Bílí Tygři Liberec

Liberecký kraj přichází s úpravami pravidel u žákovského hokeje, cílem je účelnější rozvoj hráčů

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Před třemi měsíci byl předsedou krajského výboru Českého hokeje zvolen Jiří Bermann. Manažer mládeže Bílých Tygrů ve spolupráci s komisí mládeže Libereckého kraje a všemi kluby v regionu před novou sezónou předložil na stůl návrhy na úpravy pravidel v zápasech první až páté třídy, což kluby jednomyslně schválily. "Praxí jsem poznal, že je zbytečné začít hrát velký hokej příliš brzy," vysvětluje Bermann.

V praxi se bude jednat zejména o změny, které zlepší plynulost hry a zajistí četnější frekvenci herních situací, které jsou pro rozvoj mladých hráčů důležité. "Našim dětem obecně chybějí dovednosti a dobré bruslení. Na tom je potřeba pracovat. Díky novým pravidlům to půjde snáze," míní Jiří Bermann.

U zápasů těch nejmenších by se hra prakticky neměla přerušovat. Například po vstřeleném gólu se bude rozehrávat od branky inkasujícího týmu, přičemž bude mít soupeř možnost napadat okamžitě po vyjetí za polovinu hřiště. V případě, že kotouč opustí hrací plochu, rozhodčí okamžitě vhodí do hry nový a nebude se provádět buly. Změn dozná také třeba posuzování ofsajdů, způsob střídání, či posuzování trestů. Bílí Tygři Liberec všem klubům zajistí instruktážní videa, na kterých bude posuzování klíčových situací dobře vidět.

Ještě více budou změny znát u zápasů páté třídy, které se už hrají formou velkého hokeje. Ani u této kategorie se téměř nebude přerušovat, s výjimkou faulů a konců jednotlivých třetin. Po nedovoleném zákroku nicméně nebude následovat vyloučení hráče, nýbrž trestné střílení poškozeného týmu, po kterém bude hra ihned pokračovat bez následného vhazování.

V Libereckém kraji jsme přesvědčení, že minimálně na úrovni prvního stupně základní školy by měl hokej být zejména zábavou. Je důležité děti nesvazovat taktickými pokyny, omezit návodný koučink a nechat hráče vyhodnocovat herní situace dle vlastního uvážení. "Dětem nic neuteče, není potřeba jim plést hlavy složitějšími pokyny a spěchat s velkým hokejem. Všechno se naučí v budoucnu," hlásí předseda krajského výboru Českého hokeje.

Jiří Bermann si je vědom důležité úlohy, kterou mají Bílí Tygři v hokejově malém Libereckém kraji. Vždy druhou sobotu v měsíci se tedy v Liberci budou pořádat speciální "open ice" tréninky pro první třídy z celého kraje, na které budou kromě hráčů zváni i krajští trenéři. Od tréninků si Bílí Tygři slibují kromě přínosu pro samotné hráče i sjednocení metodiky v rámci Libereckého kraje. Další možností společných setkání prvňáčků, rodičů a trenérů bude vždy čtvrtá sobota v měsíci, kdy každý měsíc uspořádá jiné město miniturnaj prvňáčků ve hře dvou proti dvěma.

Předseda komise mládeže Vojtěch Fiala:

"Cílem připravovaných změn je, aby na našich zimních stadionech zavládla rodinná atmosféra a podnětné prostředí pro rozvoj našich nejmladších nadějí. Mám velkou radost a chtěl bych vyjádřit obrovský respekt trenérům v našem kraji za to, s jakou ochotou změny přijali."


Videoukázky

1. třída - mikrohokej 2 na 2

2. třída - minihokej 3 na 3

3. třída - minihokej 3 na 3

3. a 4. třída - "Karlovy Vary" 3 na 3

4. třída - "Pouzar" 4 na 4

5. třída - velký hokej

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král