Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd: Prezidentský pohár je jen první stupínek, my chceme výš!

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - Tygři po zisku Prezidentského poháru absolvovali soustředění ve Frýdlantu, na kterém se připravovali na play-off. První čtvrtfinálové utkání odehrají šelmy už ve středu od 19:00 a ambice rozhodně nemají malé. "V kabině cítím velkou vnitřní sílu týmu, doufám, že dojdeme daleko," hlásí nejvytěžovanější hráč extraligy Ladislav Šmíd.

Během čtyř let jste vyhráli Prezidentský pohár třikrát, co za tímto úspěchem stojí?
Myslím si, že je to hlavně tím, že je tady zabudovaný systém, který se tolik nemění. Všichni v něj věříme a víme, jak máme hrát. Klíčoví hráči už jsou tady nějaký pátek, což také hodně napomáhá.

Klíčovým faktorem je asi i trenér Filip Pešán…
Určitě, naplno mu věříme. Výborně s námi komunikuje, co se týče systému a velmi dobře čte hru. Hlavně je to o té komunikaci, která je během zápasu velmi důležitá.

Hodně mluvíš o vašem systému, na čem vlastně stojí?
Každý víme, jak máme hrát. Někde chodí na oslabení, někdo na přesilovky, máme to jasně rozdělené. V tom play-off se to ještě znásobuje. Snažíme se hrát hodně blízko sebe a být hodně na puku, abychom nepustili soupeře k větším šancím.

V útoku vás táhnou sehrané dvojice, například Tomáš Filippi s Markem Kvapilem, to asi hodně pomáhá, že?
Určitě, je strašně důležité, že jsou kluci sehraní. Máme v útoku vítězné typy, kolem kterých se dá ten tým stavět. Právě Tomáš Filippi s Markem Kvapilem jsou na extraligu hodně nadprůměrní hráči, dobře si spolu sedli a doufám, že nás potáhnou i v play-off.

Je síla Liberce i v tom, že všechny lajny má docela vyrovnané?
Ano, takhle to chce Filip hrát. Základní část je dlouhá, play-off bude, doufám, také dlouhé, takže se musí rozložit síly na všechny hráče. První dvě řady hrají více na puku, třetí a čtvrtá mají naopak víc energie. Když prohráváme, Filip je tam většinou pošle, oni hodně bruslí a bojují, což ten tým vždy nakopne.

Navenek to vypadá, že je ve vašem kádru velká vnitřní síla, cítíš to stejně?
Já už to říkal před sezónou, že se mi náš kádr velmi líbí. Cítím v kabině vnitřní sílu týmu. Musím říct, že parta je tady opravdu skvělá. Doufám, že to bude další aspekt, který nám pomůže přiblížit se k našemu cíli.

V týmu máte zastoupenou starší, mladší i střední generaci. Je toto další faktor vašeho úspěchu v základní části?
Já si myslím, že je to hlavně super pro mladé hráče. Máme tady Martina Ševce, mě nebo Lukáše Dernera, který už tu je strašně dlouho. Neříkám, že jsme nějaké superhvězdy, už ale něco máme odehrané a ti mladí se mají od koho učit. V Liberci se tohle dělá velmi dobře, každý rok jsou do týmu zabudováni dva nebo tři hráči. V téhle sezóně dostali šanci Tomáš Hanousek s Markem Zacharem a myslím, že se jí zhostili velmi dobře, teď v play-off se ale ukáže, jestli jsou už opravdu vyspělí hráči nebo ještě kluci. Je to prostě nová soutěž a jedno, jestli jsi mladý nebo starý.

Díky Prezidentskému vstupujete do play-off jako favorit, jak tuto roli vnímáš?
V play-off už žádný favorit není. Může vyhrát osmý nebo první tým, je to jedno. Hovořit o tom, kdo je favorit, je spíše pro novináře. Nezáleží na tom, s kým budeme hrát, pokud chceme vyhrát, musíme porazit všechny. Začíná nová část sezóny, ve které se mažou všechny statistiky ze základní části a jede se od znova. Prezidentský pohár je pro nás jen první stupínek, my chceme výš!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit