Bílí Tygři Liberec

Fyzioterapeut Vítek Jančařík o výměně dresu Michala Birnera

Date of publication Author Kristýna Šlechtová, David Nyč

Liberec – Během druhé třetiny duelu s Olomoucí na chvíli z utkání odstoupil Michal Birner, který se následně ze šatny vynořil s jiným číslem na zádech. Důvody i okolnosti následně osvětlil týmový fyzioterapeut Vítek Jančařík, jenž během zápasů mimo jiné i pomáhá kustodům Janu Plodkovi a Aleši Válovi.

Pozornějším divákům jistě neuniklo, že část nedělního zápasu s Olomoucí nastupoval Michal Birner s neobvyklým dresem. Na zádech totiž neměl svou typickou šestnáctku, nýbrž šestatřicítku. Důvodem byla rána Mislava Rosandiče od modré čáry, která zkušeného forvarda zasáhla do obličeje. „Michal měl tržné zranění na bradě, které jsme bohužel museli jít zašít. Tak došlo k tomu, že si zakrvácel dres,“ vracel se k situaci týmový fyzioterapeut Vítek Jančařík. Ten zároveň i vysvětlil, proč se Birner převlékl: „Přistoupili jsme k výměně, protože kluci nemohou hrát ve výstroji od krve. Máme ve skladu připravené dresy bez jmenovek, aby je mohl v zápase použít jakýkoli hráč.“

Stačilo tak rychlé šití, náhradní dres a Birner se ještě během druhé třetiny vrátil do akce. „V průběhu zápasu máme náhradní dresy připravené přímo v kabině,“ osvětloval Jančařík rychlou rekci realizačního týmu, kterému práci usnadňuje i to, že nemusí tolik hledět na velikost trikotu. „Drtivá většina hráčů nosí velikost XL, akorát brankáři mají 3XL,“ popisoval týmový fyzioterapeut, jenž během utkání kustodům hodně pomáhá.

Takováto výměna oděvu není v hokeji zas tak neobvyklá. Michal Birner ovšem ještě v průběhu střetnutí dostal své číslo zpět, což už se moc často nestává. „Náš šikovný kustod Aleš Vála to hned vydrhnul mýdlem v teplé vodě a vysušil,“ smál se Jančařík.

„Od každé barvy mají hráči jen jeden dres“

Pokud byste tedy čekali, že každý hokejista má k dispozici náhradní dres se svou jmenovkou, byli byste na omylu. „Opravdu jsme ho Michalovi museli vyprat, náhradní dresy se nosí jen do té doby, než je původní připraven v podobě, ve které může na led,“ pokračoval Vítek Jančařík. Zatímco tedy ve fotbale mají hráči na nejvyšší úrovni k dispozici dva dresy na každé jednotlivé utkání, v hokeji tomu zdaleka tak není. „Na celou sezónu mají kluci skutečně jen dvě trika. Vždy se vyrobí dvě sady, jedna modrá a jedna bílá. Pokud si hráč dres roztrhne, tak mu ho zašijeme a hraje v něm dál. Výjimka by nastala pouze v případě, že by byl dres hodně poškozený,“ nepřestával Jančařík v zajímavém povídání.

Náhradní dresy ale neslouží pouze pro případy poškození. Kustodi je mají totiž připravené i pro případ, že by do týmu přišel hokejista, který do té doby nebyl členem základní sestavy. „Každý hráč může ve dvou zápasech nastoupit bez jmenovky, než se pro něj vyrobí dres s jeho jménem a číslem. Do té doby hraje v jednom z náhradních,“ řekl Jančařík na závěr.

Michal Birner v péči Vítka Jančaříka a týmového lékaře Dušana Mormana

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit