Bílí Tygři Liberec

Jan Jeník o Liberci, hokeji uprostřed pouště i Benátkách. Spolupráce s nimi je super, pochvaluje si

Date of publication Author Ondřej Belák

Hodonín - Může být příkladem pro všechny mladé liberecké naděje. Útočník Jan Jeník si v 15 letech vybral právě působení ve městě pod Ještědem, kde prošel dorosty, juniorkou, a kromě jedenácti startů v české nejvyšší soutěži je také pravidelným reprezentantem. Osmnáctiletý forvard má momentálně za sebou hodonínský turnaj reprezentací do dvaceti let, na kterém se snažil přiblížit k nominaci na mistrovství světa. "Byla by to zatím moje největší akce, udělám pro to všechno," hlásí odhodlaně.

Jeník vlétl do Liberce ve velkém stylu. V mládežnických kategoriích si s přehledem držel průměr více než bodu na zápas a nebylo tak divu, že se už ve svých šestnácti letech začal prosazovat také v dospělém hokeji. "V A-týmu to bylo něco jiného, než hrát v juniorce nebo ve starším dorostu", prozrazuje. "Když tam vidím ty zkušené hráče, nutí mě to i na sobě ještě více pracovat. Sice byla trošku tréma, ale to rychle opadlo. Kluci mi pomohli a bylo to v pohodě."

Mladý útočník přitom zažil hned ve své první extraligové sezóně pořádně krušné situace. Liberec se nacházel v neskutečně vyrovnaném středu tabulky, přičemž balancoval jak na hraně přímého postupu do play-off, tak účasti v bojích o udržení. "Žádný tlak na mě ani nedolehl, ruce mi to nesvazovalo. Pan Pešán je výborný trenér, umí nás podpořit. Navíc tam bylo hodně mladých kluků, takže jsme si rozuměli. Nakonec to i docela dobře dopadlo," popisuje.

V závěru sezóny odchovanec nymburského hokeje pomohl také tygří dvacítce. Ta se senzačně probila až do finále, přestože téměř nepostoupila do vyřazovacích bojů! Spanilou jízdu ukončila až ve finále našlapaná Kometa. "Bylo to něco skvělého! Začalo to vlastně v Pardubicích, kde jsme postoupili v posledním možném zápase. Měli jsme výbornou partu, a navíc i skvělé hokejisty. Byla jen škoda, že jsme to nezavršili tou třešničkou na dortu," s úsměvem vzpomíná na neuvěřitelnou cestu až ke stříbrným medailím.

Na druhé straně ledové plochy se tehdy nacházel brankář Lukáš Dostál, s nímž je Honza momentálně v reprezentační dvacítce na jedné lodi. "Jsme spolu velcí rivalové," přiznává. "Hrajeme spolu prakticky od mala, takže samozřejmě nějaké vtípky proběhly."

"Myslím si, že děláme ve srovnání se zámořím všechno víceméně stejně. Oni jen trošku víc trénují."

Na závěr předchozího ročníku přišla pro Jeníka sladká odměna. Na 65. místě si jej totiž na draftu NHL vybrala Arizona! Zúčastnil se navíc také nováčkovského kempu, kde se snažil zanechat co možná nejlepší dojem. "Když zaznělo moje jméno, byl to skvělý pocit," vzpomíná nadšeně. "Jsem rád, že jsem mohl něco takového zažít, a vidět, jak to tam všechno vypadá a jací jsou tam trenéři."

Jedním z momentálně žhavých témat je porovnávání hokejového zámoří s Evropou, potažmo pak přímo s Českou republikou. Talentovaný útočník se nicméně nedomnívá, že by byl přístup nikterak odlišný. "Myslím si, že tady děláme víceméně všechno stejně," pokyvuje hlavou. "Kluci jsou dovednostně na velice podobné úrovni, jen tam možná trošku víc trénují," analyzuje.

Arizonský tým sídlí v Phoenixu, a není tajemstvím, že se toto město nachází prakticky uprostřed Sonorské pouště. Podnebí je zde vskutku nehostinné, sníh a led tamější obyvatelé nikde mimo zimní stadion nemají šanci spatřit. Na první pohled jde tak o trošku specifickou hokejovou adresu. "Je to úplně něco jiného, než co známe tady v Česku," potvrzuje Jeník. "Má to takovou jinou atmosféru, ale přesto parádní hokejové zázemí. Funguje to tam naprosto suprově," netají mladá šelma spokojenost.

"Benátky? Pro mě zlomové!"

Jedním z důležitých aspektů liberecké výchovy hráčů je bez pochyby možnost dát jim už v mladém věku příležitost na farmě v Benátkách, kde se mají šanci v rámci druhé nejvyšší soutěže pořádně seznámit s dospělým hokejem. "Pro nás, mladé kluky, je tato spolupráce super," sdílí Honza nadšení. "Že mi toto bylo umožněno, bylo pro mě zlomové. Strašně mi to pomohlo. A nejen mně, pomáhá to i ostatním."

Reprezentační přestávku vyplnil Jeník povinnostmi u národního týmu do dvaceti let, se kterým absolvoval turnaj čtyř zemí v Hodoníně. Od trenérů zde dostával spoustu prostoru a patřil mezi nejvíce vytěžované útočníky. "Bojovat v národním dresu je obrovská čest. Myslím si, že je to to nejvíc, čeho můžu v hokeji dosáhnout," usmívá se.

Vzhledem k tomu, že mistrovství světa dvacítek je na programu jako již tradičně na přelomu roku, jednalo se o jednu z posledních šancí, jak zaujmout trenéry a přihlásit se o místo v závěrečné nominaci. "Kdybych se tam dostal, byla by to největší akce, kterou jsem zatím zažil. Udělám vše pro to, abych tam byl!" Mladý Tygr si v Hodoníně nevedl vůbec špatně. Ve všech třech utkáních předvedl povedené výkony, a navíc skóroval do sítě Ruska. Věřme, že se mu onen reprezentační sen splní!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit