Bílí Tygři Liberec

Kam se poděli zlatí hoši? Pět let od titulu – 1. část

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Byla to tenkrát velká sláva, když Liberec na jaře 2016 udolal ve finále extraligy pražskou Spartu 4:2 na zápasy a poprvé v existenci klubu dobyl Masarykův pohár. Pojďme si připomenout hrdiny, kteří se před pěti lety stali v tygřím dresu českými šampiony. Začínáme s brankáři a obránci.

Brankáři

Ján Lašák

Naprosto klíčovém mužem v cestě za titulem byl slovenský gólman Ján Lašák. Rodák ze Zvolena se po zlatém tygřím úspěchu rozhodl pokračovat v Liberci ještě jeden rok, aby se, v další veleúspěšné sezóně, rozloučil s aktivní kariérou extraligovým stříbrem. Svůj nesporný um se v současnosti snaží předat svým svěřencům coby trenér brankářů. V této pozici působí u národního týmu Slovenska.

Marek Schwarz

Marek Schwarz se do srdcí libereckých příznivců zapsal především v památném čtvrtém duelu finálové série, kdy vychytal Tygrům klíčovou výhru. Po zisku titulu si Schwarz na dva roky odskočil do Znojma, posléze se ale znovu objevil na severu Čech a odvedl pro podještědský klub další cenné služby. Před uplynulou sezónou se vrátil do mateřské Mladé Boleslavi.

Liberecké brankářské duo

Obránci

Martin Ševc

Řízný bek s pětapadesátkou na zádech v mistrovské sezóně oslňoval svým neutuchajícím zápalem. A snad i díky němu se s Libercem dostal do finále ještě v letech 2017 a 2019. Právě po po druhém extraligovém stříbru se Martin Ševc s Bílými Tygry rozloučil. Aktuálně působí ve službách Mladé Boleslavi.

Radim Šimek

Spolu se Ševcem působil v obranné dvojici Radim Šimek. Bek, který v posledních letech udivuje velkým herním progresem, strávil pod Ještědem ještě pomistrovskou sezónu, po níž už se ovšem přesunul do zámoří. V NHL obléká dres San Jose Sharks.

Šimek SJS

Tomáš Mojžíš

Až v průběhu mistrovské sezóny vyztužil obranné řady severočeského klubu obránce Tomáš Mojžíš. Mistr světa z roku 2010 uplatnil v Liberci pestré zkušenosti z nejlepších světových lig a kromě titulu byl i u finále s Kometou o rok později. Po hostování v Pardubicích skončil s aktivní kariérou na jaře 2018.

Lukáš Derner

Lukáš Derner je velkou libereckou konstantou. Už v mistrovské sezóně byl v kádru nejdéle sloužícím Tygrem a totéž o něm platí až dosud. V A-týmu šelem už má zkušený zadák odkrouceno šestnáct sezón a stále na ledě patří k těm nejplatnějším. Před necelým měsícem vybojoval s Libercem již třetí extraligové stříbro.

Lukáš Derner se usmívá na fotografa

Ondřej Vitásek

Hvězda nenápadného čahouna Ondřeje Vitáska zářila pod Ještědem ještě v pomistrovské sezóně. Po ní se však z Ondřeje stal tak trochu světoběžník, když za čtyři roky vystřídal čtyři různá angažmá v Chanty-Mansijsku, Pekingu, Chabarovsku a Rize. V průběhu letošního ročníku se český reprezentant a olympionik vrátil do Liberce, v jehož dresu se zase jednou představil v extraligovém finále.

Jan Výtisk

Naprosto neodmyslitelnou součástí obrany Bílých Tygrů v přelomové sezóně byl Jan Výtisk. Kapitán, který se dosud jako jediný zapsal do liberecké hokejové kroniky zlatým písmem, zamířil po dobytí extraligového vrcholu do mateřských Vítkovic. Aktuálně si prodlužuje kariéru v druhé nejvyšší soutěži v dresu Litoměřic.

Jan Výtisk.

Tomáš Havlín

Pro jabloneckého rodáka Tomáše Havlína byla mistrovská sezóna odrazovým můstkem do extraligového hokeje. Díky zkušenostem ze zlaté liberecké éry se z úspěšného juniora stal pevný člen obrany A-týmu Bílých Tygrů. Až po posledním, ani ne měsíc starém, finále se mladý bek se šelmami rozloučil, aby čelil nové extraligové výzvě v Karlových Varech.

Michal Plutnar

Michal Plutnar byl poměrně stabilním článkem liberecké sestavy při rekordním 118bodovém počinu v základní části, v níž nastoupil hned čtyřiačtyřicetkrát. Bezprostředně po zisku titulu pokračoval pod Ještědem a o rok později si finále, tentokrát se stříbrnou tečkou, zopakoval. Momentálně patří už několik sezón mezi pilíře karlovarské defenzivy.

Petr Ulrych

Velký svým vzrůstem stejně jako srdcem. O poctivého pracanta zadních řad a rodilého Liberečana Petra Ulrycha se podještědský klub opíral především v základní části, v níž vytáhlý čahoun dokonce i jednou skóroval. Po odchodu z tygří smečky strávil Ulrych část své kariéry na slavných českých hokejových baštách - na Kladně a v Jihlavě. Poslední tři roky úspěšně brázdil slovenská kluziště.

Petr Ulrych se rozbrusluje

David Kajínek

Frýdlantský rodák David Kajínek si ve zlaté sezóně 2015/2016 připsal starty v základní části i v play-off. Po zisku titulu se nejprve vydal do Jihlavy a posléze i na své první zahraniční angažmá do Trenčína. Aktuálně je zpátky v Česku, konkrétně hraje v druhé nejvyšší soutěži za Vrchlabí.

Jiří Říha

Do sedmi zápasů mistrovské sezóny zasáhl i Jiří Říha. Ten si v památném ročníku, kromě titulu, mohl odškrtnout i svůj první extraligový gól proti Karlovým Varům. V dalších letech vystřídal někdejší účastník mistrovství světa do 20 let řadu zajímavých štací, tou poslední byla v uplynulém roce pražská Slavia.

David Kajínek si vede kotouč

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit