel Zacha. Ten hraje v New Jersey Devils. Před sezónou se přitom v médiích objevilo několik spekulací, že exliberecký forvard zamíří do ruské KHL, nakonec však zůstal v Americe a svými výkony potvrdil, že do nejlepší ligy světa stále patří.

V letošní základní části nastoupil do 62 zápasů, v nichž zaznamenal 32 kanadských bodů za 8 gólů a 24 přihrávek. Bodově tak zažil zatím nejlepší sezónu v NHL! Zacha je ale spíš defenzivním útočníkem, v oslabení je pro Devils nepostradatelnou oporou. Před sezónou podepsal tříletý kontrakt, i v příštím ročníku tak bude mladý útočník s největší pravděpodobností nastupovat za New Jersey.

Chlapík na pomezí

Filip Chlapík sice na rozdíl od předchozích dvou jmenovaných pravidelně v NHL nenastupuje, je k tomu ale velmi blízko. V této sezóně totiž pendloval mezi prvním týmem Ottawy Senators a farmou Belleville Senators, která hraje v nižší AHL. V nejprestižnější lize světa odehrál 31 duelů, během nichž zaznamenal 6 kanadských bodů za 3 branky a stejný počet přihrávek. To na farmě už měl ofenzivnější úkoly, za 37 utkání v AHL nasbíral 22 bodů.

Mladému útočníkovi po téhle sezóně skončí kontrakt, o tom, kde bude hrát v příštím ročníku, tak momentálně není jasno. Usadí se naplno v NHL?

Filip Chlapík o své budoucnosti:

"Určitě chci zůstat v NHL. Zda to bude v Ottawě, nebo jinde, to nevím. Přetrhnu se ale, abych mohl hrát NHL, rád bych zůstal v týmu Senators, kde jsem spokojený. Samozřejmě se nikdy nedá zamítnout angažmá v jiných ligách. Pořád si však chci dokázat, že mohu být bodový hráč v NHL a hrát ji v prvních třech lajnách, to je můj cíl. Vždy musíte koukat i po jiných nabídkách, kdyby to nevyšlo, ale mám svou prioritu."


Vaněček čeká na šanci

Posledním libereckým vyslancem v dvou nejlepších zámořských ligách je gólman Vítek Vaněček. Ten jako jediný stále čeká na svůj první start v NHL, už několikrát k němu však měl velmi blízko. Většinu sezóny strávil na farmě v týmu Hershey Bears, za který odchytal 33 zápasů, v nichž inkasoval průměrně dvě branky na utkání.

Mladý brankář před sezónou podepsal nový tříletý kontrakt. V tomto ročníku měl ještě dvoucestnou smlouvu, mohl tedy chytat i za farmu. V dalších dvou letech už má ale jednocestný kontrakt, takže musí nastupovat za první tým. První start Vítka Vaněčka v NHL je tak velmi blízko!

To byli čtyři bývalí Tygři, kteří reprezentují náš klub v NHL a AHL. Článek o dalších exlibereckých hokejistech hrajících v nižších zámořských ligách bude zveřejněn brzy. My všem jmenovaným přejeme hodně štěstí a doufáme, že jejich kroky budou v budoucnosti následovat další odchovanci libereckého hokeje.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit