Bílí Tygři Liberec

Jiří Bermann po stáži ve Švédsku: Jejich hokejovou kulturu jim skoro závidím

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Bílí Tygři se sice mohou chlubit Nejlepší akademií Českého hokeje, přesto se i nadále snaží pracovat na jejím vylepšování. Také proto vyrazili začátkem října manažer tygří mládeže Jiří Bermann a trenér dorostu Richard Lobo na stáž do švédské Frölundy, tedy do kolébky mládežnického hokeje. "Jejich akademie na nás udělala dojem. Ale v některých ohledech se jí umíme vyrovnat," hlásí Bermann.

Šlo o vaši první stáž v této organizaci?
Ve Frölundě už byli hrát před rokem naši sedmáci, nicméně přímo na trenérské stáži jsme tam ještě nebyli. Hovoří o sobě jako o nejlepší evropské hokejové akademii a je považována za něco podobného, jako je Barcelona pro fotbal. Udělala na nás dojem.

Jaký byl během stáže váš program?
Zúčastnili jsme se několika tréninků a viděli jsme také utkání juniorů Frölundy nebo malých dětí. Měli jsme možnost mluvit s trenérem jejich A-týmu Rogerem Rönnbergem, kdy jsme hovořili především o posouvání hráčů věkovými kategoriemi a zapracovávání mladíků do seniorského hokeje.

Získali jste nějaké poznatky, které plánujete zavést i v organizaci Bílých Tygrů?
Měl mnoho zajímavých postřehů, o nichž se i my tady bavíme. Nelze tu vše samozřejmě dělat stejně, u nich třeba nadále pracují s kategorí U20, zatímco my s U19, ale logice, s kterou hráče posouvají výš a zapracovávají je do dospělého hokeje, se blížit můžeme.

Jaké konkrétní postřehy jste probírali?
V podstatě jsme s jejich hlavním trenérem řešili, za jakých okolností třeba posouvají hráče do A-týmu a za jakých je posouváme my do Benátek. Ale platí to i o posouvání mezi jednotlivými mládežnickými kategoriemi. Pokud hráč není vyloženě rozdílový, pak ho o kategorii výš neposouvají. Stejně tak jsme rozebírali, za jakých okolností hráče ve vyšší kategorii drží a kdy ho pošlou zpět níž, když se tam trápí. Právě posun mezi kategoriemi pro nás bylo velké téma, které tu i vzhledem k naší farmě v Benátkách řešíme.

Richard Lobo o stáži ve Švédsku:

"Měli jsme možnost nahlédnout pod pokličku jedné z nejlepších akademií v Evropě. Provedli nás zázemím a vysvětlili nám, jak pracují s mladými hráči a jakou mají klubovou filozofii. Nebylo to poprvé, co jsem byl ve Švédsku, ale největší dojem na mě udělala jejich hokejová kultura. Prostředí, v jakém se tam hráči, trenéři a všichni další lidé kolem hokeje pohybují, je neskutečné. Všichni respektují pravidla, nikdo nemá jediný důvod podvádět. Možná proto jsou ve Švédsku všichni tak milí, usměvaví a hlavně ochotni se o všechno podělit. Jinak co se týče hokeje, přesvědčili jsme se, že to máme v naší akademii nastavené velmi podobně. Dokonce si myslím, že zázemí máme v Liberci lepší. Ale v kultuře chování, vystupování a myšlení se máme v Česku hodně co učit."


Co na vás udělalo ve Švédsku největší dojem?
Hrozně mile mě překvapilo kulturní prostředí ve švédském hokeji. Skoro jsem jim ho záviděl. Byli jsme na utkání páťáků, které pískali dva dorostenci. Bylo tam sice dost faulů, ale rozhodčí se snažili pískat co nejméně, stejně tak pouštěli i hraniční ofsajdy. Přesto nikdo z rodičů ani jednou nezakřičel na hráče, trenéra ani na sudí. Když dal soupeř gól, trenéři zatleskali hezké akci. Bylo to příjemné. V podstatě tam děti vyrůstají v úplně jiném prostředí, než ty v České republice. Musím však podotknout, že v Liberci už rodiče toto začínají vnímat a hokejová kultura se nám tu pomalu zlepšuje.

Mohou se v akademii Frölundy pyšnit také lepším zázemím?
V tomto ohledu musím říct, že hráči v Liberci nemají horší podmínky, než ti ve Frölundě. Nutně bychom sice potřebovali rekonstrukci mládežnických kabin, toho si jsme vědomi, ale pokud se bavíme o posilovnách nebo o místnostech pro regeneraci, troufám si tvrdit, že je máme možná i na vyšší úrovni.

Akademie v Frölundě tedy podle vás není ve všech ohledech výrazně napřed před tou libereckou?
Věřím, že se jí v některých ohledech přinejmenším vyrovnáme. Přesto nám tato stáž ukázala, že stále máme na čem pracovat a v čem se zlepšovat. Myslím si, že jsme v tomto ohledu na dobré cestě a daří se nám pro naše mladé hokejisty vytvořit v Liberci ty nejlepší možné podmínky.

Richard Lobo Švédsko

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit