Bílí Tygři Liberec

Liberecké debuty: Do extraligového kolotoče loni naskočilo trio odchovanců

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Udělat první extraligové krůčky není žádná legrace, to by potvrdil asi každý hokejista. O to více je potěšující, jak si s takovým očistcem poradily v uplynulém ročníku nové tváře Bílých Tygrů, kterých rozhodně nebylo málo. Premiéry se dočkali hned tři odchovanci.

Jan Šír

Vůbec prvním debutujícím odchovancem Liberce se v minulém extraligovém ročníku stal Jan Šír. Ten po povedené přípravě naskočil do extraligového kolotoče od prvního kola a jeho porce zápasů v základní části se nakonec zastavila na čísle 15.

Jak už bylo uvedeno, Šír si svůj první extraligový duel zahrál v Hradci Králové při příležitosti zahájení ročníku 2019/2020. Jako junior během se své první sezóny nasbíral krásných 5 bodů za 2 góly a 3 asistence. Povedené výkony mu pomohly k nominaci na světový šampionát hráčů do dvaceti let, který se konal na přelomu prosince a ledna v Ostravě a Třinci.

Kromě mistrovství světa juniorů se Šír zapsal do srdcí libereckých fanoušků hned při svém druhém startu v extralize. Ve zdánlivě beznadějném utkání s pražskou Spartou si talentovaný forvard za stavu 3:7 drze nabruslil do útočného pásma a přesnou střelou do horního růžku nastartoval nevídaný obrat šelem.

Zahleděný Jan Šír

Vratislav Kunst

Druhým ze tří libereckých odchovanců, kteří si během uplynulého ročníku odbyli extraligovou premiéru, je obránce Vratislav Kunst. Nedávná hvězda mládežnických výběrů podještědského klubu startovala hned v osmi duelech.

Vůbec poprvé zasáhl Kunst do extraligového zápasu 3. ledna 2020 na Kladně. Tří bodů se tehdy sice nedočkal, v dalších zápasech už ale Tygrům pomáhal k důležitým výhrám. Přestože si mladý zadák nepřipsal ani jeden kanadský bod, ukázal se ve velmi dobrém světle, o čemž koneckonců svědčí 5 plusových bodů ve statistice +/-.

Příznivcům týmu ze severu Čech se nejspíš vybaví jeho příběh z utkání 40. kola proti Hradci Králové. To se Kunsta původně týkat nemělo, kvůli zranění Oldricha Kotvana těsně před zápasem však trenér Augusta obránce s číslem 55 narychlo povolal, aby pomohl šelmám k cennému vítězství 5:1.

Vratislav Kunst brání dva protihráče

Jakub Rychlovský

Třetím klenotem liberecké akademie, který se premiérově objevil na extraligových kluzištích, je útočník Jakub Rychlovský. Šikovný útočník s četnými zkušenostmi z mládežnických reprezentací zasáhl do 13 utkání.

Vůbec poprvé Patrik Augusta vytasil Rychlovského v zápase 10. kola na ledě Komety Brno. Pro Jakuba se jednalo o hodně drsnou premiéru, která pro Tygry skončila relativně vysokou prohrou 4:7. Rychlovský však sbíral starty dál, začal počítat také vítězství a nakonec se dočkal i první extraligové trefy.

Jakub Rychlovský čeká na přihrávku

Právě jeho branka ze závěru základní části asi utkvěla v hlavách libereckých příznivců nejvíce. Rychlovský na ledě Olomouce prokázal dobrou orientaci v prostoru a důraz na brankovišti, což mu přineslo premiérový extraligový zásah.

Věřme, že extraligoví novicové budou v nadcházející sezóně sbírat další starty a třeba i nějaké kanadské body.

Příště se podíváme na hráče, kteří sice nejsou z libereckého „chovu“, ale extraligový debut zažili právě pod Ještědem. Těšit se můžete na jeden silný lidský příběh, ale i na dva hokejisty, jež byste na extraligové nováčky nejspíš netipli. Tušíte?

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit