Bílí Tygři Liberec

Martin Ševc se ujal role mentora. Vychová po Šimkovi s Pyrochtou dalšího obránce pro NHL?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Martin Ševc toho za svou dlouhou kariéru dokázal a zažil opravdu mnoho a své bohaté zkušenosti dokázal zúročit i v Liberci. Během tří sezón vedle něj vyrostli dva obránci, kteří následně podepsali smlouvu v NHL - Radim Šimek a Filip Pyrochta.

Účinná dvojice

Radim Šimek na sebe výrazněji upozornil v sezóně 2014/15, která byla co se týče statistik jeho druhá nejpovedenější v tygřím dresu. V létě 2015 přestoupil do města pod Ještědem ze švédského týmu Skellefteå IF Martin Ševc, jenž s Šimkem vytvořil velmi povedené obranné duo.

V přípravných zápasech nastupoval zkušený bek v první obranně s Michalem Plutnarem. S Radimem Šimkem se v jedné formaci poprvé setkal v utkání CHL ve slovenské Nitře a od té doby je na následující dva ročníky rozdělilo pouze zranění.

Dalo by se namítat, že dát k sobě dva ofenzivní beky byl ze strany trenéra Filipa Pešána menší risk. Oba obránci si však výborně sedli. Martin Ševc se dokonale chopil role zkušenějšího mentora a herní projev Radima Šimka se zápas od zápasu stále lepšil. Za základní část nakonec společně posbírali celkem čtyřiačtyřicet kanadských bodů.

Ve vyřazovacích bojích v produktivitě zářil hlavně mladší člen oné dvojice, jenž následně obdržel cenu pro nejlepšího hráče play-off a v závěru ročníku se podíval i na světový šampionát.

Radim Šimek o Martinu Ševcovi:

"Na sociálních sítích jsem několikrát četl komentáře, které o Švíckovi nemluvily úplně dobře. Lidé ale nevidí, kolik udělá černé práce a jak je platný pro tým v kabině. Fanoušci si musí uvědomit, že on u Tygrů není proto, aby udělal 30 bodů za sezónu, ale aby vychoval mladé hráče, kteří se pak do Liberce třeba zase jednou vrátí. "


Následující sezónu se bodově prosazoval především Radim Šimek, který v základní části zaznamenal své extraligové maximum. Po dalším mistrovství světa se liberecká „čtyřiačtyřicítka“ rozhodla zkusit štěstí v zámoří. Do NHL v uplynulém roce Šimek nenaskočil, Žraloci ze San Jose s ním nicméně podepsali nový dvouletý kontrakt a šance, že si zahraje nejlepší ligu světa tak stále ještě žije.

Do zámoří během jediné sezóny

Po odchodu Radima Šimka dostal k sobě Martin Ševc nového mladého parťáka - Filipa Pyrochtu. Poprvé si spolu oba zahráli již v přípravném zápase s Chomutovem a dokonce v jednom obranném páru zahájili i uplynulou sezónu. Nerozlučná dvojice z nich ovšem ze začátku nebyla, Pyrochta různě putoval sestavou a na několik střetnutí se ocitl dokonce i na farmě v Benátkách.

V průběhu sezóny si však Filip Pyrochta místo vedle kapitána Tygrů upevnil. Ze začátku působil trochu nervózně, díky Martinu Ševcovi však postupně získal klid na svou hokejku a začal být více odvážný i při podporování útoku.

Jeho forma vygradovala v play-off, v němž se zařadil mezi nejužitečnější hráče mužstva. S osmi kanadskými body se navíc stal druhým nejproduktivnějším obráncem vyřazovacích bojů, přestože Liberec vypadl už ve čtvrtfinále.

Výrazného zlepšení si nemohl nevšimnout ani trenér Josef Jandač, jenž mladého zadáka povolal do české reprezentace. Po sérii přípravných duelů figuroval Filip Pyrochta v nominaci na mistrovství světa. I přesto, že na něm nakonec nenastoupil, podepsal smlouvu s americkým týmem Nashville Predators. Nový ročník s největší pravděpodobností začne na farmě Predátorů v Millwaukee, kde bude bojovat o šanci zahrát si NHL.

Ani Radim Šimek, ani Filip Pyrochta prozatím neodehráli v nejslavnější soutěži světa jediný zápas. I přesto se však dá říct, že zkušený obránce Martin Ševc pomohl během tří sezón dvěma mladým hráčům dosáhnout světové úrovně. Kapitán šelem v pátek oznámil, že bude ve městě pod Ještědem pokračovat, vychová v nadcházejícím ročníku dalšího beka?

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit