Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Chceme se od postupu přes Spartu odrazit

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Bílí Tygři se již v tuto chvíli pilně chystají na start čtvrtfinále proti Hradci Králové. Trenér Filip Pešán dobře ví, že půjde o velmi náročné soupeře. "Mají jeden z nejsilnějších kádrů celé soutěže, ne-li ten nejsilnější," soudí kouč Pešán.

Jak vypadal váš program po postupu přes Spartu?
Kluci měli volný víkend. V neděli jsme měli pouze dobrovolný trénink, ale je pravda, že se tu sešla spousta hráčů. Je na nich vidět velká chuť. Od pondělí už se naplno připravujeme na Hradec.

Co o svém příštím soupeři soudíte?
Mají opakovaně jeden z nejsilnějších kádrů ligy, ne-li dokonce ten nejsilnější. Hrají defenzivně, inkasují naprosté minimum branek. Určitě budou chtít rozhodovat v přesilovkách.

Na co naopak chcete sázet vy?
Začínáme u toho, že máme v kabině neskutečnou týmovou chemii. Bez toho se hokej nedá hrát. Hrajeme velice obětavě a organizovaně. Jsem také velmi spokojený s přístupem klíčových hráčů našeho týmu, kteří velmi výrazně pracují pro tým.

V průběhu sezony jste měli problémy s disciplínou. Dělá vám o to větší radost, že se tento problém podařilo minimalizovat?
Souvisí to s tím předchozí odpovědí. Klíčoví hráči nechtějí být v důležitých momentech vyloučení, chtějí rozhodovat zápasy. Vyvarovali jsme se zbytečných faulů v útočném pásmu, kladli jsme na to patřičný důraz. Zdá se, že to nese ovoce.

Klíčovou postavou se pro vás stal v předkole také Roman Will, souhlasíte?
Roman ví, že má v zádech kolegu, který je ho schopen v případě potřeby nahradit. Dává mu to velký klid do práce. A zároveň nesmím opomenout obrovské množství zblokovaných střel, čímž kluci Romanovi velmi pomáhají. Je to každopádně skvělý kluk a skvělý brankář.

Navíc se projevilo, že se do sestavy zapojili také Michal Bulíř a Tomáš Filippi.
Jsou to dva příchody, ve které jsme před play-off ani nedoufali. Prognózy vypadaly mnohem strašidelněji. Jsem moc rád, že konečně všechna ta kolečka po ne zrovna vyvedené základní části zapadla do sebe a rozehráli jsme se.

Trenér Filip Pešán gestikuluje

Nebál jste se, jak se na nich projeví delší pauza?
Měli jsme připravené dvě verze sestavy. Byli jsme přichystaní i na to, že by Tomáš nebo Michal nemohli po zápasech s Jihlavou hrát dál. To se bohudík nestalo.

Co vás vedlo k tomu postavit vedle sebe Michala Bulíře s Tomášem Filippim do jedné formace?
Není to o tom, že bych tu chtěl stavět nějakou superformaci. Chceme mít nebezpečné všechny útoky. Třeba v sérii se Spartou nám v rozhodujícím zápase hodně pomohla čtvrtá formace. Rádi bychom byli nepříjemní na každém postu.

Může pro vás být výhodou, že jdete do čtvrtfinále už rozehraní po těžké sérii se Spartou?
To se mě ptejte až po sérii. My jsme každopádně velmi spokojeni s tím, jak jsme zvládli klíčové tři zápasy s nesmírně těžkou Spartou, a chceme v podobném duchu pokračovat dál.

Výsledek 3:0 by asi před sérií čekal málokdo?
Měli extrémně silnou soupisku i realizační tým. Museli jsme se hodně semknout, abychom takhle silného soupeře vyřadili. Že se nám to povedlo v nejrychlejším možném termínu, to nám dává možnost si trochu oddechnout a pošetřit síly.

Po zápase vám přišel poblahopřát do kabiny trenér František Výborný se slovy, že podle něj dojdete do finále. Co na to říkáte?
Je to samozřejmě velká pocta. Ještě příjemnější by bylo, kdybychom díky tomu byli rovnou automaticky ve finále. (smích) Poděkovali jsme mu za to, bylo to hezké gesto. Je to pro mě Pan Trenér. Nebylo příjemné sledovat, jak se ke konci série výsledkem trápil a jak mu nebylo jedno, že vypadnou. Popřál nám mnoho štěstí a poblahopřál nám. Je to sice povzbuzení, ale porazit Hradec nám to samo nepomůže.

Jak se vám podařilo probudit mančaft v klíčové fázi sezony?
Jsem přesvědčen o tom, že jsme hráli velmi konsolidovaně a organizovaně po celý rok. Pracovali jsme tvrdě. Že se nám nedařilo, nebylo jen otázkou náhody, ale v závěru základní části jsme konečně začali předvádět hokej, který jsme chtěli předvádět. Byl to postupný vývoj. Díky tvrdé práci v celé sezoně jsme se v klíčové fázi dostali do formy a pomohlo nám to postoupit přes Spartu. Opět to ale proti Hradci nemusí vůbec nic znamenat.

Navíc se jako klíčové ukazují i změny, které jste prodělali v průběhu sezony. Berete to jako důkaz, že šlo o dobré tahy?
Já si stojím i za tou původní mladou sestavou, co tu byla. Museli jsme během sezony reagovat na zdravotní problémy. Hlavně Mário Bližňák byl ze hry prakticky na půl roku, ale vypadli nám třeba Tomáš Mojžíš nebo Milan Bartovič. Do toho onemocněl Michal Bulíř. Doplňováním kádru jsme spíše reagovali na tyto problémy, než na horší formu hráčů. Teprve teď, v závěru ročníku, jsme v ideálním zdravotním stavu a ukazuje se, co v mladých hráčích je. Netáhnou nás jen matadoři, ale také Filip Pyrochta, Lukáš Jašek, Dominik Lakatoš nebo Honza Ordoš.

Filip Pešán v rozpravě s hlavním sudím

Zejména Filip Pyrochta se dostal do skvělé formy. Přitom během sezony strávil několik utkání pouze na farmě v Benátkách...
Filip byl chvilku v Benátkách, aby se dostal do role, do které je v našem týmu pasován. Jsem přesvědčen, že potřeboval trochu klidu. Pro mladého hráče je těžké hrát klíčové okamžiky nejdůležitějších zápasů sezony. Na to člověk ten klid trochu potřebuje. Jsem rád, že nám to Filip takhle vrací.

Proč jste ho vlastně do Benátek poslal?
Nefungovala nám defenziva, navíc se mu nedařilo úplně plnit tu roli, kterou měl mít. Od toho farmu máme. Jsme rádi, že můžeme hráče v případě potřeby posunout do soutěže, kde má na všechno trošku víc času. Nebyla to žádná degradace nebo vyhození z kádru, šlo pouze o variantu, jak mu zkusit pomoct.

Může podle vás do budoucna nahradit Radima Šimka?
Filip Pyrochta plní jeho roli od chvíle, kdy Radim odešel. Stejně jako on potřeboval na začátku trochu času, aby se do role dostal, ale do budoucna vidím Filipa minimálně na Šimkově úrovni.

Každopádně se vám sázka na mladší hráče začíná vyplácet, souhlasíte?
Nechci dělat nějakého machra, že jsem něco nastolil a že to teď běží. Hodně jsme pocítili příchod Marka Kvapila, teď nám pro změnu hodně pomohl Tomáš Filippi. Není to tak, že by člověk něco naplánoval a ono to šlo samo. Je to o trpělivosti, ale v hokeji s i s trpělivostí fanoušků nebo majitele nemůžete dlouho hrát. Teprve teď cítím, že jsme spořádaným týmem.

Mountfield HK je nepříjemným soupeřem. Je pro vás jako pro trenéra příprava na takový tým složitější, než na ostatní protivníky?
To si netroufám tvrdit. Jako trenér se musíte připravit na každého soupeře. Nemyslím si, že by třeba příprava na Olomouc byla snadnější, než na Hradec. Mountfield uhrál skvělý výsledek v základní části hlavně defenzivním hokejem, ale toho teď v play-off uvidíme přeci jen víc od každého. Věřím, že se můžeme připravit na kohokoliv, ale jak napovídá soupiska Hradce, nebude to nic jednoduchého.

Média po vašem postupu přes Spartu začala spekulovat, že tento tým může dojít daleko. Jak se k tomu stavíte?
Vycházím pouze z fakt. Teď jsme postoupili Spartu, to je jediný fakt, který víme. Když jsme mohli po těžkých bojích vyřadit nabitou Spartu, věřím, že můžeme hrát s kýmkoliv.

Liberecký trenér Filip Pešán

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit