Bílí Tygři Liberec

Do Liberce přijede budoucí jednička draftu, trojnásobný mistr světa a nejúspěšnější tým Ligy mistrů

Date of publication Author KR

Liberec - Frölunda. Čtyřnásobný švédský mistr a dvojnásobný vítěz Ligy Mistrů. Historické úspěchy samy o sobě budí respekt, v týmu navíc působí i budoucí jednička draftu NHL Rasmus Dahlin a trojnásobný mistr světa Joel Lundqvist. K nepřehlédnutí bude na ledě ale určitě větší množství hráčů, na koho se fanoušci mohou těšit?

Nejlepší evropský tým. Vítěz minulého ročníku Ligy mistrů. Čtyřnásobný švédský mistr. Tento popis přesně sedí k dalšímu soupeři našeho celku Frölundě HC, který do Home Credit Arény zavítá v úterý k prvnímu zápasu vyřazovací fáze CHL.

Hlavní předností celku z Göteborgu je sladěnost dravého mládí a zkušeností. Začněme od budoucích nadějí. Tou největší je sedmnáctiletý bek Rasmus Dahlin, který je předběžně dosazován do role jedničky NHL draftu 2018. Pokud by se očekávání naplnila, stal by se prvním švédským hráčem draftovaným jako číslo 1 od éry Matse Sundina (draftován 1989 do Quebec Nordiques, pozn. red.).

Dahlin je skandinávský klenot, ale rozhodně není v čele pozornosti hokejové veřejnosti sám. Prostor dostává i osmnáctiletý bek Filip Westerlund, jehož si ve druhém kole letos vybrala Arizona. Pravidelně nastupuje i dvacetiletý zadák Kristoffer Gunnarsson nebo pouze o rok starší asistent kapitána John Nyberg.

V útočných řadách je nepřehlédnutelná letošní sedmička draftu Lias Andersson. Pravidelnou porci zápasů dostávají i další mladíci Christoffer Ehn s Victorem Olofssonem. Každý mladý tým ale potřebuje vůdce. A kdo jiný by měl být lepším lídrem než Joel Lundqvist. Dvojče ještě slavnějšího brankáře New York Rangers Henrika Lundqvista, trojnásobný mistr světa, trojnásobný švédský šampion a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů. Kapitán.

Za sebou má mimo jiné i přes sto padesát zápasů NHL a sedm set duelů v nejvyšší švédské soutěži. Medaili ze světového šampionátu vlastní také Simon Hjalmarsson. A to rovnou dvě. Bronzovou z roku 2014 a zlatou z mistrovství o rok dříve. Další zkušenost přichází se Seanem Bergenheimem, Fin s více než pěti stovkami duelů v nejlepší hokejové lize světa a téměř dvou sty body je však aktuálně figuruje se zraněním mimo sestavu.

Frölunda suverénně vybojovala play-off Ligy mistrů, když ve skupině se Zurichem, Klagenfurtem a francouzským Gapem, ztratila pouze bod. V domácí soutěži se ji ale až tak nedaří, s dvaadvaceti body se drží na sedmé příčce tabulky. Z posledních tří utkání vyhrála jediné. Pro porovnání, Växjö, soupeři Tygrů ze základní skupiny, podlehla 3:7.

Tomáš Havlín - TOP
Rasmus Dahlin v dresu švédského národního mužstva

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit