Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři potvrzují příchody útočných posil Tomáše Rachůnka a Dávida Grígera!

Date of publication Author Klub

Liberec - Poté, co byla vyřešena situace okolo provozovatele Sport Parku Liberec, ve kterém mají Bílí Tygři své veškeré zázemí, může vedení klubu finalizovat dohody s novými posilami A-týmu. Prvními potvrzenými posilami Bílých Tygrů se stávají reprezentační útočníci Tomáš Rachůnek a Dávid Gríger, kteří pod Ješted přestupují z Karlových Varů. Oba hráči se s vedením Bílých Tygrů domluvili na dvouletém kontraktu do 30. dubna 2022.

Devětadvacetiletý Rachůnek je odchovancem zlínského hokeje, ale do české seniorské nejvyšší soutěže nakouknul v dresu Plzně. V extralize hájil také barvy Sparty, Olomouce a v posledních pěti sezónách Karlových Varů. Na svém kontě má 13 startů za národní tým a šest desítek zápasů v KHL.

O čtyři roky mladší slovenský reprezentant Dávid Gríger je rovněž posledních pět sezón spjatý s karlovarskou Energií, kam přišel už v juniorském věku. Liberecké angažmá tak bude teprve jeho druhé v české extralize. Předtím Gríger hajíl pouze barvy svého rodného Popradu a krátký čas také hostoval v druholigové Jihlavě.

Vyjádření Generálního manažera Ctibora Jecha:

„Přestup útočníků Rachůnka s Grígerem dojednával nyní už bývalý sportovní ředitel Filip Pešán s cílem vhodného doplnění týmu a výrazné zvýšení konkurence v našich útočných řadách. Po vyřešení napjaté situace ohledně provozovatele Sport Parku Liberec jsme mohli přistoupit k finalizaci těchto dohod a jsme rádi, že můžeme oba reprezentační útočníky oficiálně přivítat v našem klubu. Rachůnek i Gríger souhlasili s dočasnou korekcí svých platů, čímž se rovněž začlenili k hráčům našeho týmu a napomáhají tak hned při svém příchodu novému klubu v nelehké ekonomické situaci v aktuální koronavirové době.“



Vyjádření hlavního trenéra Patrika Augusty:

„Tomáš má za sebou životní sezónu. Jeho kariéru sledujeme už delší dobu a věříme, že díky své univerzálnosti dobře zapadne mezi Tygry. Je to hráč, který je silný na kotouči, dokáže si poradit v těžkých situacích a dobře rozehrát i vystřelit. Očekávám, že u nás naváže na své předchozí výkony a zařadí se mezi lídry mužstva. Dávid je šikovný hráč s dobrými bruslařskými schopnostmi. Nebojí se chodit do prostorů, „kde to bolí“. Je rychlý, dravý, a má šikovné ruce. Věřím, že využije liberecké zázemí ke svému dalšímu rozvoji.“


Profil Tomáše Rachůnka:
Odchovanec zlínského hokeje už v šestnácti letech pravidelně a velice úspěšně hrál juniorskou soutěž za Vsetín. Z Valašska se posléze vydal zkusit štěstí za moře a strávil dvě sezóny v kanadské OHL. K tomu navíc reprezentoval Českou republiku napříč všemi mládežnickými kategoriemi. Po návratu do Čech si připsal první extraligové starty v dresu Plzně.

V sezóně 2011/12 už Rachůnek stabilně působil v nejvyšší soutěži a za Spartu zaznamenal 18 bodů. O rok později se upsal pražskému Lvu, se kterým okusil prestižní KHL. Zároveň odehrál hned 11 utkání za reprezentační áčko. Po roce se vrátil zpět do Sparty, za kterou odehrál celou sezónu 2013/14.

Další ročník vystřídal Rachůnek hned tři týmy. Polovinu sezóny strávil v KHL, kde hájil barvy Novokuzněcku a Slovanu Bratislava, načež se upsal extraligové Olomouci. Od sezóny 2015/16 už bylo jméno Tomáše Rachůnka spojeno pouze s Karlovými Vary, kde zkušený útočník výrazně bodově pookřál. Věrný svému týmu zůstal i po pádu do první ligy, kterou Energie i díky Rachůnkově průměru bodu na zápas ovládla.

Individuálně doposud nejpovedenější sezónu zažil Rachůnek v ročníku 2019/20. V základní části nastřádal úctyhodných 52 bodů a stal se čtvrtým nejproduktivnějším hráčem extraligy. S 25 góly byl navíc zároveň čtvrtým nejlepším střelcem. Teď před ním stojí další výzva v podobě angažmá u Bílých Tygrů.

Profil Dávida Grígera:
Odchovanec popradského hokeje byl už v mládežnických letech velice produktivní, čímž si kromě pozvánek do reprezentačních výběrů řekl také o brzké zkušenosti v A – týmu. V nejvyšší slovenské lize pravidelně nastupoval již od osmnácti let, načež se odebral do Karlových Varů, kde svůj talent rozvíjel v mezinárodní juniorské MHL. Podstatnou kariérní metu Gríger zaznamenal v sezóně 2013/14, kdy exceloval na MS dvacítek a stal se šestým nejproduktivnějším hráčem turnaje. Stačilo mu k tomu jen pět zápasů, ve kterých si připsal deset bodů! Nebylo překvapením, že o rok později přišel první start i gól za seniorskou reprezentaci.

Od ročníku 2015/16 se Gríger už napevno zabydlel v dospělém hokeji. Nejdříve hostoval v prvoligové Jihlavě, avšak netrvalo dlouho a stal se důležitým článkem sestavy Varů. Ani jeho dvacet bodů nicméně v sezóně 2016/17 nezabránilo pádu Energie do první ligy. I díky Grígerově přičinění se ale Západočeši nejrychlejším možným způsobem do extraligy vrátili.

V ročníku 2018/19 se slovenský forvard blýskl 33 body, aby další sezónu přidal ještě o čtyři více a přispěl k postupu Energie do předkola play-off. Z jeho patnácti tref navíc bylo hned šest vítězných, což jej katapultovalo na první místo této extraligové statistiky. Po životní sezóně se Gríger upsal Bílým Tygrům Liberec.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit