Bílí Tygři Liberec

Ohlédnutí za libereckým tažením v European Trophy

Date of publication Author Lukáš Šonský

L i b e r e c - Bílí Tygři odehráli v rámci přípravy přestižní turnaj European Trophy, v němž se poměřili se špičkovými evropskými celky. Liberečtí v turnaji neuspěli, na finálový turnaj do Rakouska se nepodívají. Severočeši však odehráli několik zajímavých a napínavých duelů, jejich shrnutí přináší následující článek.

Tygři vstoupili do European Trophy porážkou

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 55. Kudrna (Bortňák, Čakajík) - 26. Zohorna (Švrček), 40. Švrček (Pospíšil, Žižka). Rozhodčí: Hribik, Kalivoda – Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 1500 (vyprodáno). Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Hvězdy utkání: 1. Sasu Hovi, 2. Jaroslav Svoboda (oba Kometa), 3. Milan Bartovič (Liberec).

 
 
Mezi třemi tyčemi dostal v úvodu European Trophy prostor Tomáš Vošvrda.
 
 
Na ledě Svijanské Areny naskočili Severočeši ke svému premiérovému klání v populárním přípravném turnaji. Souboj s brněnskou Kometou nabídl zprvu opatrnou podívanou, branky začaly padat až ve druhé třetině. Hynek Zohorna nejprve chytrou tečí poslal Brno do vedení a vzápětí hostující náskok navýšil také Švrček, jenž se prosadil tvrdou střelou od modré čáry. Liberečtí poté dlouho hledali recept na dobře chytajícího Hoviho. Až pět minut před koncem základní hrací doby snížil Jaroslav Kudrna, více ale domácí nestihli.

„Není to určitě nic příjemného prohrát hned na úvod. Počítali jsme s tím, že si první tři body ponecháme doma," povzdechl si jediný liberecký střelec v zápase na po zápasových rozhovorech.

Liberečtí získali první body, Pardubice udolali v prodloužení

Bílí Tygři Liberec - HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE 2:1pp (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Bárta (Bartovič), 61. Bartovič (Nedvěd) - 42. Kousal (Nahodil, Kolář). Rozhodčí: Hribik, Smitka - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 1 500. Střely na branku: 28:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Hvězdy utkání: 1. Michal Bárta (Liberec) 2. Ladislav Koutský (Pardubice) 3. Tomáš Vošvrda (Liberec).

 
 
Petr Nedvěd si v zápase s Pardubicemi připsal bod za důležitou asistenci u rozhodující trefy.
 
 
Oproti přecházejícímu klání se divákům ve stařičké liberecké hale představil poprvé v European Trophy také kapitán Petr Nedvěd. Duel nabídl vcelku svižnou podívanou, které však chyběly branky. Na obou stranách sice v úvodu několikrát zvonila branková konstrukce, na gól si ale diváci museli počkat až do třetí třetiny. Robert Kousal usměrnil z pozice před brankovištěm puk za Vošvrdova záda a Pardubice vedly. Za jedenáct minut však po Bartovičově skvělém pasu zacílil přesně Michal Bárta a v následném prodloužení dokonce sám slovenský rychlík rozhodl, když z mezikruží trefil přesně mezi brankářovy betony.

„Oba brankáři dnes chytali výborně. Byly tam gólovky, které bychom my měli dávat, ale soupeř asi taky. Ze začátku sezóny jsou ruce ještě někde na pláži s opalovacím krémem," vtipkoval po skončení duelu kapitán Petr Nedvěd.

Bílí Tygři odcestovali na sever, v úvodu si poradili s HV 71

HV 71 - Bílí Tygři Liberec 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Nedvěd (Trončinský), 13. Kudrna (Dušek, Výtisk), 59. Špaček (Štich). Rozhodčí: Johansson, Linde - Rydh, Pihlblad. Vyloučení: 11:11. Využití: 0:0 V oslabení: 0:0. Diváci: 812. Střely na branku: 39:30. Průběh utkání: 0:3. Hvězdy utkání: 1. Tomáš Vošvrda (Liberec), 2. Jesse Joensuu (HV71), 3. Petr Nedvěd (Liberec).

 
 
Jaroslav Kudrna zvyšoval v první třetině již na 0:2.
 
 
K dalším bitvám již musela Kalousova družina cestovat do Skandinávie, kde liberečtí hokejisté postupně změřili síly s dvěma švédskými a jedním finským protivníkem. Tygry čekal na úvod nelehký souboj se švédským HV 71, Severočeši ale svého soka překvapili hned v první třetině. Nedvěd šikovným nahozením poslal Tygry do vedení a Kudrnova teč vzápětí vykouzlila dvoubrankový náskok. Švédové soupeře přestříleli, ovšem výborný Vošvrda všechny pokusy lapil. V poslední minutě naopak do prázdné klece potvrdil severočeské vítězství Špaček.

„Šli jsme do utkání s respektem, HV patří ve Švédsku k absolutní špičce. Bojovali jsme, bruslili, byla z nás cítit vůle pokusit se vyhrát." Prohlásil po vydařeném boji Tomáš Vošvrda, jenž týmu pomohl vychytanou nulou.

Liberečtí získali druhý švédský skalp, Linköping přetlačili v nájezdech

Linköping HC - Bílí Tygři Liberec 1:2sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 56. Figren (Lindhagen, Åkerman) - 33. Štich (Hay), 65. Nedvěd. Rozhodčí: Wolmer Edqvist, Mikael Sjökvist. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1148. Střely na branku: 37:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Hvězdy utkání: 1. Marek Pinc (Liberec) 2. Fredrik Norrena 3. Niclas Hävelid (oba Linköping HC)

 
 
David Štich poslal svůj tým v napínavém zápase do vedení.
 
 
Ve druhém klání na severské misi se do brankoviště poprvé v turnaji postavil Marek Pinc. Domácí byli v úvodu mírně aktivnější, nicméně po dvaceti minutách se hrálo bez branek. Ve druhé části již udeřilo, do vedení se dostali Bílí Tygři. Hay vyslal kupředu Davida Šticha, který nadvakrát dostal puk do sítě. Linköping s přibývajícím časem zvyšoval své útočné úsilí, prosadil se však až čtyři minuty před koncem třetí třetiny. V přesilové hře zacílil přesně Figren, za nerozhodného stavu tak zápas doklopýtal do prodloužení. V něm ale branka nepadla a na řadu přišly nájezdy, ve kterých poslal na sever Čech bonusový bod kapitán Nedvěd.

„Byl to dnes trochu jiný hokej než ten minulý s HV71. Hráli jsme od první minuty, vedlo se nám týmově lépe než minule. Měli jsme taky víc šancí a proto je škoda, že jsme nedali víc gólů," prozradil po skončení zápasu střelec úvodní branky David Štich.

Na body proti finskému Kärpätu již tygří smečka nedosáhla

Kärpät Oulu - Bílí Tygři Liberec 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 26. Mäntymaa (Viuhkola , Donskoi ), 34. Salomaki (Viuhkola, Mäntymaa), 42. Mikkola (Haataja, Eklund), 53. Saarenheimo (Pokka, Komulainen) - 44. Klimenta (Víšek, Urban). Rozhodčí: Keränen, Sorakangas - Malinen, Sorakangas. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1027. Střely na branku: 23:35. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Hvězdy utkání: 1. Joonas Donskoi, 2. Miikka Salomäki 3. Ville Mäntymaa (všichni Kärpät Oulu).

 
 
Jediným střelcem Bílých Tygrů v zápase byl Tomáš Klimenta.
 
 
K poslední bitvě na zahraničním výletě nastoupili Kalousovi svěřenci na finském území, kde jím byl soupeřem Kärpät Oulu. Ještě před úvodním buly museli Tygři zvládnout náročný přesun ze Stockholmu až do Raahe. Finové byli v úvodu aktivnější, Liberec se po dlouhé cestě těžko dostával do tempa. Mezi třemi tyčemi dostal znovu prostor Tomáš Vošvrda, jenž v první části všechny střelecké pokusy soupeře pochytal. Po zbytek zápasu ale domácí zlepšili svůj tlak do branky a postupně se dostali do tříbrankového vedení. Tomáš Klimenta dokázal v úvodu třetí části snížit. Závěrečné slovo v zápase měl ale Kärpät, který si po vítězství 4:1 připsal tři body.

„Nohy jsme cítili, ale na to se vymlouvat nebudeme. Od začátku jsme věděli, že to jinak nejde a co nás bude v neděli čekat. Dva zápasy nám tady vyšly, třetí bohužel ne," smutnil Michal Bárta po zápase.

Bílí Tygři se vrátili pod Ještěd, duel proti Mannheimu se jím však nevydařil

Bílí Tygři Liberec - Adler Mannheim 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 47. Vak (Bortňák, Vošvrda) - 15. Goc (Ullmann), 29. Mitchell, 60. Arendt. Rozhodčí: Hribik, Homola – Čížek, Barvíř. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2056. Střely na branku: 27:22. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3 Hvězdy utkání: 1. Patrick Galbraith (Mannheim), 2. Petr Nedvěd (Liberec), 3. Chriss Lee (Mannheim).

 
 
Tomáš Vak dokázal snížit, více ale Bílí Tygři nestihli
 
 
Liberečtí přivítali na svém ledě poprvé v historii německého soupeře. Severočeši potřebovali k účasti na finálovém turnaji body jako sůl, Kalousovi svěřenci ovšem padli. Hosté si postupem času vybudovali dvoubrankový náskok, Tygři našli recept na brankáře Galbraitha až ve třetí třetině. Prosadil se Tomáš Vak, vyrovnat se však domácím nepodařilo. Německý soupeř naopak vteřinu před koncem základní hrací doby pečetil své vítězství trefou do prázdné klece.

„Utkání bylo z naší strany odvedené hodně špatně. Vstup do zápasu neměl ty atributy, které jsme po hráčích chtěli. V tomto duchu se neslo celé utkání. Podařilo se nám zdramatizovat závěr, ale vyhrát jsme si nezasloužili," smutnil Filip Pešán.

Modrobílí znovu padli, Luleå pohřbila liberecké naděje na finálovou účast

Bílí Tygři Liberec - Luleå HF 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 49. Bulíř, 49. Štich (Nedvěd) - 21. Harju (Hjalmarsson), 25. Abbott (Fleury), 47. Hjalmarsson (Harju, Abbott). Rozhodčí: Hribik, Fraňo - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 5:5, navíc Kudrna (Liberec) 5 + do konce utkání, Abbott (Luleå) na 10 min. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1556. Střely na branku: 28:26. Průběh utkání: 0:3, 2:3. Hvězdy utkání: 1. Johan Harju, 2. Simon Hjalmarsson (oba Luleå), 3. David Štich (Liberec).

 
 
Mladík Michal Bulíř v zápase skóroval, prosadil se ve třetí třetině.
 
 
Naděje libereckého celku na účast ve finále před utkání se švédským sokem ještě teoreticky žila. Domácí ovšem museli vyhrát za tři body. Po bezbrankové první části ale hosté odskočili svému soupeři o tři branky. Tygři sice zásluhou přesné trefy Bulíře a Šticha snížil, avšak vyrovnat již nedokázali.

„Nejsem spokojen s výsledkem a ani s předvedenou hrou v posledních utkáních. Máme malý tlak do brány a špatně se prosazujeme. Oproti minulému utkání se nám zlepšil pohyb, ale pořád to není ono. Musíme se zlepšit," přál si liberecký trenér Jiří Kalous na po zápasových ohlasech.

Poslední zápas Severočechů v turnaji nabídl devět branek

Bílí Tygři Liberec - EHC Eisbären Berlin 4:5 (2:1, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Bárta (Tomáš Urban), 17. Kajínek (Bortňák, Nedvěd), 26. Tomáš Urban (Kajínek), 43. Holub (Pavlů, Kudrna) - 21. Rankel (Mulock TJ), 21. Rankel (Talbot, Mulock TJ), 24. Felski (Rankel), 31. Tyson Mulock (Hördler, Christensen), 54. Hördler (Rankel). Rozhodčí: Homola, Hribik – Barvíř, Kiss. Vyloučení: 6:8, navíc Štich (Liberec) 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2824. Střely na branku: 32:28. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5. Hvězdy utkání: 1. André Rankel (Berlín), 2. David Kajínek (Liberec), 3. TJ Mulock (Berlín).

 
 
Michalu Bártovi se v zápase dařilo, zaznamenal branku a asistenci
 
 
Divácky nejatraktivnější podívanou zřejmě nabídl souboj libereckých hokejistů s Eisbärenem Berlín. Zásluhou Bárty a Kajínka šli domácí do vedení 2:0, německý celek však nic nevzdal. V poslední vteřině první části snížil a hned v úvodu prostřední dvacetiminutovky dokázal vyrovnat. Skóre se poté několikrát měnilo, šťastnější ale byli po závěrečné siréně hosté, kteří si připsali plný počet bodů za vítězství 4:5. Liberec se tak s European Trophy rozloučil porážkou.

„Soupeř hrál velice dobře střední pásmo, které zavíral. My jsme se těžce dostávali dopředu. Poslední branka bohužel rozhodla o jejich vítězství. Byl to trochu smolný moment, protože jsme v tu chvíli měli docela převahu, " prozradil David Kajínek, jenž v zápase k jedné brance přidal také asistenci.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit