Bílí Tygři Liberec

Bojovník Jiří Průžek: Teď jsem rozhodně silnější

Date of publication Author Kateřina Hamplová

Ne nadarmo se říká, že zdraví je to nejdůležitější, co člověk má. Svojí životní zkouškou si nedávno prošel útočník Benátek nad Jizerou, kterému se v srpnu celý svět obrátil naruby. Jednadvacetiletý Jiří Průžek toho stihl za poslední měsíce opravdu hodně – překonat zákeřnou nemoc, bodovat v Chance lize a nastoupit za Tygry proti Hradci!

Minulou sezónu za libereckou farmu nasbíral 26 bodů a odskočil si i na hostování do Litoměřic. V létě, kdy probíhá intenzivní tréninková příprava, šly Průžkovy myšlenky ale najednou od hokeje. Byl mu diagnostikován nádor na varleti a to znamenalo, že bude muset okamžitě podstoupit zákrok. „Nejdřív jsem tomu vůbec nevěřil. Když jsem si to všechno uvědomil, byl jsem už po operaci,“ líčí. „Nejhorší pro mě bylo, když jsem to musel oznámit rodičům a kamarádům, pro ně to bylo těžké,“ přiznává mladý forvard.

Zpátky na led a bodovat

Průběh léčby byl však více než úspěšný. „Tátovi jsem říkal, že pokud se vyhnu chemoterapii, tak bych se chtěl vrátit do tří měsíců. Nakonec to bylo za dva,“ usmívá se. Operací to však nekončí, jelikož musí chodit preventivně na vyšetření a testy, ale zdravotní stav mu dovolil poté pomalu trénovat. Do zápasu naskočil už na začátku října s áčkem na dresu a proti Třebíči vstřelil svůj první gól po boku Adama Musila. Teď už zase pohotově sbírá body skoro z každého utkání, a dokonce dostal šanci si zahrát za liberecký A-tým na domácím ledě proti Hradci Králové.

Marek Schwarz o Jiřím Průžkovi a jeho šanci v extralize:

"Pro něj to je určitě skvělé. Jsem rád, že to všechno dobře dopadlo. Je to šikovný hokejista, který na sobě pracuje."


Jiný pohled na život

Rakovina s člověkem pořádně zamává nejen v těle, ale i v myšlení. O tom ví benátecký hráč své. „Dost se toho změnilo. Člověk si pak uvědomí, že starosti neexistují a vše je jen v naší hlavě. Teď se snažím užívat si života a neřešit nic okolo. Jsem rozhodně silnější, hlavu mám pozitivně nastavenou a doufám, že mi to vydrží,“ popisuje s upřímností.

A co vzkazuje lidem, kteří právě teď bojují s rakovinou? „Člověk musí být hlavně silný a nic nevzdávat. Musí si sám sebe představovat ve svých snech a věřit, že jednou budou zase zdravý a v pohodě!“

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit