Bílí Tygři Liberec

Ctibor Jech: Prohráli jsme si to sami

Date of publication Author Jan Rachota

Sezóna 2010/2011 je minulostí, hráči se rozprchli na dovolenou. Nastal čas pro hodnocení a bilancování, ale zároveň také čas příprav na příští sezónu. Logicky proto nyní není informovanějšího člověka, než je GM Ctibor Jech.

Když budete hodnotit sezónu, troufám si říci, že to hodnocení bude mít dvě části.

 
 
V základní části si diváci i fanoušci užili spoustu radosti
 
 
S tím souhlasím, ale také přiznávám, že o vrchol se bojuje v té druhé a ta také logicky určuje úspěšnost ročníku. Základní část jsme zvládli i přes výkyvy velmi dobře, drželi se prakticky po celou sezónu v horní části tabulky a do posledních kol si drželi naději, že můžeme bojovat o Prezidentský pohár pro vítěze základní části.

Druhá část, tedy play-off byla neúspěšná, nebo spíše velmi tvrdě neúspěšná. Už nejsme nováčky soutěže, ale prakticky pravidelnými účastníky play-off, nemůžeme se považovat za nezkušený tým. Proto není konec sezóny hraný na sedm zápasů hodnocen kladně, ale jako velké zklamání, jak ze strany hráčů, trenérů, tak i vedení. Nezvládli jsme klíčové momenty čtvrtfinále a nezvládli jsme je způsobem, který byl na pováženou. Dvakrát jsme v sérii vedli v utkání o dvě branky a dvakrát jsme soupeře pustili do obratu. To se v play-off neodpouští.

Špatný byl také náš přístup k prvním dvěma utkáním v Praze, prohrávali jsme v sérii 3:1 a byli na pokraji vyřazení. Sice se poté ukázala síla týmu, který následná dvě utkání zvládl a v tom třetím 55 minut diktoval tempo, pak si však nechal postup proplout mezi prsty. Prohráli jsme si to sami, špatným sehráním situací, nedůsledností v obranné činnosti. Několikrát jsme, již v základní části, vedli o dvě branky a nakonec utkání prohráli, to byl zdvihnutý prst. Nepoučili jsme se a sport nás tvrdě vytrestal, dostali jsme pořádnou ránu za to, že jsme si nevážili celosezónního úsilí od letní přípravy až po play-off a během pěti minut přišli o vše. Náhlá smrt v prodloužení byla opravdu náhlá, „vychutnali“ jsme si ji navíc před našimi fanoušky a o to více to bylo bolestnější. Chybovali jsme všichni – jak hráči na ledě, trenéři, tak i my ve vedení. Varování jsme měli v sezóně dost.


Marek Trončinský patří do nastupující generace libereckých beků
Před sezónou jste na tiskové konferenci říkal, že obrana je hodně omlazená a v tomto případě se jde do rizika. Ona však sezónu poměrně zvládla, nicméně v play-off to byl jeden z důležitých faktorů série.

Před sérií , když jsme porovnávali kádry, jsme věřili tomu, že máme silnější tým. Brankáři dle našeho mínění měli být na stejné úrovni, obranu měla Slavia zkušenější, ale o to více jsme spoléhali na zkušenosti v našem útoku. Nejde ovšem říci, že nám play-off prohrála obrana, v klíčových okamžicích, kdy jsme inkasovali, byli na ledě ti nejzkušenější hráči a obranná činnost není jen o těch dvou hráčích, ale v určitých situacích o celé pětce.

Po zranění Jana Výtiska jsme chtěli obranu doplnit, ale koncem ledna na trhu vhodný typ zkušeného hráče nebyl. Navíc nám chyběl David Štich, jehož styl hry je důležitý zejména pro play-off. David v průběhu série naskočil a ukázal, v čem jsou jeho přednosti. Nedařilo se brankáři, sérii do obratu dovedl Tomáš Vošvrda, ale v tomto směru jsem rád, že se potvrdilo, že máme vyrovnanou brankářskou dvojici.


Lze již nyní říci, jak se bude formovat kádr pro příští sezónu?

 
 
Andrej Podkonický odehrál v play-off své poslední zápasy v Tygřím dresu
 
 
Uplatnili jsme opci na Bártu a Urbana, naopak je již jisté, že v našem dresu již neuvidíme Miloše Hořavu, Andreje Podkonického a Zdeňka Ondřeje. Jde o zkušené, ale tím logicky také dražší hráče. Otazník visí nad obráncem Jirkou Hunkesem, který má namířeno do zahraničí a v jeho případě tak počítáme spíše s variantou odchodu. Smlouvu jsme nabídli i Marku Pincovi. Po sezóně končí smlouva i Honzovi Plodkovi, který hostuje v Boleslavi. Jeho angažmá budeme řešit ve chvíli, kdy mu skončí sezóna.

Kromě Zdeňka Ondřeje a Miloše Hořavy, kteří zde strávili kratší etapu kariéry, jsou to všechno hráči, kteří v Liberci odehráli spoustu zápasů a byli dlouhodobě tahouny týmu. Nebude jednoduché je nahradit, ale do kádru se nám tlačí dravé mládí a v týmu tak dojde k určitým posunům. Posily budeme velmi vážit s ohledem na ekonomiku, která stále hraje při sestavování kádru prim.


Kdy se mohou fanoušci těšit také na nějaké příchody?

Většinu hráčů chceme čerpat z našich zdrojů, do mladých jsme v minulosti investovali a ohrávali je na farmě. Na příchody z „cizích“ zdrojů je brzy, spousta hráčů ještě nastupuje ve svých soutěžích. Znovu ale opakuji, nelze čekat velké změny, každý příchod budeme poctivě porovnávat v poměru kvalita-finance.

U příchodu ještě zůstaňme, v Rusku dle vlastních slov končí Leoš Čermák, který se chce vrátit do ČR. Budete mít o něj zájem, případně i o Krsteva či Nedorosta, pokud by i ti končili v zahraničí?

S Leošem jsme dlouhodobě v kontaktu, avizoval, že se chce vrátit a nabídku jsme mu předložili. Leoš má ale zázemí v Třebíči a angažmá tak preferoval v některém z blízkých klubů. Ač na Liberec vzpomíná v dobrém, bude z těchto důvodů působit v Brně.

I o další jmenované hráče bychom zájem měli, ale oba preferují pokračovaní v zahraničním angažmá.

A téma cizinců? V zámoří máte dobré kontakty např. přes Jiřího Fischera.

To není nyní na pořadu dne, do přípravy nastoupíme s našimi hráči. Ale do zahraničí, a to nejen do zámoří, se koukáme, pokud se někdo vhodný najde, této cestě se nebráníme.


Smlouvu jste nabídli Marku Pincovi, o kterého má zájem i několik dalších extraligových klubů.

 
 
Bude Marek Pinc dál působit pod Ještědem?
 
 
Začnu z druhé strany. Pozitivem této sezóny je výkon Tomáše Vošvrdy, kterého jsme vloni přivedli s perspektivou do budoucna. Již letos ukázal, že je připraven už nyní zabojovat o prostor v brance daleko více a také ho v příští sezóně dostane. Tím se ale mění situace pro druhého gólmana, v tomto případě Marka Pince. Ten by neměl nic jistého, s Vošvrdou by byli rovnocenní. Pro tým je vždy dobře, když má dva kvalitní gólmany, než když vše stojí na jednom muži. V tomto duchu jsme také s Markem mluvili, i nadále ho považujeme za velmi kvalitního brankáře, odvedl pro nás kus práce a věříme, že u nás bude chtít pokračovat.


Pojďme odbočit od hráčské politiky klubu. V loňském létě se poprvé hrála European Trophy. V některých článcích se spekulovalo i o účasti Liberce v letošním roce.

Je to soutěž, o které máme zatím velmi kusé zprávy. Víme, že existuje návrh jak letní, tak i celosezónní soutěže. V případě, že by se něco takového rozjíždělo, zájem bychom měli.


Petr Nedvěd byl ozdobou letošního ročníku extraligy
Otázka na závěr – jak již zaznělo výše, sezóna bude hodnocena díky play-off jako neúspěšná. Je však v hráčském kádru někdo, kdo si zaslouží touto cestou pochválit?

Já bych nerad, aby to vypadalo jen tak, že tento tým na plné čáře zklamal. Teď vše stále kalí obrovské zklamání, sami hráči vědí, že letos měli na to bojovat o medaile. V sezóně bylo spousta pozitivních věcí, na kterých se dá stavět. Za rok nás čeká desátá sezóna v extralize, budeme znovu pokoušet úspěch. Ale otázka zněla na konkrétní jméno, ač na ledě bojuje tým, myslím si, že letos jsme měli po dlouhé době lídra, který čněl nad ostatními.

Petr Nedvěd možná překvapil celou hokejovou veřejnost, zažil neskutečnou sezónu a byl zářivou osobností, pohyboval se na špici bodování. Prezident klubu, pan Syrovátko, s ním po vyřazení týmu z play-off mluvil a nabídl mu i pro příští rok roli vůdce našeho týmu. Věříme, že Petr odloží myšlenky na sportovní důchod a bude v našem týmu pokračovat i za rok!

Děkuji za rozhovor!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit