Bílí Tygři Liberec

Král bodování či nejrychlejší hattrick. Jaké jsou klubové rekordy Bílých Tygrů?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Hráči „A“ týmu se momentálně zabývají přítomností, potažmo budoucností. My se však pro tentokrát přeneseme do minulosti, kterou je dobré si čas od času připomenout. Jaké jsou klubové rekordy v rámci extraligy, tedy ty, jež byly zaznamenány od roku 2002? To se dozvíte v následujícím článku.

Do našeho výčtu nejlepších výkonů jsme zahrnuli pouze ty, kterých bylo dosaženo od postupu Bílých Tygrů do extraligy, neboť v letech předchozích nebyly ještě statistiky tolik rozvinuté. Ne málo z magických hranic bylo překonáno v mistrovské sezóně 2015/16, u jedné z nich je navíc reálné, že bude pokořena letos.

Nejvíce bodů

Rekordmana v počtu bodů za jednu sezónu jistě většina z vás zná. Ano, jedná se o jednu z legend českého hokeje Petra Nedvěda, jenž poprvé tento milník překonal v sezóně 2010/11. O rok později své maximum ještě vylepšil, když si v základní části připsal 61 bodů, za což si mimo jiné vysloužil ocenění nejlepšího hráče extraligy. Ještě většího ocenění se Petr Nedvěd dočkal minulý ročník, kdy byl dres s jeho číslem vyvěšen pod strop Home Credit arény.


Rekord jednoho z posledních hokejových emigrantů však možná po této sezóně změní majitele. Zkušený útočník Marek Kvapil má totiž aktuálně průměr 1,65 bodu na zápas, pokud tedy jeho vysoký apetit vydrží, odsune Petra Nedvěda na druhé místo.

Nejvíce gólů

Na překonání tohoto výkonu měl v úvodu ročníku výrazně nakročeno Michal Bulíř, jenž se trefil třináctkrát během jedenácti duelů. Poté ale přišel přestup do Magnitogorsku. Mimochodem, šest extraligových kol po odchodu do KHL je Michal Bulíř stále na vedoucí pozici střelců.

Klubový rekord za počet vstřelených branek během jedné základní části tak zůstává v držení Martina Barteka, který se před čtyřmi lety trefil osmadvacetkrát v osmačtyřiceti střetnutích. Slovenský útočník strávil ve městě pod Ještědem pouhé dva roky, načež se upsal Karlovým Varům a následně přestoupil do německé druhé ligy. Aktuálně nastupuje v nejvyšší soutěži své rodné země za tým HC Detva.


Absolutním lídrem v této statistice je poté Mojmír Musil, který se v sezóně 2001/02 prosadil hned jednatřicetkrát. Bylo to ovšem ještě v době, kdy Bílí Tygři hráli první ligu.

Nejrychlejší hattrick

Na tento počin Petra Vampoly z mistrovské sezóny si možná někteří z vás pamatují. Bývalý liberecký útočník vstřelil v utkání s Vítkovicemi tři góly, které zaznamenal v rozmezí necelých sedmi minut. Za zmínku stojí, že šelmy prohrávaly s Riderou 0:3, i díky hattricku Petra Vampoly však zvrátily nepříznivý stav a nakonec zvítězily 6:5.

Mistr světa z roku 2010 se již chystal s hokejem skončit, nakonec se ale rozhodl pokračovat na Kladně, kterému se snaží pomoct zpět mezi českou elitu.

Nejdelší bodová série

Rekord v počtu bodů za sezónu ještě Marek Kvapil nepřekonal, jiný ovšem ano. Lídr extraligové produktivity si totiž připsal aspoň bod v patnácti zápasech v řadě. V letošním ročníku tak vyšel naprázdno pouze ve dvou střetnutích, a to hned v těch úvodních, v nichž Tygři nevstřelili gól.

Nejvíce bodů za zápas

Zde se opět v čase přeneseme do sezóny 2015/16. Branko Radivojevič, který v následujícím roce dokonce nosil na svém dresu kapitánské „C“, v utkání na ledě Karlových Varů zaznamenal šest bodů za gól a pět přihrávek. Slovenský forvard měl původně v zápisu o jednu asistenci více, což by znamenalo vyrovnání rekordu ligy, po přezkoumání videozáznamu mu ale byla jedna odebrána. Na překonání klubového maxima to ovšem stačilo i tak.


Pravděpodobně jeden z nejcharizmatičtějších hráčů, kteří kdy oblékli tygří dres, se pro závěr své hokejové cesty rozhodl vrátit na Slovensko, kde nastupuje za Duklu Trenčín. V minulém ročníku navíc dotáhl svůj tým až do finále.

Nejvíce trestných minut

Pravda, zde se jedná spíše o negativní zápis do historie, přesto ho zde zmíníme. Jeho držitelem je tvrdý obránce Angel Krstev, jenž během první liberecké sezóny mezi českou elitou proseděl na trestné lavici 187 minut.

Jen pro zajímavost, ač sedmatřicetiletý, stále ještě neukončil hokejovou kariéru. Aktuálně je členem „B“ týmu SK Kadaň, za niž nastupuje v Krajské lize mužů.

Nejvíce čistých kont

Samozeřejmě nesmíme v našich výčtech zapomenout na gólmany. Konkrétně jsme se zaměřili na počet čistých kont během jednoho ročníku, přičemž od sezóny 2005/06 byl dlouholetým držitelem tohoto rekordu Milan Hnilička. I jeho dres mimochodem visí pod stropem haly.

V předminulém ročníku byl však překonán nikým jiným než aktuální jedničkou Severočechů, Romanem Willem, který udržel nulu celkem sedmkrát a nakonec pomohl Tygrům ke stříbrným medailím.


Takový je tedy výčet klubových rekordů, jichž někteří hráči v předchozích letech dosáhli. A jak plyne z předchozích řádků, některé z nich by mohly být brzy překonány. Nyní ale zpět do současnosti, reprezentační přestávka se chýlí ke konci a tygří smečka se již připravuje na středeční utkání se Zlínem! Lístky můžete zakoupit zde, přijďte naše mužstvo podpořit!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit