Bílí Tygři Liberec

Další Tygr v NHL! Letím si splnit svůj hokejový sen, hlásí Martin Bakoš

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Slovenský útočník Martin Bakoš má za sebu divokou sezonu. V Champions Hockey League zazářil jako nejlepší střelec soutěže, zahrál si na olympijských hrách i na mistrovství světa. A rušné období mu neskončilo ani po světovém šampionátu.

Střelec mistrovského gólu ze sezony 2015/16 nejprve avizoval odchod do Komety Brno. Před týdnem však dostal nabídku ze Švédska a měl se stát hráčem Mory. Ani tím ale veletoč neskončil, "Baky" nakonec jako třetí Bílý Tygr z loňské soupisky podepsal kontrakt v NHL, kde se upsal Bostonu.

Poslední týdny musely být z tvého asi pohledu pořádně rušné?
Co k tomu říct? Člověk míní, život mění. Agenti předvedli skvělou práci a trochu tomu pomohl také Honza Ludvig. Přišla skvělá šance zahrát si NHL. Nevyužít takovou příležitost si snad žádný hokejista nemůže dovolit. Radost jsem měl už z angažmá ve Švédsku a vlastně i předtím v Brně, protože jsem mohl být mnohem blíž domovu. Ale když přišla tahle možnost, bylo rozhodnuto. O NHL sní každý hokejista.

Zájem kolem tvé osoby byl každopádně skutečně nevídaný.
Souhlasím, bylo to šílené. Někdy v kariéře horko těžko bojujete o smlouvu a já měl najednou během pár týdnů hned tři. Asi o tom někdy po kariéře napíšu knihu. (úsměv) Věřím, že to dopadlo nejlépe, jak jen mohlo.

Jak na nová rozhodnutí reagovaly kluby, kterým ses předtím upsal?
V Brně jsem měl ve smlouvě klauzuli, že mohu odejít do zahraničí. Měli nastavenou nějakou koncepci, počítali se mnou, ale pan Zábranský to vzal dobře. Chápal mě, že se chci posunout, a i když ho to mrzelo, popřál mi ve Švédsku hodně štěstí. A v Moře, tam jsou na tento pohyb docela zvyklí. Generální manažer mi psal, že nemám mít žádné starosti, že to vše naprosto chápe. Byl bych prý blázen, kdybych takovou nabídku nevzal. Popřál mi také mnoho štěstí s tím, že tam mám dveře otevřené.

Kdy se před tebou vůbec otevřela šance odejít do zámoří?
Asi tak před dvěma týdny jsme se začali trochu bavit. Postupně se to zintenzivnilo, až jsme v poslední době už jenom ladili nějaké detaily. S manželkou jsme se bavili, že to je obrovská příležitost, která nemusí kolikrát v životě ani přijít. Rozhodl jsem se do NHL jít a porvat se o splnění svého snu.

Jak na rozhodnutí jít do NHL reagovala tvá manželka?
Mám v ní obrovskou podporu. Má podobně živelné srdce, jako já. Když jsme se nad jedním e-mailem, v kterém jsem odchod do Ameriky řešil, zeptal, co na to říká, místo odpovědi za mě klikla na "Odeslat". (úsměv) Vůbec neváhala, ve všem mě podpořila.

Martin Bakoš

Upsal ses Bostonu. Máš k tomuto týmu vztah?
Je to až neuvěřitelné, ale když jsem hrál hokej na playstationu, vždy jsem hrál za Boston. Vyhovovali mi, mají hodně praváků... (smích) Sledoval jsem je pokaždé i během sezony, jak se jim daří. Ale nikdy mě nenapadlo, že se tam můžu ocitnout.

V organizaci Bruins působí tvůj krajan Zdeno Chára, mluvil jsi s ním o novém působišti?
Zdeno mi hned volal. Je super, že tam je, navíc je v klubu obrovskou ikonou. Hned mi nabízel, že mi se vším pomůže, když budu potřebovat s čímkoliv poradit nebo cokoli zařídit. Je to velký člověk.

Zrovna v jeho případě to platí po všech stránkách...
Spíš jsem to myslel charakterově, ale i tohle je pravda! (smích) Bude mnohem příjemnější hrát s ním, než proti němu.

Jak výrazně ti k tomuto angažmá pomohla poslední sezona, v níž jsi byl nejlepším střelcem Champions Hockey League a nejproduktivnějším Tygrem v extralize?
Hodně mi to pomohlo. Už jsem kvůli tomu i volal trenéru Pešánovi a děkoval mu za všechno, co mi během působení v Liberci dal. Změnil mé pojetí hry. Předtím jsem myslel jenom na góly, v Liberci jsem se naučil hrát víc týmově. Systémově se navíc u Bílých Tygrů pracuje velmi podobně, jako je tomu v zámoří. Musím klubu za všechno poděkovat, protože bez toho, co jsem se pod trenérem Pešánem naučil, bych v NHL vůbec nemusel být.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

"Gratuluji Martinovi k podepsání kontraktu v NHL a přeji mu v novém působišti mnoho štěstí. Tato smlouva je odměnou za jeho tvrdou práci v posledních letech. V Liberci vyrostl v klíčového hráče a věřím, že se v Bostonu popere o místo v prvním týmu. Jeho odchod do zámoří je také odměnou pro Bílé Tygry, neboť jde po Lukáši Jaškovi a Filipu Pyrochtovi už o třetího hráče z loňského kádru, který po sezoně podepsal smlouvu v NHL. To je nebývalá bilance a výrazná vizitka naší práce v klubu.“


Věříš, že se probojuješ do prvního týmu Bostonu?
Celé to začalo tím, že se v Bostonu objevilo volné místo v sestavě. Jinak by se koneckonců po hráčích v Evropě ani nesháněli. Na druhou stranu tam je obrovská konkurence, o místo se bude chtít porvat dalších dvacet hladových vlčáků. Věřím, že šanci dostanu a že budu moci ukázat, co ve mně je. Jestli to vyjde nebo ne, to se teprve ukáže. Můžu dostat šanci hned po kempu, můžu taky klidně výraznou část sezony strávit na farmě. To už je jenom na mně. Jdu tam s pokorou, protože vím, kolik kvalitních hráčů tam bude o místo bojovat, ale o to lepší bude, když to vyjde.

Z loňského kádru jsi po Lukáši Jaškovi a Filipu Pyrochtovi už třetím Bílým Tygrem, který si vybojoval smlouvu v NHL. To je na český klub neobvyklá bilance, souhlasíš?
Taky viděli, kdo s nimi hrál a kdo je učil, že? Lukáš se mnou byl většinu sezony v lajně, Filip se mnou taky nastupoval... (smích) Ne, dělám si srandu. Jsem za kluky moc rád. Viděl jsem, jak postupně během sezony hokejově rostli a zlepšovali se. Velký podíl na tom všem má hlavně Filip Pešán, který jim dal šanci. Nejdřív se podařilo získat smlouvu v NHL jim, teď mně... Ukazuje se, že to je v Liberci nastavené správně.

Bavil ses s Filipem Pyrochtou nebo s Lukášem Jaškem o odchodu do NHL?
Zrovna Filip Pyrochta mi hned psal, že už si ze všech opravdu dělám srandu. Že to není jenom celý rok v kabině, ale už i po sezoně... (úsměv) Že nejdřív mám jít do Brna, pak do Švédska, teď Boston... Prý si to musel nejdřív ověřit na stránkách Bostonu, protože jinak tomu ani nechtěl po tom všem věřit. Ale také mi gratuloval.

Jak se těšíš na život v Bostonu, jednom z největších měst Spojených států?
Nikdy jsem ve Spojených státech vlastně dlouhodoběji nebyl. Někdy v sedmnácti letech jsme tam byli na turnaji, ale to je zatím moje jediná zkušenost s Amerikou. Bude to pro mě celé splněný sen, moc se tam s manželkou těšíme. Už jsem se hned díval, Boston je skutečně krásné velké město s bohatou historií. A hlavně si tam budu chtít splnit svůj hokejový sen!

Hračička Martin Bakoš

Loňští Bílí Tygři v NHL

Filip Pyrochta

Třebíčský rodák se do Liberce přesunul jako dorostenec a prošel si akademickými kategoriemi. Následně zamířil do zámoří, kde nastupoval v juniorských soutěžích, než se vrátil zpět pod Ještěd.

Hned po návratu se v sezoně 2016/17 podílel na postupu do finále play-off a v minulém ročníku se stal jedním ze základních kamenů tygří sestavy. Týmu pomohl do semifinále Ligy mistrů a čtvrtinále play-off, následně nakoukl také do reprezentace a nakonec se dočkal podpisu smlouvy s Nashvillem.

Filip Pyrochta rozjíždí protiútok

Lukáš Jašek

Dvacetiletý forvard zamířil na sever Čech z Třince, spíše než v dresu Ocelářů však do té doby nastupoval především v první lize ve Frýdku-Místku. Pod Ještědem se rozehrál do skvělé formy a postupně se vypracoval mezi ofenzivní tahouny.

Po vyřazení v play-off zamířil do Spojených států, kde si prodloužil sezonu na farmě Vancouveru v dresu týmu Utica Comets. Skvělými výkony přesvědčil management a následně s Canucks podepsal tříletý kontrakt.

Lukáš Jašek

Martin Bakoš

Slovenský útočník oblékal dres Liberce poprvé v sezoně 2014/15. Nejvíce se do historie organizace zapsal o rok později, kdy ve finále play-off v druhém prodloužení šestého utkání zlatým gólem rozhodl o zisku premiérového mistrovského titulu. Následně zamířil do KHL, kde si zahrál v dresu pekingského Kunlunu, pro ročník 2017/18 se však vrátil pod Ještěd.

Jako nejlepší střelec Champions Hockey League dotáhl tým do semifinále Ligy mistrů, v extralize byl nejproduktivnějším Tygrem a zahrál si i na olympijských hrách nebo na mistrovství světa. Namísto původně avizovaného odchodu do Brna a do Švédska nakonec podepsal roční kontrakt s Bostonem.

Bakoš vyráží vpřed

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit