Bílí Tygři Liberec

Dan Ira o zranění i kurzu přežití: Proběhlo odbourání strachu i odblokování psychiky

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Obránce kategorie U19 se poprvé v sezoně dostal do zápasového zápřahu. Nejprve zmeškal start ročníku kvůli kurzu přežití v Lotyšsku, poté se na tréninku zranil. Jak si užil návrat na led a jak se ohlíží za akcí v Pobaltí?

Jak sis užil první dva zápasy po návratu z marodky?
Popravdě moc ne. Oba zápasy skončily prohrou, a i když se mi nehrálo špatně, výsledky byly hrozné. Každopádně z hlediska zranění jsem čekal, že bude z mé strany návrat na led horší.

Už jsi na sto procent v pořádku?
Dá se říct, že ano. Ještě mě čeká poslední vyšetření a dál už by mě zranění nemělo zatěžovat. U některých činností bolest ještě pociťuji, ale zranění jako takové už mě neomezuje.

Daniel Ira posílá puk na branku
Jak sis zranění vlastně přivodil?
Stalo se mi to při tréninku, když jsem jel s pukem u mantinelu a dohrál mě spoluhráč. Při nárazu jsem si pod sebe dal ruku a vymknul jsem si AC kloub (kloub spojující klíční kost a lopatkou).

Co rekonvalescence?
Léčení probíhalo tak, že jsem měl nejprve čtrnáct dní ortézu a následně další dva týdny rehabilitaci. Jelikož jsem si kdysi tento kloub už jednou vykloubil, tak léčba trvala déle než obvykle. Teď už vše vypadá dobře.

Příběh Daniela Iry

Předtím jsi zmeškal úvod sezony kvůli kurzu přežití v Lotyššku. Jak ses na něj dostal?
Měl jsem jedinečnou možnost. Vybíralo se z třetího ročníku oboru záchranář do osmičlenné skupiny, která se kurzu zúčastní. Záleželo na prospěchu, docházce, spolehlivosti, chování a fyzických dispozicích. Nakonec jsem byl vybrán.

Dan Ira Lotyšsko 1
Jak dlouho pobyt v Pobaltí trval?
Celkový pobyt v Lotyšsku trval čtrnáct dní včetně dvou odletových. Hlavní ubytování bylo v Rize, odkud jsme vždy vyráželi na různé aktivity.

Co jsi měl možnost vyzkoušet?
Kurz byl rozdělen do několika částí. První část se zaměřila na pobyt v přírodě. Ten trval šest dní a každý den byl plný různých aktivit. Například jsme se brodili řekou se zátěží, vyráběli lodě a přístřešek na spaní. Vše bylo zaměřeno na dovednosti týkající se týmové činnosti a přežití ve volné přírodě.

Dále jsem si vyzkoušel vaření na ohni, různé styly rozdělávání ohně, výrobu nosítek z přírodního materiálu, orientační běh a nekonečně dlouhé pochody. Po návratu zpět do Rigy následoval volný den. Poté jsme odjeli do nedaleké vesničky, kde jsme se snažili posunout svůj strach a psychiku do lepší úrovně. Vyzkoušeli jsme si výškové lezení a další adrenalinové činnosti, například chození po skle.

Mimo jiné jsme byli i v obrovském lanovém centru, kde nás učili různé druhy lezení. Poslední den byl věnován pouličnímu bojovému umění Krav maga. Program zahrnoval obranu proti útočníkům v různých situacích a to včetně napadení nožem neb střelnou sbalení. Pak už jsem se jen sbalil a vrátil se zpátky do Čech.

Dan Ira Lotyšsko 2
Jaká zkušenost to pro tebe byla?
Zkušenost to byla nezapomenutelná. Naučil jsem se mnoho nových věcí. Kurz mi pomohl i po psychických stránkách, ať už co se týče strachu, nebo uvědomění se v podstatných věcech života.

Dan Ira Lotyšsko 3
Dan Ira Lotyšsko 4

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit