Bílí Tygři Liberec

Nedotknutelná čísla legend: Jaroslav Nedvěd starší

Date of publication Author Redakce

Liberec - Jaroslav Nedvěd starší je jednou z prvních legend libereckého hokeje, která se nesmazatelně zapsala do historie klubu. Kromě úspěšné hokejové kariéry navíc vychoval i dva neméně známé syny Petra a Jaroslava. Právě vedle mladšího Petra má u stropu Home Credit Areny vyvěšen dres s číslem 10, který už v Liberci nikdo jiný neoblékne.

První hokejové krůčky dělal v Jihlavě, ale už v dorosteneckém věku se přesunul do Liberce, kde kromě dorostu nakoukl i do mužstva dospělých, které hrálo 2. ligu. Přes vojenskou službu v Litoměřicích se dostal až do Litvínova, kde prožil nejúspěšnější léta kariéry. V té době byl členem reprezentačního „B“ týmu ČSSR, objevil se i v širší nominaci pro olympijský turnaj v Sapporu v roce 1972.

Na závěr hráčské kariéry se vrátil do milovaného Liberce. V jedné lajně tu hrával po boku dalších výrazných osobností - Jaroslava Kasíka a Ctibora Jecha. Po konci aktivní kariéry se přesunul do pozice trenéra, kde střídavě působil až do roku 2009. Jako asistent Josefa Jandače byl u historického postupu Bílých Tygrů do nejvyšší soutěže.

Spolu se svým synem Petrem jsou jedinou dvojicí otec-syn v Evropě, která má společně vyvěšené dresy u stropu jedné areny. Jaroslav Nedvěd starší letos v červnu navždy odešel ve věku 74 let. V srdcích libereckých fanoušků však navždy zůstane nejen jako vynikající hokejista, ale také jako skvělý člověk.

Vzpomínka generálního manažera Ctibora Jecha:

„K „Méďovi“ mě pojí velké osobní pouto a obrovské množství krásných vzpomínek. Zažil jsem s ním nejhezčí hokejové období coby hráč, kdy jsme spolu začínali společně s Masopustem, Kasíkem a Kahounem v jedné pětce. Jarda byl mimořádný hráč a přirozený lídr. Jako trenér pak pro Liberec udělal obrovský kus práce. Byl velkou autoritou pro naše mládežnické týmy, které vedl, stejně jako pro A tým. V roli asistenta postoupil s Bílými Tygry do extraligy a ve stejné pozici pomáhal ještě Filipu Pešánovi při jeho premiéře v roli hlavního kouče.“


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit