Bílí Tygři Liberec

Legendární Nedvěd nebo talenti čekající na šanci. Kteří hráči z liberecké akademie uspěli na draftu NHL?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Před necelými dvěma týdny se uskutečnila událost, kterou každoročně bedlivě sledují statisíce hokejových fanoušků, manažerů a novinářů - vstupní draft do NHL. Letos na něm sice jméno žádného hráče z Liberce nezaznělo, v minulosti jich ale bylo hned několik. Pojďme si nyní připomenout všechny hráče, kteří prošli libereckou akademií a následně uspěli na draftu do nejprestižnější ligy světa.

Tři Tygři v prvním kole

V nejprestižnějším prvním kole draftu doposud zazněla jména tří hráčů úzce spojených s libereckým hokejem. Tím nejvýše postaveným byl v roce 1990 legendární Petr Nedvěd, jehož si už na druhé pozici zvolil Vancouver. Nedvěd sice v době draftu působil v Litvínově, hokejově ale vyrůstal v Liberci. Věhlasný útočník následně v nejlepší lize světa prožil úspěšnou kariéru, při které stihl vystřídat barvy hned sedmi týmů. V roce 2007 se pak rozhodl pro návrat do Česka, kde po jedné sezóně v pražské Spartě zamířil k Bílým Tygrům. Ty hned šest let vedl jako kapitán a zařadil se tak mezi klubové ikony.

Druhým nejúspěšnějším libereckým hráčem na draftu je Pavel Zacha, kterého si v roce 2015 vybralo na šesté pozici New Jersey Devils. Mladý útočník se postupně zařadil mezi základní stavební kameny sestavy Ďáblů, jejichž dres bude s největší pravděpodobností oblékat i v dalších sezónách.


Posledním odchovancem týmu z města pod Ještědem, který byl draftován v prvním kole, je Ladislav Šmíd. Jeho jméno zaznělo v roce 2004 z úst generálního manažera Anaheimu jako celkově deváté. Důrazný obránce byl ale hned v další sezóně vytrejdován do Edmontonu, kde strávil hned osm úspěšných let. Poté ještě oblékal dres Calgary, u Plamenů ho však svazovaly problémy se zády. Po nucené pauze se k hokeji vrátil v mateřském Liberci, kde se okamžitě zařadil mezi největší opory týmu a v současnosti plní funkci asistenta kapitána.

Vaněček a Pařík trpělivě čekají na šanci

Teď se zaměříme na bývalé Tygry, kteří byli draftováni v dalších kolech, a začneme u gólmanů. Takoví doposud byli tři. Nejstarším z nich je Vítek Vaněček, jehož si v roce 2014 v druhém kole vybral Washington. Mladý brankář stále trpělivě čeká na svou šanci u Capitals, na svém kontě zatím nemá ani jeden start v NHL. Už pět let působí na farmě v AHL v týmu Hershey Bears, kde pravidelně podává kvalitní výkony. Uvidíme, jestli si za ně vyslouží šanci v nejprestižnější lize světa.

Do NHL se neprobojoval ani Aleš Stezka, který byl draftován o rok později Minnesotou ve čtvrtém kole. Po dvou sezónách strávených v americké juniorské lize se ale rozhodl pro návrat do Čech. Aktuálně už druhým rokem působí v Havířově.


Náš výčet gólmanů uzavírá Lukáš Pařík, jenž uspěl na draftu v roce 2019, kdy si ho jako celkově 87. vybralo Los Angeles. Mladý gólman ještě stále bojuje o svou šanci, poslední sezónu strávil v týmu Spokane Chiefs ve Western Hockey League, kde rozhodně nepředváděl špatné výkony. Momentálně se na opožděný start zámořských lig připravuje v Liberci a vypomáhá prvoligovým Benátkám.

Marná snaha beků

Nyní se podíváme na draftované obránce, kteří kromě už zmiňovaného Ladislava Šmída byli také tři. Tím nejstarším z nich je Jakub Čutta, jehož si v roce 2000 vybral Washington. Exlibereckému bekovi se ale i přes několik let strávených v zámoří nepodařilo prosadit se stabilně do NHL, v které nakonec za celou svou kariéru odehrál jen pět zápasů. Ani jedno utkání v nejlepší lize světa si nepřipsal ani Jan Holub, jenž byl o rok později draftován New Yorkem Islanders. Ten v Americe neodehrál ani jednu sezónu a celý svůj hokejový život strávil na českých kluzištích, kde se postupně zařadil mezi stálice defenzivy Bílých Tygrů.

Do NHL se s největší pravděpodobností už nepodívá ani Adam Jánošík, jehož jméno zaznělo na draftu v roce 2010 z úst generálního manažera Tampy Bay, která si ho vybrala v třetím kole. Slovenský bek, jenž hokejově vyrůstal v liberecké akademii, se po třech letech strávených v americké juniorské lize rozhodl pro návrat do Čech a do zámoří se už od té doby nedostal. Aktuálně působí ve Švédsku v týmu Oskarshamn IK.

Plíhal v prvním týmu a tři mladí talenti

Náš výčet uzavřeme útočníky, kterých kromě zmiňovaného Zachy a Nedvěda bylo šest. Tím nejstarším je Tomáš Plíhal, jehož v roce 2001 v pátém kole draftovalo San Jose. Díky kvalitním výkonům na farmě nakonec dostal šanci v prvním týmu Sharks a v NHL celkově odehrál 89 zápasů, ve kterých si připsal 16 kanadských bodů. Poté se vrátil do Evropy a po angažmá ve Finsku, v Německu a Česku aktuálně působí v sousedním Jablonci.

V roce 2005 zaznělo v šestém kole z úst generálního manažera Bostonu Bruins dalšího hráče, který prošel libereckou akademií, a to Lukáše Vantucha. Ten ale šanci v NHL nedostal a po dvou letech strávených v juniorské americké lize zamířil zpět do Čech, kde nastupoval převážně za Bílé Tygry. Podobný osud potkal Dominika Lakatoše, jenž byl draftován v roce 2017 New Yorkem Rangers. V zámoří se ale neuchytil a zůstal v extralize, kde aktuálně působí ve Vítkovicích. Lakatošovi je však stále pouze 23 let, na potenciální start v NHL tak stále myslet může.


V roce 2018 byli draftováni hned dva útočníci, kteří prošli libereckými mládežnickými týmy. Byli to Jan Jeník (3. kolo, Arizona Coyotes) a Matěj Pekař (4. kolo, Buffalo Sabres). Ani jeden z nich zatím v NHL nenastoupil, oba ale o šanci usilovně bojují v Ontario Hockey League, kde předvádí velmi slušné výkony. Podobně je na tom Michal Teplý, který byl vybrán o rok později ve čtvrtém kole Chicagem Blackhawks. Mladý forvard v minulé sezóně působil v týmu Winnipeg Ice ve WHL, kde patřil mezi nejproduktivnější hráče svého mančaftu. Uvidíme, jestli se některý z talentů v budoucnosti natrvalo usadí v nejprestižnější lize světa.

To byl výčet všech hráčů, kteří byli z Liberce draftovaní do NHL. Nezbývá než doufat, že jich bude v budoucnosti jen přibývat!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit