Bílí Tygři Liberec

Ohlédnutí za uplynulou sezónou s GM Ctiborem Jechem

Date of publication Author Ondřej Flanderka

L i b e r e c - Jako již tradičně Vám po konci sezóny nabízíme obsáhlý rozhovor s generálním manažerem libereckého klubu panem Ctiborem Jechem. V rozhovoru jsme se vrátili k základní části a play-off, zeptali se na složení týmu pro příští sezónu a plány Bílých Tygrů do budoucna.

Jak se dá porovnat základní část, kde jste se chvílemi pořádně trápili a play-off, ve kterém jste došli až do semifinále?
Je to samozřejmě složité srovnání, i když v konečném důsledku je to příjemné, ale ta základní část určitě nebyla podle našich představ. Do týmu jsme hodně zasáhli před startem sezóny, řada hráčů odešla. Výkon během té dlouhodobé části byl hodně kolísavý a i trenéři měli starosti. Zasáhl do toho i ten velký počet zraněných, který se nám nastřádal, tím pádem vzniklo hodně změn v sestavě, zařadili jsme hodně hráčů z Benátek, což na druhou stranu ale bylo i určitým přínosem, protože jsme si je mohli otestovat. Nakonec jsme to přestáli, ale měli jsme velké problémy s tím, dostat se do play-off. Před startem sezóny jsme mysleli, že se tam dostaneme jednodušší cestou.

 
 
Radost na liberecké střídačce po postupu do semifinále.
 
 
Jak berete konečné čtvrté místo?
Beru to jako určitou satisfakci vůči hráčům, kterým jsme věřili a vůči trenérům. I pro hlavního trenéra to nebyl jednoduchý rok, protože byl na pozici hlavního kouče první sezónu ve své kariéře. Stálo nás to letos všechny spoustu nervů, spoustu přemýšlení a rozhodování, a všem nám to vzalo hodně sil. Ten konec je ale satisfakcí i za to, že jsme na té cestě vydrželi, a že jsme někde neuhnuli.

Sám trenér Kalous nedávno přiznal, že měl připravenou rezignaci. Byl během sezóny moment, kdy jste si říkali, že už je potřeba něco podobného udělat?
Byl, během té dlouhé série proher na přelomu roku, kde jsme spadli v tabulce až úplně dolů. To bylo asi nejsložitější období, to jsme se museli hodně zamýšlet a i jsme museli podpírat trenéra. Ale cítili jsme, že atmosféra v týmu pořád nebyla taková, že z ní nebylo cesty. I hráči věděli, že ta cesta není špatná. Nálada v kabině se ani přes ty porážky nedala srovnat s tou z loňska, kdy tam bylo mrtvo.

Když se ještě vrátíme k play-off, tak před startem semifinále kolovaly fámy, že snad Liberec z ekonomických důvodů ani postoupit nechce…
To je absolutní nesmysl. Naopak, rádi bychom byli ve finále. Těšili jsme se a věřili si i na Pardubice. Chtěli jsme jim vrátit to porážku ze sezóny 2004/2005, věděli jsme, že to bude bezvadná série. Pardubice mají velkou tradici, výborné obecenstvo a všichni jsme se na to moc těšili. Atmosféra jak tady v Tipsport areně, tak i v Pardubicích byla úžasná, bylo to přesně to, co dělá hokej tak výbornou zábavou. Chtěli jsme opravdu moc postoupit a mrzí, myslím nejen mě, že to dopadlo takhle, ale i hráče, protože jsme nehráli špatně. První zápas jsme hráli vůbec výborně, ale zavinili jsme si to trochu sami, tím, že jsme neproměnili šance a Haška jsme nedokázali překonat. Kdybychom ten první zápas vyhráli, tak to mohlo být celé jinak. V play-off je tohle vražedná záležitost, jakmile nevyužijete šanci, tak vás soupeř okamžitě potrestá.

Před právě uplynulou sezónou jste snížili rozpočet a začali více šetřit. Bude tento trend pokračovat i v příštím roce?
Byl to jeden z důvodů, proč se už před touto sezónou muselo do týmu sáhnout. Ekonomika je neúprosná a vzhledem k tomu, že se zatím nic výrazně nemění, tak nám nezbývá nic jiného než v šetření pokračovat. To znamená, že i v nadcházející sezóně se bude šetřit a na určité věci bude mít větší vliv ekonomická stránka. Nechceme, aby to bylo na úkor nějakých klubových cílů nebo postavení týmu. Musíme najít rozumný kompromis mezi sportovní kvalitou a ekonomickými možnostmi.

Očekáváte, že rozpočet bude ještě nižší než před touto sezónou?
Teď se teprve tvoří, takže ještě nejsme u konce a jednání zatím stále probíhají. Rádi bychom rozpočet moc nesnižovali, ale je jasné, že nebude vyšší. To v žádném případě. Na druhou stranu tak velký zásah jako před rokem to nebude. Letos se nám podařilo ho stáhnout zhruba o nějakých pětadvacet až třicet miliónů, teď bychom chtěli zase jít o nějakých pět až deset níž.

Stále ale patříte mezi kluby s vyšším rozpočtem v extralize…
Tak asi ano. Jsme klub, který je dobře zajištěn. Jako organizace fungujeme dobře, platební morálka je myslím na velmi dobré úrovni a klub si na ní hodně zakládá. Je pro nás velmi důležité, abychom si srovnali rozpočet a novou sezónu zahájili vždy s čistým stolem.

Loni odešlo několik hráčů, jejichž platy byly hodně vysoké. Jak tomu bude letos?
Myslím, že i ta právě skončená sezóna napravila trochu hlavu některým hráčům. I oni vidí, že ta možnost najednou prostě jiná není. I jiné kluby se s tím perou. Někdo víc, někdo míň. I hráči a jejich agenti jsou si té situace vědomi a jsou schopni přistoupit na jiné smlouvy, těch vysokých smluv momentálně nikde moc není a ani nebude.

 
 
GM Ctibor Jech takto přivítal 6.listopadu 2007 Milana Bartoviče v Liberci.
 
 
Když budeme konkrétní, tak jste letos prodloužili smlouvu s Andrejem Podkonickým. Co další osobnosti? Milan Bartovič nebo Petr Nedvěd?
U Milana je to na jednu stranu jednoduché, na druhou ale složité. Milan měl letos jasně nejlepší z těch tří sezón tady u nás, bohužel to byla asi ta poslední. Rád by ale v Liberci pokračoval, pokud by nedostal nějakou slušnou nabídku ze zahraničí. Ale vzhledem k tomu, že tu letošní sezónu měl opravdu povedenou, tak ty nabídky logicky má. Teď je otázka, jak dopadnou jeho jednání, jsou to týmy spíše z východu. Očekáváme, že Milan asi jednu z těch nabídek přijme, ale určitě nevylučuji, že se s ním ještě potkáme v některé z dalších sezón. Milan mluví o našem klubu vždy velmi dobře, a pokud by mu to nedopadlo, nebo se třeba někdy vracel, tak by se opět dostal sem k nám. Musím ale říct, že na příští sezónu s ním moc nepočítáme, protože ty nabídky, které dostal, jsou opravdu velmi konkrétní. Co se Petra Nedvěd týká, tak tam čekáme na jeho rozhodnutí a věříme, že bude dále pokračovat.

Kdyby se Petr rozhodl nepokračovat, kdo by ho v té pozici lídra týmu mohl podle Vás nahradit?
To je těžká otázka. Takovou autoritu, která toho má tolik za sebou a má takové slovo v kabině by nebylo jednoduché nahradit.

Jak je to s Vaškem Nedorostem, kterému skončila smlouva?
S ním také jednáme, má tam ještě nějaké nabídky ze zahraničí. My jsme mu dali na stůl konkrétní návrh smlouvy, o které Vašek nyní přemýšlí, a uvidíme, jak se rozhodne. Další jednání by měla proběhnout koncem tohoto týdne.

Plánujete posílení kádru, nebo ho před příštím ročníkem budete chtít doplnit z vlastních zdrojů?
Určitě plánujeme, tak dva možná čtyři až pět hráčů bychom chtěli do týmu přivézt. Samozřejmě ale budeme i dávat prostor našim mladým hráčům, někteří si o ten prostor do budoucna už řekli. Třeba Tonda Dušek si v play-off řekl o místo v týmu, i když mu pořád chybí důraz. Třeba proti Pardubicím to bylo vidět, kde hrál proti svým vrstevníkům, kteří ale byli daleko důraznější. To do sebe ještě musí dostat, ale v příští sezóně by měl dostat více prostoru. To samé z beků Martin Rýgl, který se teď v té výkonnosti trochu zastavil, ale doufáme, že se opět díky zkušenostem, které nasbíral, posune někam dál. Někteří hráči budou na druhou stranu letos v našem týmu končit, takže někdo musí i přijít. Jak do obrany, tak do útoku.

 
 
"Do čtrnácti dnů chceme celou situaci s obsazením gólmanů vyřešit."
 
 
Kdo bude příští rok v Liberci chytat? Marek Pinc má smlouvu ještě na rok, co Tero Leinonen?
V tuto chvíli je to také ještě otevřené. V Benátkách se nám zatím stále nevyprofiloval ani jeden z brankářů na post dvojky, takže to zatím úplně vyřešené nemáme. Jedna z variant je, že by tu Tero zůstal i příští rok. V tu chvíli to znamená, že musíme vymyslet systém, jak oba brankáře střídat, protože jak Marek, tak Tero, jsou gólmani, kteří nemůžou dělat vyloženě dvojku. Marek je pro nás v současnosti trochu víc jednička, ale i Tero tu odvedl slušnou práci a svou výkonnost má. Tomu týmu to může vždy hodně pomoci takhle vyrovnaná brankářská dvojice. Myslím, že do čtrnácti dnů se celá situace s obsazením gólmanů vyřeší.

Letos jste vyzkoušeli hned několik hráčů z ciziny, jak vidíte tuhle cestu do budoucna?
Je to jedna z možností, ve které bychom rádi pokračovali. Měli jsme naplánovanou cestu do Ameriky na zápasy farmářských a univerzitních týmů, nakonec jsme to ale kvůli účasti v play-off nestihli. Jsme pořád v kontaktu s Jirkou Fischerem, který tady hrál a nyní pracuje v Detroitu. Chtěli jsme tentokrát ty hráče vidět na živo, a ne je brát podle informací z papíru. Ale chtěli bychom v tom trendu pokračovat, asi ne v té míře jako letos, ale určitě bychom rádi nějakého cizince opět přivedli. Mrzí mě trochu, že se nám v závěru sezóny zranil DeSantis, protože to byl hráč, který by byl přínosem až do konce ročníku. Ti další hráči až takovou výkonnost neměli. Ještě jsme zkusili mladého Malkamäkiho, který nám byl přínosem, pak šla ale jeho výkonnost trochu dolu a v play-off už se na led nedostal.

Jak bude vypadat letní příprava?
Během té suché fáze budeme tady v Liberci, možná zajedeme na krátké soustředění na Sychrov, tam bychom možná udělali nějaké dvou až třídenní bloky. Nějaké soustředění, tak jako jsme dříve jezdili do Tater, jsme ale už loni zrušili z ekonomických důvodů. Rádi bychom ale opět jeli do Švýcarska na nějaký dobře obsazený turnaj.

Mluvilo se i o společném letním Tipsport Hockey Cupu se Slovenskem. Jak se Vám tato myšlenka líbí a jak by k ní eventuálně klub přistoupil?
Bylo to určitý podmět, který přišel ze Slovenska. Vzhledem k tomu, že ale smlouva s Agenturou BPA, která Tipsport Cup pořádá, byla na dva roky, tak se ještě letos bude hrát stejným modelem jako loni. Co se společného prolnutí českého hokeje se slovenským týká, tak se už před asi čtyřmi lety mluvilo o pokusu společné československé ligy. Jsou to věci, o kterých se mluví, ale je to vše zatím spíše v teoretické rovině.

Jak Vás mrzí zánik hokejové Ligy mistrů, o kterou by byl v Liberci určitě zájem?
V té podobě, ve které se před rokem nastartovala, to byl výborný krok pro hokej. Je neštěstí, že tenhle sport nemá svou kvalitní společnou evropskou soutěž. Takřka všechny sporty něco takového mají, ať už je to basketbal, volejbal, házená, o fotbalu ani mluvit nemusíme. Je to pro hokej velká ostuda a především pro mezinárodní hokejovou federaci, která nedokáže takovouto soutěž dát dohromady. Ten formát z před dvou let byl přitom opravdu výborný. Soutěž sice začala rozvážně, ale postupem času si získala diváky a vyřazovací boje už viděly naplněné haly. Střetly se tam špičkové evropské kluby a měli jsme z toho projektu všichni radost. Je velká ztráta, že se takový projekt neudržel, protože taková soutěž tady prostě chybí. Zároveň to byla i velká motivace pro všechny kluby v extralize a to i v základní části. Nás to zajímalo velice a nejen nás, ale i další české kluby. Uvidíme, teď se opět něco dává dohromady, hokejová federace v tomhle ale směru moc nefunguje.

 
 
Vyprodaná Tipsport arena při semifinále.
 
 
Když se vrátíme k libereckému hokeji, tak návštěvnost letos mírně poklesla, i tak se ale udržela přes průměr 5500 diváků na zápas v základní části. Jak se díváte na tohle číslo?
Už vzhledem k tomu, že se nám během té dlouhodobé části moc nedařilo, že jsme se houpali nahoru a dolu, tak nás samozřejmě zájem diváků moc těší. U nás v republice je návštěvnost hodně podepřena výsledky, které tým má, ale jsme rádi, že jsme si naše fandy udrželi, a že si i oni mohli ten závěr v play-off užít, protože i pro ně to byla satisfakce za tu celoroční podporu. Fanoušci si to zasloužili, za to že s námi bojovali, i když si na nás í párkrát zapískali, ale to k tomu patří a je to i dobře, protože hráči si také musí uvědomit, že se musí bojovat už kvůli divákům, kteří je přišli podpořit. Doufáme, že se nám podaří udržet diváky i do příští sezóny, chceme, aby na hokej do Liberce chodili celé rodiny.

Myslíte si, že letos i bylo více znát, že si hráči už zvykli na úzké kluziště?
Asi ano. Před rokem jsme byli trochu zaskočeni, i když jsme se na to dlouho připravovali. Loni to ale zapadlo do těch problémů, kterých bylo víc, a ke kterým se nechci vracet. Určitě se před letošní sezónou udělaly kroky, které pomohly, aby se nám tady hrálo lépe a určitě k tomu přispěl i kouč. Za prvé přišel z týmu, který pracoval na takovémto hřišti dlouhou dobu a znal ho. Za druhé nepřipustil jinou cestu, prostě to bral jako hotovou věc. Další týmy se k tomu přidávají, ten trend prostě takový bude. Užší kluziště má Plzeň, Zlín a budou i další. Myslím, že i v play-off se ten hokej na úzkém kluzišti musel líbit.

V reprezentačních výběrech je ze současného libereckého týmu ještě obránce Hunkes, Milan Bartovič ve slovenském mužstvu pro dva přátelské duely nebyl… Jaké mají podle Vás šance, že se na šampionát do Německa podívají?
Jirkovi bych to moc přál a budu mu držet palce, je to konec konců i reprezentace našeho klub, ale bude to mít strašně moc těžké, ta konkurence je pořád hodně velká. Milan sice nebyl na ten dvojzápas, myslím, že ale naskočí ke slovenskému týmu až teď.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit