Bílí Tygři Liberec

Rekapitulace libereckého tažení ve vyřazovacích bojích

Date of publication Author Lukáš Šonský

L i b e r e c - Bílí Tygři nakonec přes nepříliš přesvědčivé výsledky z konce základní části dokázali doklopýtat přes obtížné soupeře až do semifinále, kde jejich pouť skončila. Pojďme si v následujícím článku shrnout cestu tygří smečky skrz play-off.

Předkolo play-off, začátek úspěšné jízdy

Liberečtí změřili síly se svým jižním protivníkem také v posledním kole základní části, Tygrům se povedlo přetlačit českobudějovické hokejisty v prodloužení, čímž rozhodli o zahájení napínavého předkola pod Ještědem. První duel v Tipsport areně nabídl vyrovnanou podívanou, hosté se těsně před koncem první periody dostali do vedení, avšak Liberec dvěma brankami v početní převaze skóre zápasu otočil a ujal se vedení v sérii.

 
 
Milan Bartovič v pátém domácím duelu dokázal skórovat hned čtyřikrát
 
 
Další zápas v libereckém teritoriu se však přeměnil v nečekanou přestřelku, jež rozhodl v poslední minutě domácí zadák Derner - 6:5. Zápasová šnůra se tak stěhovala na jih, kde mohli modrobílí slavit postup do dalších bojů. Budějovičtí ovšem pod hrozbou konce sezony první zápas na vlastním ledě zvládli, v druhém případě již mohla liberecká mašina oslavovat vstup do čtvrtfinálových bitev. Odhodlaný Mountifeld ovšem v závěru zápasu dotáhl nepříznivý stav a v nájezdech své dílo dokončil - 6:5sn. Následný rozhodující duel na severu Čech se změnil v nevídanou podívanou, Tygři svého soka deklasovali devítí brankami a mohli slavit postup do čtvrtfinále - 9:1.

Konečný stav série: Bílí Tygři Liberec - HC MOUNTFIELD 3:2

"Série byla však velice vyrovnaná a měla výbornou úroveň, pátý zápas rozhodly především individuální výkony", shodli se oba trenéři po skončení utkání.

Osobnosti série:

Milan Bartovič - slovenský forvard nasázel do českobudějovické svatyně ve čtyřech duelech hned pět branek, a stal se tak jednou z hlavních opor útočného libereckého komanda.

Petr Nedvěd - Kapitán Bílých Tygrů v centru první formace rozhodně nezklamal, na radost z gólu si však musel počkat až do rozhodujícího klání, v němž dokázal kotouč za brankáře dopravit dokonce čtyřikrát!

Jiří Šimánek - Hráč, jenž působil v části loňské sezony pod Ještědem, napomohl svému celku k důležitým brankám. Ve třetím zápase před domácím publikem poté dvěma trefami rozhodl.


Čtvrtfinále - pokoření lídra

Zatímco se tygří smečka bila o vstupenku na čtvrtfinálová klání, Západočeši si v době předkola mohli užívat volna. Do následných bitev poté vstupovali v roli favorita. Vyprodaná ČEZ arena si také v úvodním duelu série přišla na své, Plzeň svého soupeře přehrála a doklouzala si pro zasloužené vítězství, do dalšího klání již vstoupila severočeská družina v lepším rozpoložení, ovšem jediná branka Tomáše Klimenty na zvrat v utkání nestačila.

 
 
Tribuny Tipsport areny znovu ovládlo white-out
 
 
Za příznivějšího stavu pro Indiány se série přesouvala do Liberce, kouzlo bílého pekla však pod Ještědem zafungovalo. Tygři zvládli oba dva domácí duely a za nerozhodných podmínek se s nabrouženými drápy vydali znovu na západ. Svěřenci trenéra Kalouse si v pátém klání počínali hodně produktivně, z minima šancí dokázali vytěžit hned tři branky. Marně stíhající Plzeň soupeřovo vítězství neodvrátila, a Bílí Tygři se tak mohli pyšnit prvním mečbolem. Nedobytné domácí prostředí posléze znovu slavilo úspěch, Severočeši gólovou smrští vyřadili Plzeň ze hry o titul.

Konečný stav série: Bílí Tygři Liberec - HC Plzeň 1929 4:2

"Všechny zápasy byly těžké, rozhodlo možná více štěstí na naší straně", shrnul čtvrtfinálové bitvy Jiří Kalous. "Odešla nám forma klíčových hráčů, paradoxně nám uškodily i dvě úvodní domácí výhry, po kterých všichni mysleli, že to půjde samo", doplnil svého kolegu plzeňský lodivod Jelínek.

Osobnosti série:

Marek Pinc - Liberecký strážce svatyně předvedl proti odhodlaným protivníkům několik famózních zákroků, kterými značně napomohl svému celku k postupu.

Tomáš Klimenta - Severočeský forvard dvěma brankami v pátém duelu v indiánské osadě rozhodl o důležité výhře.

Tomáš Vlasák - Útočník plzeňského celku měl v úvodním zápase podíl na všech čtyřech trefách své družiny, v dalších bojích sice rovněž sbíral další pozitivní bodíky, ovšem Idiány do dalších bitev nevynesl.


Semifinále již bylo nad liberecké síly, Pardubice sérii ovládly

Další překážkou za nejlepším umístěním stálo hokejistům s logem tygra na prsou mužstvo východočeského Eatonu, z důvodu lepšího umístění Pardubic po základní části zahajovali modrobílí zápasovou šňůru znovu na soupeřově kluzišti. Úvodní klání v městě perníků odstartovali Tygři ve velkém stylu a svého soka již od úvodních minut přikovali ve vlatní obranné třetině, jenže branku vstřelit nedokázali. Domácí se dostali do vedení, a i když Zdeněk Ondřej vzápětí vyrovnal, Haškova mašina dokázala dohoukat až do vítězné cílové stanice.

Druhý zápas ovšem pardubičtí bojovníci dřeli od úvodních minut, Antonín Dušek sice měl v závěru první třetiny velkou šanci na otevření gólového účtu, avšak "Dominátor" znovu odolal a posléze mohl v poklidu sledovat ofenzivní choutky svých spoluhráčů, kteří si doklouzali pro vcelku pohodlné vítězství. Podobně jako ve čtvrtfinále vítalo bílé peklo pod Ještědem severočeské hokejisty, kteří v bílé Tipsport areně ještě neprohráli.

 
 
Pardubičtí nedovolili svému soupeři ani jedno vítězství
 
 
Tentokrát však východočeské mužstvo odskočilo svým protivníkům v polovině třetího zápasu o dvě branky. Po následné gólové přetahované dokázali Bílí Tygři dotáhnout klání až do prodloužení, v němž ovšem propadla Marku Pincovi střela od modré čáry. Pardubice tak měly k dispozici hned tři mečboly, přičemž již svůj první dokázaly pod Ještědem využít a mohly se radovat z postupu do fínále. Vyprodaná liberecká aréna přesto svým hrdinům na hrací ploše vyjádřila své poděkování za úchvatné tažení ve vyřazovacích bojích.

"Na ledě jsme odevzdali maximum, soupeř byl ale silnější a zaslouženě postoupil", zhodnotil semifinále liberecký trenér. Hostující kouč Sýkora následně vyzvedl výkony svých svěřenců na severu Čech, kde se jím povedlo odolat tygřímu náporu.

Konečný stav série:: Bílí Tygři Liberec - HC Eaton Pardubice 0:4

Osobnosti série:

Jan Plodek - Útočník Liberce dokázal ve třetím zápase svými trefami dorovnat pardubický náskok, i přes následný neúspěch patřil k oporám týmu.

Dominik Hašek - Slavná brankářská legenda prokazuje vlastní formu neustále, "Dominátor" svými zákroky řádně potrápil ofenzivní letku Bílých Tygrů.

Petr Sýkora - Jedna z hlavních postav pardubického útočného komanda měla podíl na všech vstřelených brankách svého družstva v semifinále.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit