Bílí Tygři Liberec

Liberec vs. Sparta v play-off: Hořké vyřazení Palečkovy družiny i sladká Gregorova pomsta

Date of publication Author Martina Válková

L i b e r e c – Souboj prvního s druhým, hra o všechno, boj o trůn. Bílí Tygři se připravují na posledního soupeře této sezóny – pražskou Spartu, se kterou už jisté play-offové zkušenosti mají: jednu semifinálovou negativní a jednu čtvrtfinálovou pozitivní. Jaká asi bude ta finálová?

Téměř celou základní část se pohybovali na čele. Jediným "stíhatelem" Bílých Tygrů byla pražská Sparta, které Liberečtí naději na zisk Prezidentského poháru vzali až dvě kola před koncem základní části. Teď se tito dva rivalové střetnou ve finále, kde se ještě nikdy, na rozdíl od čtvrtfinálových a semifinálových bojů, nepotkali. Bude to tak jejich třetí a nejdůležitější střet. Jaké ale byly ty dva předchozí?

Semifinále 2006/7: Tygři podléhají obhájci titulu a pozdějšímu mistrovi

Liberec už rozhodně není žádným extraligovým nováčkem, je to pro něj pátá sezóna v nejvyšší hokejové soutěži. Tygři základní část, stejně jako ročník předešlý, znovu opanují a již potřetí za dobu extraligového působení se probojují do play-off. Jejich cesta však, stejně jako před dvěma lety, končí v semifinále a třetím místem. Pokořitelem Libereckých je HC Sparta Praha, která později obhájí titul ve finále proti Pardubicím, když zvítězí v sérii 4:2. Bránu tehdejšího Moelleru hájí Ján Lašák.

Konečný stav série: 1:4 po utkáních 5:2, 1:2, 1:2, 2:5 a 4:5

Bílí Tygři Liberec

JOSEF PALEČEK
Hlavní trenér: Josef Paleček
Pozice po základní části: 1.
Nejproduktivnější hráč: Leoš Čermák (29 bodů)
SOUPISKA: Brankáři: Milan Hnilička, Filip Šindelář, Jiří Stejskal, Michal Nedvídek.

Obránci: Valdemar Jiruš, Lukáš Zíb, Jiří Moravec, Boris Žabka, Angel Krstev, Martin Rýgl, Martin Hlavačka, Jakub Čutta, Petr Hrach, Jan Holub, Václav Kočí, Ctirad Ovčačík,Lukáš Derner.

Útočníci: Václav Pletka, Jan Víšek, Andrej Podkonický, Stanislav Procházka, Petr Šachl, Ľubomír Vaic, Tomáš Klimenta, Leoš Čermák, Jan Plodek, Lukáš Pabiška, Václav Novák,Antonín Dušek, Ondřej Hruška, Petr Vampola, Rok Pajič, Jan Tomajko, Ctibor Jech.

HC Sparta Praha

FRANTIŠEK VÝBORNÝ


Hlavní trenér: František Výborný
Pozice po základní části: 4.
Nejproduktivnější hráč: Jaroslav Hlinka (57 bodů, vítěz bodování)
SOUPISKA: Brankáři: Tomáš Duba, Dušan Salfický.

Obránci: Ladislav Benýšek, Marek Černošek, Jan Hanzlík, Jaroslav Mrázek, Tomáš Protivný, František Ptáček, Richard Stehlík, Ján Tabaček, Jiří Vykoukal.

Útočníci: Michal Dragoun, Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka, Karel Hromas, Ondřej Kratěna, Jakub Langhammer, Tomáš Netík, Martin Podlešák, Luboš Rob, Michal Sivek, Martin Štrba, Petr Ton, David Vrbata, Karel Pilař, Jiří Zelenka


V sezóně 2006/7 Liberečtí čelo tabulky opanují. V paměti se jim ale rýsuje ještě poměrně čerstvá zkušenost z loňska, kdy rovněž získali Prezidentský pohár, ve čtvrtfinále však překvapivě vypadli s Českými Budějovicemi. Jihočeši tenkrát sérii s vítězem základní části sfoukli v pěti zápasech.

Tentokrát ale parta kolem trenéra Josefa Palečka stejný kiks opakovat nechce. Tygři po základní části vyhlížejí svého čtvrtfinálového soupeře, který vzejde z předkola. Jsou jimi třinečtí Oceláři, jejichž dres v té době obléká ještě pětadvacetiletý Jan Výtisk.

Oceláři se pro Liberec nejeví zrovna jako ideální soupeř, čemuž odpovídá i bilance v základní části: dvě těsné výhry v nájezdech, dvě prohry. Po lítém boji však nakonec Tygři třineckého soka vyřadí, a to v sedmém utkání výhrou 4:2.

"Vyřazení nás samozřejmě mrzí. Když už jsme se dostali tak daleko a musel rozhodnout poslední zápas, tak to bolí hodně," sdělil tehdy po rozhodujícím klání pod Ještědem zklamaný Jan Výtisk, který u Ocelářů vydrží ještě tři následující sezóny, na konci té poslední 09/10 však již obléká liberecký dres.

A tak zatímco pro Výtiska a ostatní třinecké hráče sezóna končí, ta liberecká pokračuje. Tehdy vůbec poprvé v play-off Tygři narážejí na pražskou Spartu, obhájce titulu, která si ve čtvrtfinále poradila se Zlínem hladce 4:1 a vyhlíží sebevědomě.

Palečkovi svěřenci udělají první, jak se později však ukáže, jediný vítězný krok v sérii, když v úvodním utkání zvítězí 5:2. Další zápasy jsou už ale pod taktovkou Sparty. Tygři tak zopakují prozatím svůj největší úspěch, a sice třetí místo z předminulé sezóny.

Čtvrtfinále 2007/8: Odveta jak má být! Tygři smetli silnou Spartu 4:0

Po semifinálovém neúspěchu z minulého roku se celek Bílých Tygrů chce prezentovat tvrdším a agresivnějším hokejem: k němu má tým dovést nový kouč Dušan Gregor, který u kormidla nahrazuje Josefa Palečka. Slovenský kouč sice Tygry k dalšímu vítězství v základní části nedovede, o to lépe si ale vede v play-off, které je v Liberci vůbec poprvé ve znamení bílého pekla. V něm Tygři zrealizují pomstu za loňské semifinále a vyřadí úřadujícího mistra senzačně 4:0. Tehdejší vyřazení pražského "S" těžko skousává Petr Nedvěd, který u Holešovických zakotvil při svém návratu z NHL. Ani tentokrát však Liberečtí finálové brány neotevřou, i když jsou jim zatím vůbec nejblíže. Cestu jim zkříží další pražský celek: Růžičkova Slavia, které Tygři podlehnou až v závěrečné sedmé bitvě 1:2. Sezónu tak Liberec zakončuje čtvrtým místem.

Konečný stav série: 4:0 po utkáních 4:1, 5:0, 3:2 a 5:3.

Bílí Tygři Liberec

DUŠAN GREGOR

Hlavní trenér: Dušan Gregor
Pozice po základní části: 3.
Nejproduktivnější hráč: Leoš Čermák (29 bodů)
SOUPISKA: Brankáři: Marek Pinc, Pavel Falta, Michal Fikrt, Michal Nedvídek, Jiří Stejskal.

Obránci: Lukáš Derner, Jan Holub, Petr Hrach, Jiří Hunkes, Valdemar Jiruš, Václav Kočí, Angel Krstev, Jiří Moravec, Martin Rýgl, Lukáš Zíb, Boris Žabka.

Útočníci: Milan Bartovič, Zdeněk Blatný, Leoš Čermák, Antonín Dušek, Ondřej Hruška, Ctibor Jech, Pavel Kašpařík, Tomáš Klimenta, Pavel Kříž, Václav Nedorost, Lukáš Pabiška, Václav Pletka, Jan Plodek, Andrej Podkonický, Jan Procházka, Richard Rapáč, Petr Šachl, Daniel Špaček, Lukáš Vantuch, Jan Víšek.

HC Sparta Praha

FRANTIŠEK VÝBORNÝ


Hlavní trenér: František Výborný
Pozice po základní části: 6.
Nejproduktivnější hráč: Petr Ton (43 bodů, vítěz bodování)
SOUPISKA: Brankáři: Tomáš Duba, Martin Štefl, Michal Valent.

Obránci: Charlie Cook, Matej Cunik, Marek Černošek, Jan Hanzlík, Aleksanders Jerofejevs, František Ptáček, Richard Stehlík, Jan Tabaček, Jiří Vykoukal.

Útočníci: Michal Dragoun, Miroslav Hlinka, Karel Hromas, Jakub Langhammer, Tibor Melichárek, Pavel Mrňa, Petr Nedvěd, Tomáš Netík, Martin Podlešák, Michal Sivek, Martin Štrba, David Švagrovský, Petr Ton, L´ubomír Vaic, Roman Vondráček.

Bílí Tygři si pod vedením nového trenéra zajistí postup do vyřazovacích bojů třetím místem v základní části, na druhé straně Sparta si přímou účast zajistila tak tak příčkou šestou. Motivace zvítězit je u Libereckých o to větší, že v minulém ročníku to byli právě Holešovičtí, kteří je v semifinále vyřadili.

Zatímco na obhájce titulu je vyvíjen tlak, Liberečtí mohou jen překvapit. "Můžeme postoupit až do finále," hlásí před čtvrtfinálovou bitvou sebevědomě kouč Gregor, který si zároveň může oddechnout, že jeho tým už nesužuje rozsáhlá marodka.

Tygři vstupují do boje s pražskou "S" s heslem "vrátíme ji loňské vyřazení", modrými kohouty na hlavách a nově také s podporou bílého pekla. O něj se mají postarat diváci, kteří od klubu obdrželi bílá trika a ručníky.

První domácí bitva jednoznačně vyznívá pro Liberecké, kteří v bílém pekle mistra usmaží v poměru 4:1. Na gólech se podílejí všechny tři lajny, vzadu to navíc skvěle drží i brankář Marek Pinc, který místo mezi třemi tyčemi zaujal po Milanu Hniličkovi. Ten totiž během sezóny odchází do superligového týmu Salavat Julajev Ufa.

Pinc je Liberci oporou i v druhém domácím klání, kdy Tygři pražského soupeře smáznou jednoznačným výsledkem 5:0. Liberec je pouhá dvě vítězství od postupu, který přichází záhy na ledě soupeře v T-Mobile aréně po výhrách Liberce 3:2 a 5:3.

"Rozhodujícím momentem byl asi třetí zápas, když jsme dokázali dotáhnout do konce vítězství na Spartě. Ten poslední jsme dotlačili," vysloví se po kýženém postupu obránce Jiří Moravec.

Pro pražskou Spartu je pachuť tohoto čtvrtfinále hořká, pro dva její hráče o to víc, že v minulosti oblékali tygří dres. Těmi zklamanými na druhé straně barikády zůstávají Petr Nedvěd i L´ubomír Vaic, který ještě předešlou sezónu bojoval za Palečkovu smečku.

Finále 2015/16: Souboj prvního s druhým

Příběh letošního finále se bude teprve psát. Pár řádků mu ale předchází: Tygři zatím předvádějí suverénní jízdu, a to jak v základní části, tak ve vyřazovacích bojích. Pešánovi svěřenci letošní sezónu ozdobili hned několika rekordy, ta nejsladší tečka v podobě titulu ale stále ještě visí ve vzduchu. O ni se porvou se Spartou, která finále hrála naposledy právě před devíti lety, kdy se do boje o titul dostala přes Liberec.

Bílí Tygři Liberec

FILIP PEŠÁN
Hlavní trenér: Filip Pešán
Pozice po základní části: 1.
Nejproduktivnější hráč: Petr Vampola (45 bodů)
SOUPISKA: Brankáři: Ján Lašák, Marek Schwarz, Lukáš Hosnedl.

Obránci: Lukáš Derner, Tomáš Havlín, David Kájínek, Tomáš Mojžíš, Michal Plutnar, Jiří Říha, Martin Ševc, Radim Šimek, Petr Ulrych, Ondřej Vitásek, Jan Výtisk.

Útočníci: Martin Bakoš, Michal Bulíř, Michal Birner, Adam Dlouhý, Dominik Hrníčko, Petr Jelínek, Vít Jonák, Lukáš Krenželok, Dominik Lakatoš, Jan Ordoš, Jan Plodek, Branko Radivojevič, Michal Řepík, Jan Stránský, Daniel Špaček, Jakub Valský, Petr Vampola, Jaroslav Vlach, Marek Zachar.

HC Sparta Praha

JOSEF JANDAČ


Hlavní trenér: Josef Jandač
Pozice po základní části: 2.
Nejproduktivnější hráč: Daniel Přibyl (45 bodů)
SOUPISKA: Brankáři: Brankáři: Tomáš Pöpperle, Filip Novotný, Danny Taylor.

Obránci: Michal Barinka, Michal Čajkovský, Vladimír Eminger, Marek Hrbas, Petr Kalina, Juraj Mikuš, Jan Piskáček, Adam Polášek, Jan Švrček.

Útočníci: Jan Buchtele, Lukáš Cingel, Jiří Černoch, Michal Dragoun, David Dvořáček, Miroslav Forman, Curtis Hamilton, Jan Havel, Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka, Jiří Hozák, Lukáš Klimek, Andrej Kudrna, Petr Kumstát, Tomáš Netík, Lukáš Pech, Martin Procházka, Ondřej Procházka, Daniel Přibyl, Robert Sabolič, Ostap Safin, Dominik Volek.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit