Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd: Poslední sezóna? Snažím se o tom nepřemýšlet

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Již v pátek vstoupí Bílí Tygři do nového ročníku extraligy, kdy na svém ledě přivítají Hradec Králové. Do ostrého tempa se po zranění vrátí také obránce Ladislav Šmíd, jehož čeká poslední sezóna v kariéře. „Rozhodl jsem se tak kvůli rodině, se zraněními to tolik nesouvisí,“ svěřil se na pondělním setkání s novináři.

V pátek začíná extraliga, jak se těšíš?
Těším se moc! Měl jsem hodně dlouhou přípravu, která začala už po operaci. Zápasový proces ovšem nic nenahradí. Celý tým už start sezóny netrpělivě vyhlíží. Už jsme sice měli přípravná utkání, ale v pátek už nervozita a nasazení budou o dost vyšší. Doufám, že do nového ročníku vstoupíme dobře.

V prvním kole vás čeká Hradec, který přes léto vyměnil trenéra. Bude to znát na jejich stylu hry?
V těch dvou zápasech, které jsme s nimi odehráli, byli o něco aktivnější pro napadání. Jak ale říkám dost často, je to především o nás.

Jak se osobně fyzicky cítíš před základní částí?
V mém věku už to samozřejmě není v posilovně úplně sranda. I přesto se však cítím velmi dobře a jsem připraven na sezónu.

Budeš po zranění zvládat opět třicet minut za zápas?
Myslím, že naše obrana je dostatečně dobře poskládaná na to, abych nemusel. Doufám, že budeme co nejvíce točit tři obranné páry, abychom měli na konci dostatek sil. Přijde mi, že máme i v ofenzivě kádr širší než loni, což nám hodně pomůže.

„Na světě už jsou pro mě důležitější věci než hokej.“

Čeká tě tvůj poslední rok v kariéře. Bude pro tebe zahajovací zápas o to speciálnější?
Snažím se o tom moc nepřemýšlet. V sobotu jsme měli autogramiádu a na ní mi to každý druhý fanoušek předhazoval (smích). Nechci se na to nijak upínat. Je to tak, jak to je, už jsem se rozhodl. Nicméně sezóna je o tom, že chceme uspět jako tým. Snad budu jeden z článků, který pomůže k úspěchu.

Bude to z tvé strany tedy definitivně naposledy?
Ano. Dokonce jsme uzavřeli sázku o večeři s novinářem Pavlem Petrem, který mi v tom nevěří. Takže mě pak pozve do čínské restaurace v Mladé Boleslavi (smích). Mé rozhodnutí je konečné a nemá nic společného s hokejem. Dělám to kvůli mým dětem.

Jak těžké bylo zvažování o konci kariéry?
Ani moc ne. Pan prezident klubu mě tehdy přemluvil ještě na dva roky a tohle je ten druhý. Momentálně už jsou pro mě na světě důležitější věci než hokej. Čím jsem starší, tím více mi děti chybí. Chci už být s nimi.

Trenér Patrik Augusta o poslední sezóně Ladislava Šmída:

„Z tohoto pohledu to pro nás bude specifický ročník. Všichni budeme dělat maximum pro to, abychom byli úspěšní, nejen kvůli Láďovi, ale i kvůli sobě. Nemůžeme to však brát jako nějaký velký balvan, který nás tíží.“


Uklidňuje tě třeba, že o konci víš takto dopředu?
Snažím se na to nemyslet. Je pravda, že to asi jednodušší je. Nejde o volbu, kterou bych udělal ze dne na den. V hlavě mi to zrálo několik let. Doufám, že si sezónu co nejvíce užiju a že mě děti uvidí na ledě, až přiletí. Příští rok už se budu stěhovat do Kanady.

Hrály při rozhodování nějakou roli i zdravotní potíže?
Vůbec ne. Tehdy jsem vlastně ještě ani nevěděl, že třetí operace přijde. Jde čistě jen o rodinu. Když vidím děti na FaceTime, je mi občas do breku. Malý už začíná hrát hokej a malá tancovat, chci být zkrátka u toho.

Ladislav Šmíd během přípravy

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit