Bílí Tygři Liberec

Nedotknutelná čísla legend: Milan Hnilička

Date of publication Author Redakce

Liberec - Jedním z hráčů, kteří se do historie libereckého hokeje zapsali velice tučným písmem, je bezesporu Milan Hnilička. Jeho dres s číslem 33 putoval ke stropu Home Credit Areny 19. února 2016, tedy v sezóně, za kterou Tygři napsali svou historicky první zlatou tečku. "To, co jsem v Liberci zažil, ve mně zanechalo velkou stopu," svěřil se brankář s unikátní reprezentační bilancí.

Milan Hnilička je rodákem z Litoměřic. Přes extraligové Kladno a mládežnické reprezentace vedla cesta na draft. Vybrali si jej New York Islanders, na první zkušenosti v NHL si nicméně musel ještě počkat. Hnilička se vrátil domů a v dresu Sparty patřil ke klenotům české nejvyšší soutěže. Jako třetí gólman se dostal na olympiádu do Nagana, odkud si přivezl nejslavnější zlato v dějinách českého hokeje. Mnohem větší podíl nesl na vítězných mistrovstvích světa v letech 1999 a 2001. Na obou turnajích senzačními výkony ohromoval širokou veřejnost a vybudoval si velké renomé.

Milan Hnilička to následně znovu zkusil v nejslavnější hokejové lize planety. Po vydařeném angažmá v Atlantě, kde plnil roli jedničky, byl ovšem vytrejdován do Los Angeles, kde se ve dvojici setkal s Romanem Čechmánkem. Následoval další návrat. Trošku překvapivě zvolil ambiciózní Liberec, kde si velice rychle získal srdce fanoušků.

Milan Hnilička o svém angažmá v Liberci:

"Když můj dres stoupal ke stropu arény, byla to pro mě obrovská pocta. Z Liberce mám ty nekrásnější zážitky. Měli jsme tady bezvadnou partu kluků, výsledky byly taky fantastické. Zažil jsem toho v kariéře hodně, ale byl jsem vždycky emočně založený hráč. To, co jsem zažíval tady, ve mně zanechalo velkou stopu. Jsem navždy Bílý Tygr!"


Pod Ještědem odchytal celkem 203 utkání, z nichž bylo 120 vítězných. Milan navíc stále zůstává historicky nejlepším brankářem našeho klubu, co se úspěšnosti zásahů týče. Za doby Hniličkova působení získali Tygři dva tituly pro vítěze základní části extraligy, k čemuž přidali ještě dvě účasti v semifinále, z nichž byly bronzové medaile. Za parádní výkony byl navíc odměňován dalšími nominacemi do reprezentace, ve které získal třetí zlato ze světového šampionátu. Dres s tygrem na hrudi nosil až do roku 2009.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit