Bílí Tygři Liberec

Jak probíhá výroba hokejových dresů? Tady se šije Tygr!

Date of publication Author Vítězslav Čermák

Z obří mašiny se pomaloučku trousí potisk v životní velikosti a bílo-modré barvy jsou až zatraceně povědomé. Pravda, tahla návštěva byla hlášena dopředu. Že by to byl záměr? Chtěli exkurzi vyzdobit do tygřího hávu? "Ale kdepak. Čirá náhoda, že se to tak pěkně sešlo," zdraví nás s nataženou pravicí Jan Skřička.

Vítejte v Prostějově. Přesněji řečeno - ve výrobně společnosti Sportex, která - dá-li se tak říci - Bílé Tygry už pěknou řádku let obléká. Ano, liberecké dresy jsou šity až daleko na střední Moravě. Ten pán je zakladatelem firmy. A ta zmiňovaná mašina, to je sublimační tiskárna.

Zrovna plní objednávku na výrobu 80 dresů a 70 minidresů do tygřího fanshopu, jež e-mailem přišla z marketingového oddělení klubu. Když tiskárna svou povinnost dodělá, pošle štafetový kolík na rychlovku do lisu. A pak už se otevírají dveře do šicí dílny. Na výrobě jednoho dresu se podílí kolem 15 lidí - od obchodní činnosti přes grafiky až po šikovné švadleny. "Jsme takový rodinný podnik s dvacítkou zaměstnanců, kde každý zná každého vlastně už odmala," vypráví jeho majitel.

PROCES VE VÝROBNĚ:
přijetí objednávky - grafický návrh - tisk v sublimační tiskárně - lis - stříhání látky na jednotlivé kusy - našití loga ve výšivkárně - sešití jednotlivých dílů do celku - zabalení - příprava k odeslání

Do celého světa

Na začátku století tu frčel sítotisk. Byla to pracná, ale hlavně pomalá a nákladná metoda. Teď už se tu přes 12 let tiskne digitálně čtyřmi tiskárnami nejmodernější technologie. A dresů se za den vyrobí až dvě stě. V areálu tímhle procesem neprojdou jen Bílí Tygři, ale také Pouštní Lvi nebo Píseční Velbloudi. "Ne, to není vtip, byť se u těch názvů občas pobavíme," říká Miloš Novák, zodpovědný za výrobu.

Lvi a Velbloudi jsou týmy ve Spojených arabských emirátech. Totiž aby bylo jasno: Sportex je jedním z podniků, jež v Česku provozují výrobu nejvyšší technologií, ovšem zakázky má díky partnertství s distributorem CCM a Střída Sport až v dalekých končinách. Navíc Střída Sport úzce spolupracuje s hokejovým gigantem CCM a Sportex je jeho certifikovaným výrobcem. Vyrábí tak reprezentační dresy pro celkem dost zemí a v minulosti vytvořil i dresy pro Kunlun Red Star, čínský klub hrající bohatou KHL. A samozřejmě - zanechává velkou stopu na domácí scéně.

Kromě Bílých Tygrů prostějovská firma obléká i extraligové týmy ze Zlína, Hradce Králové, Vítkovic, Pardubic, Plzně nebo Mladé Boleslavi. Sportex ušil napříč Tipsport extraligou a Chance ligou také dresy v rámci projektu Legenda legendám - tedy přes tři desítky různých vzorů.

Šťastné spojení

“Kéž by spolupráce fungovala všude jako s vámi. Už z počtu objednávek se dá ale poznat, komu se zrovna sportovně daří a komu ne," říká Dana Holoubková z obchodního oddělení. Však exkurze probíhá na konci základní části, kdy si Tygři zrovna zajistili další Prezidentský pohár. A fanshop na play-off je třeba včas vybavit!

Je čtvrtek, tři hodiny po poledni. V dílně se rozléhá kousavý zvuk šicích strojů a návštěvě z Liberce se nabízí sladký pohled. Celá hala je v tu chvíli zahalena do tygřích motivů. Na jednom stanovišti se stříhá látka, na dalším se pracuje s tím nejkrásnějším logem na světě. Tu se třídí. Tam zase šije. “Zřejmě začíná finanční krize, když už se nám někteří klienti snaží platit třeba tímhle,” drží smějící se Jan Skřička sklenici s kompotem. Pak vejde do vzorkovny a vytáhne… - poklad. Zlatý!

V Prostějově mají dodnes schován vzácný vzorek z pomistrovské sezony. Pamatujete? Rok 2016 Bílí Tygři zakončili stylovou rozlučkou - ve speciální edici zlatých dresů, které šly pak do dražby. “Požadavek byl, že se to musí lesknout,” vzpomíná šéf podniku a v náruči hladí pozlacenou výšivku. “Stačilo tehdy objednat lesknoucí materiál, z kterého jsme dresy vyrobili. Myslím, že se povedly.”

Ostatně tak jako pokaždé, kdy se Bílí Tygři chystají od roku 2015 na další sezonu. Dresy z Prostějova jim v poslední době zjevně nosí štěstí.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit