Bílí Tygři Liberec

Draft NHL již tento víkend. Kdo si vybere Michala Teplého?

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Sezona 2018/19 už je definitivně minulostí, což potvrdil i konec finálové série NHL. Nyní už se oči zámořských fanoušků upínají k draftu, který se uskuteční 21. a 22. června ve Vancouveru. Ten bude zajímavý také z tygřího pohledu, náš tým má totiž výrazné želízko v ohni!

Tradiční draft NHL se s některými obměnami koná pravidelně již od roku 1963. Týmy nejprestižnější hokejové ligy si v něm zajišťují práva na nejperspektivnější mladé hokejisty. A jak vlastně samotný proces draftu probíhá a co znamená?

Jednotlivé týmy NHL si v sedmi kolech postupně volí hráče, na něž získají pro následující dva roky práva. To znamená, že žádný jiný z celků nemůže s takovým hráčem podepsat kontrakt. Z toho důvodu mluvíme v tomto případě o "právech na hráče" - samotný draft ještě klub s hokejistou nepojí přímou smlouvou a neznamená, že někdy hráč jeho dres skutečně oblékne.

Kluby si takto vybírají z hráčů, kteří jsou tzv. "způsobilí pro draft". V zásadě jde o mladíky, kterým je 15. září stejného roku alespoň 18 let a zároveň do konce roku nepřekročí hranici 20 let.

Pokud tedy osmnáctiletý talent neuspěje hned v prvním roce draftu, může být klidně vybrán o rok později. Pokud hráči nejsou vybráni a zároveň překročí věkový limit, stávají se volnými hráči a potenciálně tak s nimi může podepsat smlouvu jakýkoliv tým NHL - tímto způsobem se do prestižní soutěže probil například Radim Šimek.

Co naopak nastává, když je mladý hráč nějakým týmem vybrán? V tu chvílí získává klub privilegium tohoto hráče v následujících dvou letech podepsat do svých služeb. Hokejista tak může klidně v této době nastupovat v juniorské soutěži či v zahraničí a bojovat zde o smlouvu s celkem, jenž si ho zvolil.

Šimek SJS

Kdy přijde řada na Teplého?

Pokud k podpisu smlouvy nedojde a hráč je stále věkem způsobilý k tomu, aby se draftu znovu zúčastnil, může být opět vybrán jiným (nebo stejným) týmem a ten s ním tedy opět může během dvou let podepsat smlouvu. V případě, že po vypršení lhůty překročil věkovou hranici, se stává volným hráčem a teprve v tu chvíli s ním může podepsat kontrakt také jakýkoliv jiný tým, který si ho nezvolil.

Vzhledem k těmto pravidlům je jasné, že jsou volby v draftu velmi cenným zbožím, které je leckdy v rámci trejdů měněno za samotné hráče. Organizace, která volí jako první, získává právo vybrat si nejperspektivnějšího adepta z dané generace. Jako první jdou na řadu každoročně nejméně úspěšné týmy předchozí sezony, přičemž konkrétní pořadí určuje loterie, které se účastní kluby, které neprošly do play-off. Ten, kdo draft startuje, si může zajistit megahvězdy, jako jsou Sidney Crosby, Connor McDavid a další.

Také Bílí Tygři vědí, jaké to je mít své zástupce v prvním kole draftu. Před pár lety se například ve velkém mluvilo o Pavlu Zachovi, který v libereckém dresu poprvé nakoukl do dospělého hokeje a na nějž došlo jako na celkově šestého. Bývalý kapitán Petr Nedvěd byl v roce 1990 vybrán dokonce jako druhý, Ladislav Šmíd pak před třinácti lety jako devátý.

Letošní draft NHL bude z pohledu našeho týmu velmi zajímavý. S draftem je totiž výrazně spojován Michal Teplý. V sedmnácti letech si zahrál extraligu, zúčastnil se mistrovství světa do 20 let a patřil mezi tahouny osmnáctky na světovém šampionátu. Řada by na něj podle odhadů mohla přijít v průběhu druhého kola.

Není ale zdaleka jediným Tygrem, který si může dělat naděje na draft. V napětí jistě budou také gólman Lukáš Pařík, obránce Jakub Žůrek či forvardi Adam Najman a Jakub Rychlovský, kteří patří mezi hráče, kterým jsou rovněž dávány šance na to, že si je některý ze zámořských celků zajistí.

Povedenou sezonu v severoamerické juniorce má navíc za sebou také Kryštof Hrabík, který do loňské sezony oblékal tygří dres. Loni se mu draft těsně vyhnul, letos by však mohl být některým z týmů vybrán.

Kryštof Hrabík top

Do NHL i bez draftu

Draft však zároveň není podmínkou k tomu, aby si hokejista v NHL zahrál. Jako příklad stojí za to zmínit Radima Šimka, který po loňské sezoně jako nedraftovaný volný hráč podepsal smlouvu se San Jose Sharks. Gólman Roman Will rovněž neprošel draftem, přesto si v nejprestižnější soutěži světa zachytal.

Existuje i celá řada hvězd soutěže, která takto do zámoří prošla, jako třeba brankář Sergej Bobrovsky. Přestože nebyl nikdy draftován, v roce 2017 byl zvolen nejlepším brankářem NHL a patří mezi nejlépe vydělávající gólmany v soutěži.

Draft však zároveň potvrzuje zájem klubu o hráče už v raném mládí a může tak přesun do zámoří usnadnit. Cesty draftovaných hráčů se dále rozcházejí. Zatímco ti, kteří jsou vybráni v prvních kolech, často vzápětí podepíši s týmem smlouvu a už v úvodní sezoně nastupují na farmě či přímo v NHL, další hráči často míří do zámořských juniorských soutěžích nebo setrvávají ve svém dosavadním klubu a zde bojují o smlouvu v NHL.

Pavel Zacha kupříkladu v době draftu nastupoval v juniorské OHL za Sarnia Stings a přestože v létě podepsal smlouvu s New Jersey Devils, většinu dalšího ročníku i tak strávil v Sarnii, než si ho vedení vytáhlo na farmu a k jednomu utkání také do prvního týmu Devils. Nyní je již stabilním členem sestavy.

Uvidíme, kolik Tygrům se letos na draftu otevřou vrátka k podobné cestě do NHL. V současnosti nezbývá, než jim za pár dní (draft proběhne v pátek 21. a v sobotu 22. června) držet palce!

Mladý Tygr Michal Teplý

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit