Bílí Tygři Liberec

Dravé liberecké mládí v sezoně 2011/12

Date of publication Author Martin Zíta

L i b e r e c - I v letošní sezoně táhli Tygry sezonou veteráni Nedvěd, Kudrna nebo Pinc. Avšak Liberec má třetí nejmladší kádr extraligy a letos vstoupilo na extraligový led v jeho dresu několik mladíků, kteří zanechali různou stopu. Pojďme se na ty nejvýraznější podívat podrobněji.

Michal Bulíř

Liberecký odchovanec, pokračovatel slavného rodu a ročník 1991, to je Michal Bulíř. A byl to právě tento forward, který z libereckých mladíků zanechal nejvýraznější stopu. Do extraligy sice poprvé naskočil už před dvěma lety, ovšem jen na tři zápasy. Letos to už bylo jiné.

Bulíř nastoupil do šestačtyřiceti duelů základní části a vedl si znamenitě. Nasbíral 14 bodů (6+8), což se sice znamenitě jevit nemusí, ovšem nezapomínejme, že je mu teprve 20 let a navíc, statistiky nejsou vše.

 
 
Takhle oslavil jednu ze tří branek v síti Budějovic.
 
 
Útočník s číslem 88 předváděl velmi vyspělou hru, který je příslibem do jeho další kariéry. Vyzkoušel si dokonce i jak se hraje prvnímu centrovi. V době Nedvědova zranění to byl právě on, na koho trenéři ukázali, když se rozhodovala, kdo kapitána v první formaci zastoupí.

A obdivovatel Patrika Eliáše nezklamal. Naopak s větším prostorem na ledě jeho výkon ještě rostl, prakticky sám rozhodl souboj s Plzní (2:1p; 1+1) a mezi Bartovičem a Kudrnou obstál i v dalších zápasech.

I tyto výkony mu zajistily místo v sestavě i v nejdůležitější fázi sezony, v play off. Ve vyřazovacích bojích jsou mladíci někdy lehce „uklizeni“ a prostor dostávají spíše zkušení muži, „Bulda“ ale ukázal, že v jeho případě by to bylo nešťastné řešení.

Do bojů o titul vlétl jako velká voda. Hned v prvním čtvrtfinále, kdy Tygři přivítali České Budějovice, vsítil hattrick, přidal asistenci a výhra 4:3 nesla hlavně jeho podpis. Ovšem hned vzpětí poznal i stinnou stránku play off. U mantinelu si ho našel budějovický Gulaš a tato srážka stála Bulíře otřes mozku, vynechat musel dva duely.

Vrátil se tak na pátý zápas semifinále, kdy pomohl s vyřazením Mountfieldu. Neztratil se ani v semifinále, proti Pardubicím nastřádal dvě asistence, ovšem stejně jako na celý tým i na něj později „padla deka“.

Mladý centr ale může letošní sezonu rozhodně hodnotit pozitivně. Jeho hra působila vyzrále, a pokud bude pokračovat v očekávaném výkonnostním růstu, mohl by jednou být prvním centrem nejen na záskok.


Lukáš Krejčík

Skvělé uvedení extraligovým fandům předvedl také Lukáš Krejčík. Jednadvacetiletý rodák z Nymburku dostal v kádru Liberce prostor teprve letos a hned ho náležitě využil. I když teprve je zavádějící, jelikož ještě předloni patřil Mladé Boleslavi.

Tam také poprvé nakoukl do extraligy, avšak jen na tři duely. Před začátkem loňské sezony zamířil do Benátek a v první lize si udělal slušné jméno, 16 bodů ve 39 zápasech. A letos si už vysloužil pozvánku do A týmu Bílých Tygrů.

 
 
V play off zasáhl až do posledních dvou zápasů.
 
 
Pozvánku nepromrhal a okamžitě se dostal mezi vyvolené forwardy. Celkem tak letos nastoupil do 40 zápasů, ve kterých si připsal deset kanadských bodů za pět branek a stejný počet gólových pasů. Lukáš se taktéž podíval i do elitní formace, ovšem nikoli tak výrazně, jako jeho mladší kolega.

Velká smůla ho potkala na začátku play off. Do série proti Budějovicím nemohl kvůli zdravotním potížím zasáhnout vůbec a proti Pardubicím se na led podíval ze stejných důvodů jen dvakrát. Ze dvou zápasů si odnesl jednu branku, kterou vstřelil ve vůbec posledním tygřím zápase sezony.

Také tato mladá naděje má před sebou dobře vyhlížející budoucnost. V jeho silách je rozhodně působení mezi prvními šest forwardy, tedy v první nebo druhé formaci.


Dalibor Bortňák

 
 
Po návratu z Kanady se hned dostal do prvního týmu.
 
 
Třetím mladíkem, který dostal v letošní sezoně nejvíce prostoru je Dalibor Bortňák. Vytáhlý Slovák se do Liberce vrátil po třech letech v zámoří a ihned si vybojoval místo v extraligové sestavě.

Po kanadské anabázi nastoupil bezmála dvoumetrový mládežnický reprezentant do 34 zápasů základní části, ve kterých zapsal do statistik čtyři body, které rovnoměrně rozdělil mezi branky a nahrávky.

Vzhledem k onomu působení u Kamloops Blazers si premiéry odbyl právě letos. Nastoupil do svého prvního duelu, proti Spartě dal první branku a později také poprvé nakoukl do vyřazovacích bojů, to už ale bylo stejné i pro jeho kolegy.

Z této trojice zanechal Bortňák stopu nejméně výraznou, ovšem musíme k tomu připočítat další věci. V sezoně se potýkal se zraněním a také je letošní sezona jeho první zkušeností s dospělým hokejem. To hráči výše zmínění tuto zkušenost již měli třeba z 1. ligy. Tam se objevil i tento mladík a v devíti zápasech zaznamenal čtyři body. Potenciál tedy jistě má.


Ti ostatní...

V sezoně 2011/2012 se v libereckém dresu mihlo i několik dalších mladých hokejistů, ovšem jednalo se spíše o epizodní role. Čtyři starty si letos připsal teprve osmnáctiletý Patrik Urban, který jinak úspěšné působí v juniorském celku. Pozvánku si vysloužili i někteří hráči z Benátek. Třeba obránce Jiří Říha, který letos kromě tří zápasů za Tygry absolvoval také MS do 20 let. A na debuty z předchozích sezon dokázali letos v několika zápasech navázat obránce Ondřej Vitásek (3 zápasy) a útočník Vít Jonák (7 zápasů).

Uvidíme nakolik si svou extraligovou sbírku v nadcházející sezoně rozšíří. Nebo uvidíme i někoho úplně nového? Kandidáti rozhodně jsou.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit