Bílí Tygři Liberec

Tygři v základní části podle čísel

Date of publication Author Ondřej Flanderka

I po letošní základní části přinášíme čtenářům webových stránek Bílých Tygrů již tradiční zhodnocení individuálních statistik libereckých hráčů. Kdo nasbíral nejvíce kanadských bodů, komu to nejlépe střílelo, kdo seděl nečastěji na trestné, či brankářské statistiky. To vše naleznete v tomto souhrnném článku.

Kanadské bodování

 
 
Petr Nedvěd letos jasně ovládl klubovou produktivitu. V základní části nasbíral 55 bodů (14+41).
 
 
Lídrem letošního kanadského bodování se stal v Liberci kapitán Petr Nedvěd. Nejzkušenější muž severočeské kabiny potvrdil své kvality a prožil nejlepší sezónu v české extralize. V pětačtyřiceti zápasech nasbíral nejproduktivnější Tygr pětapadesát bodů a v soutěži se usadil na třetí příčce, hned za plzeňským duem Vlasák (68 bodů) – Straka (61 bodů). Nedvěd navíc stanovil rekord v počtu nasbíraných kanadských bodů v libereckém dresu, který držel před ním Lubomír Vaic, když během základní části 2005/2006 nasbíral celkem dvaapadesát bodů.

Velmi dobrou základní část předvedly i posily. Jaroslav Kudrna s Miloslavem Hořavou a Tomášem Vakem se dostali přes dvaatřicet bodů a výrazně pomohli hráčům z Tipsport areny ke druhému místu. Svou nejlepší dlouhodobou část v nejvyšší soutěži v kariéře za sebou má Antonín Dušek, který vyrostl v první formaci vedle Nedvěda a nakonec se dostal těsně pod hranici třiceti kanadských bodů. Tradičně dobře si vedli i zkušení forvardi Podkonický, Víšek a Klimenta, který se dokonce už potřetí v tygřím dresu dostal na třiadvacet bodů po základní části. Mezi beky letos dominoval Martin Čakajík. Slovenský zadák nasbíral velmi slušných třiadvacet bodů, a celkově mu patří čtvrté místo mezi extraligovými obránci, za zkušenými Malíkem, Ptáčkem a Jiřím Hanzlíkem z Plzně. Hodně bodů si připsal Jiří Hunkes, zazářil i Marek Trončinský.

1.  Nedvěd Petr          55 bodů (45 zápasů)
2.  Kudrna Jaroslav      37  (51) 
3.  Hořava Miloslav      35  (50) 
4.  Vak Tomáš            32  (52)
5.  Podkonický Andrej    28  (52)
6.  Dušek Antonín        27  (52)
7.  Klimenta Tomáš       23  (52)
8.  Víšek Jan            23  (49)
9.  Čakajík Martin       23  (52)
10. Hunkes Jiří          19  (52)

Střelci

 
 
Hned v osmnácti případech se Jaroslav Kudrna mohl letos takto radovat z dosažené branky.
 
 
Nejčastěji mířil na extraligových kluzištích do černého Tomáš Vlasák, který jako jediný pokořil třiceti gólovou hranici. Z Tygrů se nejvíce dařilo Jaroslavu Kudrnovi. Ten při své premiérové sezóně za Liberec rozvlnil síť v soupeřově bráně hned osmnáctkrát. Těsně za ním skončil Tomáš Klimenta, který prožil střelecky nejlepší sezónu v kariéře a připsal si sedmnáct gólů, stejně jako Miloslav Hořava. Z obránců pálili nejlépe Martin Čakajík (8 branek) a Jiří Hunkes s Markem Trončinským (oba 6 gólů). Po návratu z Ruska svou střeleckou třídu předvedl i Milan Bartovič, který během šestnácti kol stihl devět branek.

Určitou zajímavostí je, že hned tři hráči si letos v tygřím dresu připsali svou premiérovou trefu v extraligové kariéře. Puky do vitríny si tak odnesli David Štich, Tomáš Urban a v posledním kole také obránce Petr Ulrych. Magickou hranici dvaceti branek letos nikdo nepřekonal, nikomu z Tygrů se tak ani letos nepodařilo dostat se přes tuto metu, kterou zatím v modrobílém dresu v minulosti pouze vyrovnali Lubomír Vaic, Václav Pletka, Leoš Čermák a vloni Milan Bartovič.

1.  Kudrna Jaroslav     18 gólů
2.  Hořava Miloslav     17
3.  Klimenta Tomáš      17
4.  Nedvěd Petr         14
5.  Dušek Antonín       13
6.  Vak Tomáš           11
7.  Bartovič Milan       9
8.  Podkonický Andrej    9
9.  Víšek Jan            8
10. Čakajík Martin       8 

Asistence

 
 
Souboj dvou nejlepších nahrávačů. Petr Nedvěd nasbíral v základní části 41 asistencí, Martin Straka dokonce 44.
 
 
Jednoznačně nejvíce branek pro své spoluhráče letos připravil Petr Nedvěd. Jeho jednačtyřicet gólových nahrávek je vskutku parádní počin, na který v extralize dokázal odpovědět pouze plzeňský kapitán Martin Straka, který si připsal ještě o tři asistence víc. Tolik přihrávek jako Petr Nedvěd nikdo v extraligové minulosti v Liberci nenasbíral, a i zde se tak zkušený forvard postaral o další klubový rekord, který se bude překonávat jen velmi těžko.

Jako druhý v liberecké tabulce nahrávačů skončil Tomáš Vak. Jeho jedenadvacet nahrávek není rozhodně málo, Nedvědův počin ale přeci jen v tygřích statistikách vyčnívá mnohem výrazněji. Těsně pod hranicí dvaceti nahrávek skončili Andrej Podkonický s Jaroslavem Kudrnou, osmnáct přihrávek pak nasbíral Miloslav Hořava. Nejvíce branek mezi beky připravili Martin Čakajík s Jiřím Hunkesem.

1.  Nedvěd Petr           41 asistencí
2.  Vak Tomáš             21
3.  Kudrna Jaroslav       19    
4.  Podkonický Andrej     19 
5.  Hořava Miloslav       18
6.  Víšek Jan             15
7.  Čakajík Martin        15
8.  Dušek Antonín         14
9.  Hunkes Jiří           13
10. Trončinský Marek       8

Body +/-

 
 
Marek Trončinský - nejlepší liberecký bek v hodnocení +/-.
 
 
Statistika, která je hokejovou veřejností stále více sledována, letos mezi Tygry patřila podobně jako celkové kanadské bodování a počet gólových asistencí Petru Nedvědovi. Kapitán Liberce zakončil dlouhodobou část s patnácti plusovými body při pobytu na ledě. Extraligový triumf patří letos po dvaapadesáti zápasech třineckému Lukáši Krajíčkovi, který skončil s dvaadvaceti plusovými body. Nejhůře se pak vedlo litvínovskému obránci Švarnému (-30).

V zámoří je hodnocení +/- bodů sledováno především mezi obránci. V libereckém dresu se letos neztratil hlavně Marek Trončinský, který se po svém příchodu z Kladna zabydlel mezi elitními beky družiny, kterou vede Jiří Kalous a nakonec dvaadvacetiletý zadák skončil s bilancí +13 bodů. I vzhledem k poměrně pozitivnímu celkovému skóre se většina libereckých hokejistů letos udržela v plusu. Několik hráčů přesto v záporných číslech zůstalo. Nejméně se dařilo Janu Výtiskovi (-6) a Andreji Podkonickému (-4).

1. Nedvěd Petr         + 15  (45 zápasů)
2. Trončinský Marek    + 13  (52)
3. Kudrna Jaroslav     + 11  (51)
4. Víšek Jan           + 10  (49)
5. Klimenta Tomáš      + 10  (52)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
Výtisk Jan             -  6  (37)
Podkonický Andrej      -  4  (52)  
Bárta Michal           -  1  (28)
Plodek Jan             -  1  (24)
Rýgl Martin            -  1  (24)

Trestné minuty

 
 
Nejčastěji z Tygrů usedl v dlouhodobé části na trestnou lavici Andrej Podkonický.
 
 
Bílí Tygři letos odehráli poměrně slušnou základní část, a to nejen co se výsledků týká, ale také dle počtu nasbíraných trestů. Podle individuálních prohřešků proti pravidlům, si svěřenci trenérského dua Kalous – Pešán, nevedli zle. Nikdo ani zdaleka neatakoval stominutovou hranici a nejvylučovanějším Severočechem byl s jedenaosmdesáti minutami Andrej Podkonický, který si tak proti loňsku o rovných dvacet minut pohoršil.

Naopak méně se letos proviňoval Petr Nedvěd, který oproti minulé sezóně ubral takřka pětadvacet minut. Hned sedm Tygrů odehrálo základní část bez jediného trestu, vesměs se ale jednalo o hráče, kteří nastoupil do malého počtu utkání. Slušně si z vytěžovanějších hráčů vedli Tomáš Klimenta (18 trestných minut), Lukáš Vantuch (12 trestných minut) a před svým odchodem na hostování do Mladé Boleslavi také Martin Rýgl (pouhé dvě trestné minuty).

1. Podkonický Andrej   81 TM  (52 zápasů)
2. Nedvěd Petr         74  (45)
3. Kudrna Jaroslav     67  (51) 
4. Vak Tomáš           64  (52)
5. Čakajík Martin      64  (52)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Bez trestu: Ulrych (3 zápasy), Jonák, Říha, Niko, Kajínek (všichni 2 zápasy), Kolmann a Bulíř (1 zápas).
Rýgl Martin             2  (24)
Kica Petr               2  (7)
Urban Tomáš             4  (19)
Jech Ctibor             4  (5)

Brankáři

 
 
Liberec letos disponoval silnou brankářskou dvojicí Pinc - Vošvrda.
 
 
Nově vytvořená brankářská dvojice Marek Pinc – Tomáš Vošvrda letos od prvních kol působila velmi jistým dojmem a navíc se oba gólmani vyhýbali dlouhodobějším zraněním. I to byl jeden z důvodů, proč letos trenéři nemuseli využít více brankářů. Jiří Stejskal se pouze v lednu a únoru dostal na lavičku jako druhý brankář při několika utkáních, když byl krátce indisponován mladší z gólmanské dvojice, do branky se ale ve hře nedostal. I proto, že Tomáš Vošvrda ve své první sezóně pod Ještědem rozhodně nezklamal, ba naopak. Vysoký odchovanec Vítkovic chytil svou šanci za pačesy a vždy když se dostal do brankoviště, tak předvedl slušný výkon. V prosinci dokonce vytvořil klubový rekord v neprůstřelnosti libereckého brankáře, když vydržel v kleci přesně 151 minut a 50 vteřin bez inkasovaného gólu.

Jasnou jedničkou byl ale po většinu sezóny zkušený Marek Pinc. Bývalý brankář Litvínova, Vítkovic či Bielu podával velmi vyrovnané výkony a nakonec se dostal v procentuální úspěšnosti nad 91% s průměrem okolo 2,5 branky na utkání.

Marek Pinc    2,53 branky na záp./úsp. 91,36% - 2x SO
Tomáš Vošvrda 2,77 branky na záp./úsp. 90,93% - 1x SO

Zajímavosti

Všech dvaapadesát utkání letošní základní části letos odehrálo sedm Tygrů. Obránci Čakajík, Hunkes, Trončinský a útočníci Vak, Podkonický, Dušek a Klimenta.

Premiérové starty v nejvyšší soutěži si připsali obránci Niko, Říha, Ulrych a útočník Jonák.

První extraligové branky v kariéře si připsali obránci Štich s Ulrychem a forvard Urban.

Celkem trenéři využili 36 hráčů (2 brankáře, 15 beků a 19 útočníků).

Nejvyšší výhra: 7:1 (41. kolo, doma nad Energií)

Nejvyšší prohra: 1:7 (32. kolo, na Slavii)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

TOP 3 zápasy sezóny: Rekordní derby i skalp lídra

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit