Bílí Tygři Liberec

Byla to pro mě průlomová sezóna. Mužstvo se pokusíme udržet pohromadě, říká Patrik Augusta

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Kouč Patrik Augusta strávil první sezónu v roli hlavního trenéra Bílých Tygrů a vítězstvím v základní části úspěšně navázal na Filipa Pešána. Klíčem k triumfu bylo mimo jiné to, že se svými svěřenci našel společnou notu. „Základní věcí je, jaké má trenér hráče. Nejenom charakterově, ale i jak dokážou brát vaše pokyny,“ říká padesátiletý dirigent liberecké střídačky.

Bílí Tygři si v první fázi ročníku 2019/20, který nakonec kvůli pandemii nepoznal celkového vítěze, připsali nejvíce bodů ze všech a oslavili tak čtvrtou Prezidentskou trofej za posledních pět let. „Až na malé výkyvy na začátku jsme měli velice dobrou základní část, mužstvo bylo silné skoro na všech postech. Proto jsme se hrozně těšili na play-off. Je zklamání, že jsme neměli možnost přidat k Prezidentskému poháru ten mistrovský,“ hodnotil sezónu Patrik Augusta.

Ten na pozici hlavního trenéra nahradil Filipa Pešána a úspěšně navázal na jeho předchozí práci. Šelmy pod Augustovým vedením opět vyhrály základní část a ušly další vývojový krok. Obzvlášť v přesilovkách viděl nový lodivod liberecké flotily zlepšení: „Řekl bych, že jsme měli o něco lepší speciální formace, které často klíčová utkání rozhodují. Hlavně naše první přesilovková pětka hrála líp než ta loňská.“


Jedním z klíčových hráčů byl v uplynulé sezóně podle Patrika Augusty obránce Ladislav Šmíd, který sbíral ice-time ve velkém a na ledě vždy strávil v podstatě polovinu zápasu. „Je vidět, že si prošel NHL, ví, jak se nachystat. Je radost se na něj dívat, jak se připravuje na každý trénink a zápas. Je to obrovská škola pro ty naše mladé kluky,“ pochvaloval si Augusta, jenž ovšem nezapomněl ani na Libora Hudáčka s Michalem Birnerem, „Hudy měl neskutečnou sezónu, ale díky Michalu Birnerovi, jenž byl malinko ve stínu. Nakonec v závěru dopadli bodově stejně. Velice dobře si sedli. Speciálně na přesilovkách byl Michal Birner důležitým článkem, který se na úspěších podílel. Roli měl i mimo led při přípravách na soupeře. Tihle tři byli základ úspěchu.“

„Jsem rád, že můžu v Liberci být.“

Pro padesátiletého kouče to byl teprve druhý ročník v roli hlavního trenéra a během října si společně s hráči prošel krizí, kdy tým prohrál pětkrát za sebou. Tygři však prokázali svou kvalitu, přerušili nelichotivou šňůru a poté bodovali šestnáctkrát v řadě. „Základní věcí je, jaké má trenér hráče. Nejenom charakterově, ale i jak dokážou brát vaše pokyny, jak funguje vzájemná spolupráce. Bez toho může stát na střídačce kdokoli a dopadne špatně,“ říká Patrik Augusta.

„Mám za sebou průlomový rok, přesto je přede mnou ještě hodně práce, abych se etabloval jako trenér na delší dobu. Je to hezká odrazová sezóna, jsem hrozně rád, že můžu být v Liberci, kde se pyšní výchovou hráčů a ustáleným systémem a kde se nelítá od jedné strany ke druhé,“ svěřil se hlavní trenér.


„Budeme se mužstvo snažit udržet pohromadě.“

S ukončením ročníku automaticky začala příprava na ten následující, s čímž souvisí i sestavování kádru. „Řešíme to, ale tohle je teď spíš otázka na management. Já jsem přece jenom v pozici trenéra,“ říká Augusta s úsměvem.

Nicméně nastínil, že by nerad nějaké velké změny: „Je tam pár jmen, u kterých je otazník. Byli tam hráči, kteří prožili svoje nejlepší sezony v kariéře a určitě o ně bude zájem jinde. Záleží také jakým směrem se vydáme ohledně financí. Nicméně se budeme snažit udržet mužstvo co nejvíc pohromadě, protože bylo úspěšné. Liberec chce být úspěšný.“

S plánováním také souvisí tradiční letní příprava, kterou kvůli pandemii možná čekají menší úpravy. „Pauza bude dlouhá, ale máme nachystané dvě varianty. Pokud půjde všechno dobře, tak se sejdeme, když ne, tak hráči dostanou individuální plán,“ řekl na závěr liberecký trenér.

Celý obsáhlý rozhovor s Patrikem Augustou si můžete přečíst na webu idnes.cz zde.


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit