Bílí Tygři Liberec

Mojžíš o Turku: Chci jim ukázat, že udělali chybu

Date of publication Author Jan Čermák

Tomáš Mojžíš rozhodně patří v týmu Bílých Tygrů mezi největší světoběžníky. Na svém kontě má starty v NHL, v KHL, ve švédské Elitserien i ve finské SM-Liiga. A právě jeho jediným působištěm ve finské nejvyšší soutěži bylo TPS Turku, které bude i soupeřem šelem v základní skupině Champions Hockey League. Na tamní štaci má především kladné, ale i některé negativní vzpomínky. I proto bude mít o motivaci postaráno.

V Turku jsi už dvakrát působil. Jak jsi tam byl spokojený?
Když jsem tam byl poprvé v sezoně 2011/2012, bylo to parádní. V týmu nás bylo plno Čechů, hrál tam ještě Michal Birner, Mára Schwarz, Tomáš Plíhal nebo Kuba Černý z Litvínova. Individuálně mi ta sezona vyšla skvěle, byl jsem pak i na šampionátu a získal bronzovou medaili. Mám z toho úžasný vzpomínky.

I to byl důvod, proč ses po dvou letech strávených v KHL vrátil právě tam?
Jednoznačně, bohužel pak už to nebylo takové, jak jsem si představoval. Když jsem se vrátil, dostal jsem smlouvu na dva roky, ale už ten první rok se nepovedl ani klubu, ani mně. Když jsem pak druhý rok odcházel, cítil jsem, že už o mě nestojí. Měl jsem možnost jít do Liberce, tak jsem na to kývnul.

Tomáš Mojžíš

Co se tam za tu dobu změnilo, že to najednou přestalo klapat?
Změnil se hlavně management a nebylo to ono. Navíc jak jsem řekl: mně se nedařilo tolik, jako během té úplně první sezony, co jsem tam hrál. V posledních letech se to mužstvo nenachází v herní pohodě. Nevím, jaká je současná situace ve vedení, ale ta mentální síla tam teď není.

Na fanoušky sis ale určitě nemohl stěžovat, že?
To je pravda. Je tam jeden z nejlepších stadionů v lize, fanoušci jsou skvělí stejně jako celé město. Já jsem si tam neměl na co stěžovat kromě těch posledních dvou sezon, kdy se týmu nedařilo. Je to hokejový město, ale teď je to možná malinko v útlumu, když se nedařilo. Jakmile hraje mužstvo dobře, všichni v Turku žijí hokejem.

A co život okolo?
Mimo hokej to tam bylo taky úžasné. I ten rok a půl během mého druhého působení. S rodinou jsme si to užili, co se týče tohohle, nemám tomu co vytknout.

Zpět ke klubu. Loni skončil TPS předposlední, letos na sedmé pozici. Myslíš, že jdou opět nahoru?
Pochází odtamtud spousta vynikajících hráčů, mají neuvěřitelnou historii. S Jokeritem a IFK jsou to nejlepší mužstva ve Finsku. Určitě to chtějí vrátit, aby to bylo znovu vítězné mužstvo. Turku zkrátka patří na špici. Je to ale běh na dlouhou trať, každopádně myslím, že se tam dopracují.

Teď se svému bývalému zaměstnavateli postavíš v CHL. Budeš mít o to větší motivaci?
Určitě jo. Když jsem tam šel, chtěl jsem vyhrát ligový titul. Toužil jsem po tom, ještě se mi to nikdy nepovedlo. Nakonec mi to vyšlo v té fantastické sezoně u Tygrů. Podařilo se, na co se sáhlo, a byla radost chodit na zimák. Motivace teď bude velká. Oni o mě už pak nestáli a já jim chci dokázat, že udělali chybu. Ale o mně to samozřejmě nebude, budu se muset krotit. Bude to o tom, abychom je my porazili. To je to hlavní.


Tomáš Mojžíš ještě v dresu Turku

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit