Bílí Tygři Liberec

Klíčové momenty sezony pod lupou – část první

Date of publication Author Tomáš Pavlíček

L i b e r e c - Pro Bílé Tygry je extraligová sezona již minulostí, a tak nastává čas rekapitulace. V tomto článku si připomeneme události, jež nejvíce ovlivnily liberecké mužstvo na cestě letošním ročníkem. V první části to budou dvě výměny. Nejprve trenérská a následně i ta na postu prvního brankáře.

Střídání stráží na liberecké lavičce

Po třech sezonách, kdy jsme u kormidla Bílých Tygrů byli zvyklí vídat tvář hlavního kouče Josefa Palečka, jsme se před novým extraligovým ročníkem museli připravit na změnu. Po nevydařené semfinálové sérii s pozdějším mistrem Spartou se trenér, který dovedl podještědský klub ke dvěma bronzovým medailím, rozhodl ustoupit od své funkce, a podle vlastních slov tak dodat mužstvu nový impuls. „Byl jsem v Liberci spokojen, a to jak s přístupem hráčů, tak i všech lidí, kteří kolem hokeje působí. Teď však uzrál čas, kdy mužstvo potřebuje novou krev, a proto jsem se rozhodl po této sezóně skončit, vysvětlil své důvody odchodu.

Liberecké vedení se proto muselo začít ohlížet po nové trenérské síle a pohledem nakonec spočinulo až na Slovensku, konkrétně v Žilině. Třetím koučem, jemuž se dostalo možnosti vést Liberec v extralize, se stal Dušan Gregor. Rodák z Dubnice přišel na sever Čech s nemalými ambicemi a hned od začátku sezony se je snažil naplňovat. To se mu v úvodních utkáních dařilo a Liberečtí se brzy usadili v nejvyšších patrech tabulky, kde se dokázali udržet až do konce. Gregor se snažil svým svěřencům naordinovat o něco agresivnější hokej, než praktikovali jeho předchůdci Jandač a Paleček. Ovšem zavedenou strategii se nakonec příliš měnit nerozhodl, a od Tygrů jsme tak mohli vidět podobnou hru, která přinesla dvě vyhrané základní části v řadě.

Nový muž na liberecké střídačce se také pokoušel do hry zapojit několik mladých nadějí, a ti se mu za to odvděčili dobrými výkony. Že se Liberec nemusí bát o další extraligové sezony ukázali napřiklad Dušek, Špaček nebo obránce Rýgl. Spolu s dalšími pomohli především při zraněních hráčů základního kádru, a ukázalo se tak, že spolupráce s prvoligovým Vrchlabím se jeví jako velmi užitečná.

Dušan Gregor na sebe však nejvíce upozornil způsobem, jakým dokázal dát dohromady mužstvo před play-off. Liberečtí se na konci základní části potýkali s velkou marodkou a do kolen je dostala i dlouhá šňůra proher, kterou si museli projít. Ovšem do čtvrtfinále vstoupili Tygři jako vyměnění a Spartu smetli ve čtyřech utkáních. Vzhledem k dalšímu průběhu vyřazovacích bojů tak bylo vedení klubu s prací trenéra velmi spokojeno. „Vybírali jsme takového kouče, který dokáže do týmu přinést náboj a povýšit kvalitu. A to se povedlo, Dušan Gregor naše očekávání naplnil,“ chválil trenéra prezident klubu Petr Syrovátko.


Rošáda v brankovišti

Jedním z momentů, který nejvíce ovlivnil Liberec, byl jistě odchod ikony klubu Milana Hniličky. Zkušený golman se po devatenáctém kole rozhodl přijmout nabídku milionářského klubu z Ufy, v níž se nakonec zavázal hostováním do konce sezony. Ruský tým potřeboval nutně vyřešit brankářskou krizi, když zranění nepustilo do zápasů Tarasova ani Jerjomenka. V současné chvíli bojuje Hnilička se svým týmem ve finále superligy proti Jaroslavli, příliš možností ovšem nedostává. V silné konkurenci tří velmi kvalitních golmanů se musí prát o každou příležitost a pozici jedničky zatím ovládá Jerjomenko.

Po ztrátě prvního brankáře potřebovali Liberečtí náhradu, a tou se stal Marek Pinc. Vítkovice tohoto sympatického brankáře uvolnily kvůli přetlaku na jeho pozici. Pinc musel svádět souboj o brankoviště s Martinem Pruskem, a ostravský klub se tak musel rozhodnout, kdo z této dvojice odejde. Volba padla právě na Pince, a ten se tak během několika dnů musel přesunout do svého nového působiště. Reprezentační pauza totiž už byla skoro u konce a Severočeši potřebovali v brance jistotu pro nastávající boje o první místo tabulky.

A Marek Pinc se ji opravdu stal. Hned od prvních zápasů ukazoval, jak platným je mužem a velmi brzy se stal výraznou oporou Tygrů. V šestadvaceti utkáních základní části dosáhl úspěšnosti zákroků 92,77% a 2,29 branky na zápas. Jeho největší chvíle, stejně jako celého týmu, však přišly v play-off. V prvních dvou domácích duelech proti Spartě inkasoval dohromady pouze jeden gól, na pražském ledě pokračoval ve skvělých výkonech a střelecky aktivnějšího soupeře doháněl svými zákroky k šílenství. Stal se tak nejvýraznější postavou, která stála za postupem přes úřadujícího mistra.

V tuto dobu však již jeho hostování končí a jestli bude Pinc chytat v Liberci i v další sezoně, není vůbec jisté. Zpátky se totiž zcela určitě vrátí Milan Hnilička, a zřejmě bychom se tak dočkali souboje dvou skvělých golmanů o post jedničky. Rodák z Mostu již dříve předesílal, že do Vítkovic se vrátit nechce, a proto jestli se nedohodne s Libercem, vyzkouší znovu nové angažmá.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit