Bílí Tygři Liberec

Marku Zacharovi se v zámořské juniorské soutěži daří. Dočká se draftu do NHL?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Minulý rok se zaznění svého jména na draftu NHL nedočkal. Liberecký odchovanec Marek Zachar ovšem nic nevzdává a stále bojuje o šanci zahrát si v nejslavnější hokejové lize světa. V dresu kanadského Sherbrooku si tento ročník nevede vůbec špatně a v dobrém světle se ukázal i na MS do 20 let. Dočká se?

Útočník Marek Zachar působil ve městě pod Ještědem do sezóny 2015-2016, tedy do svých osmnácti let. Tento ročník byl pro něj z hlediska jeho hokejové kariéry průlomový, neboť si odbyl premiéru jak na farmě v Benátkách, tak v „A“ týmu Bílých Tygrů. Převážně ovšem působil v liberecké U20, kde se mezi o dva roky staršími hráči rozhodně neztratil. V dubnu si navíc vysloužil nominaci na mistrovství světa hráčů do 18 let, kde vedl české mužstvo coby kapitán.

Po tomto vydařeném roku se rozhodl pro odchod do zámoří, stejně jako jeho slovenský spoluhráč Samuel Solenský. Zachar nakonec přestoupil do kanadského týmu Sherbrook Phoenix, hrající juniorskou soutěž QMJHL (jedna ze tří lig Canadian Hockey League, pozn. red.). Začátky samozřejmě nebyly kvůli jazykové bariéře vůbec jednoduché, liberecký odchovanec se ovšem po jednom měsíci aklimatizoval, v čemž mu pomohli nejen spoluhráči, ale i jeho napůl česká hostitelská rodina.

V Sherbookském týmu dostával od trenérů velké množství prostoru, většinou nastupoval v první nebo druhé formaci a účastnil se i přesilových her, či oslabení. Důvěru realizačnímu týmu splácel český mladík výbornými výkony a v padesáti sedmi zápasech si připsal velmi slušných třiačtyřicet kanadských bodů. Phoenix však nepostoupil do play-off a závěr sezóny měl tak přeci jen poněkud hořkou příchuť.

Z Buffala do Dallasu?

Na konci minulého ročníku jméno Marka Zachara na tradičním vstupním draftu NHL nezaznělo, hráč s číslem 69 ovšem může být vybrán i letos. O šanci zahrát si v nejslavnější soutěži světa zatím bojuje celkem zdařile, na svém kontě má třicet bodů (15+15) a v tabulce týmové produktivity se řadí do nejlepší pětice. Jeho Sherbrook se navíc aktuálně nachází na postupových pozicích a má celkem slušnou šanci zahrát si ve vyřazovacích bojích.

Brány do NHL mimo jiné otevírá i v zámoří ostře sledovaný světový šampionát juniorů, který se na přelomu starého a nového roku uskutečnil v americkém Buffalu. Marek Zachar nosil opět na dresu písmeno „C“ a zaujal především svým rychlým bruslením a dravostí. Dlouholetý kapitán české generace narozené v roce 1998 sice nenarostl do moc velké výšky, vždyť měří „pouhýchׅ“ 176 cm, o to víc je ale na ledě mrštnější. S naší mladou reprezentací to nakonec dotáhl na celkové čtvrté místo.

22. - 23. června proběhne v americkém Dallasu vstupní draft NHL pro rok 2018, bude mezi vybranými nadějemi i Marek Zachar? Na to si budeme muset ještě několik měsíců počkat.

Marek Zachar se na MS do 20 ukázal především v utkání s Běloruskem, v němž nejdříve přihrál na čtvrtou trefu českého týmu a ve třetí třetině vsítil po nádherném průniku vítězný gól. Zápas si můžete připomenout v následujícím sestřihu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit