Bílí Tygři Liberec

Chceme dát šanci našim odchovancům!

Date of publication Author Jan Rachota, Jan Mráček

Generální manažer Ctibor Jech oznámil první hráčské změny - kádr opouští obránce Hanzlík a útočníci Rozsíval a Rataj. Naopak první jistou posilou je "navrátilec" Václav Kočí. Generální manažer se dále snaží získat jednoho útočníka a jednoho obránce. Do budoucna chce dát klub šanci odchovancům - Duškovi, Špačkovi, Hruškovi a případně Plíhalovi, pokud zvolí návrat ze zámoří. Generální manažer se vyjádřil i k obsazení trenérských postů pro sezónu 2006/2007.

Po loňské sezóně se dají se očekávat nějaké pohyby v kádru, už je jasné koho příští rok fanoušci v tygřím dresu neuvidí a koho naopak ano?

Rozhodně nebudeme dělat nějaký velký třesk. To je náš závěr, který jsme učinili po zralé rozvaze a přemýšlení. Určití hráči odejdou, protože jim končily smlouvy. Konkrétně jde o Jirku Hanzlíka a Igora Rataje.

Jirka Hanzlík tady odvedl spoustu práce. I charakterově je to bezvadný hráč, pro mě po této stránce dokonce jeden z nejlepších. Ale je ve věku, kdy za něj ještě utržíme nějaké finance. Brzy by se z něj stal tzv. volný hráč, tj. takový, který překročil určitou hranici věku a přestupuje již pouze za nějakou minimální částku odstupného. Navíc to není Liberečák, bydlí v Plzni - to znamená, že vztah k Liberci asi nikdy nebude mít takový, jako kdyby tady vyrůstal. Řešili jsme jeho odchod dlouho, nakonec jsme se rozhodli nahradit ho naším odchovancem Vencou Kočím. Venca si prošel nějakou dobu po prvních ligách a my mu nyní chtěli dát prostor. Letos měl hrát v Litvínově, bohužel zdravotní stav mu to nedovolil. My jsme i přesto rozhodli mu ten prostor dát, je to jeho jedna z posledních šancí, jak se u nás v extralize chytit. Měl by nám Jirku nahradit, uvidíme.

Podobné jako s Jirkou to bylo i s Igorem Ratajem. Odehrál u nás dvě a půl sezóny, odvedl hodně dobrou práci… My však chceme posunout na vyšší pozice některé naše mladé hráče. Ukázali se dobře v play off a my je teď chceme postavit na posty s nějakou zodpovědností. Z toho vyplývá, že jim potřebujeme uvolnit místa. Igor je i díky tomu dalším hráčem, se kterým jsme se rozhodli neobnovit kontrakt. Pokud jsme chtěli jednat o jeho prodloužení, nešlo by pouze o jeden rok a my jsme ve víceletém neviděli v jeho věku perspektivu. Ano, je to hráč, který je v základní části poměrně produktivní, ale play off mu příliš nevyšlo.

Další hráč, který odchází, je Patrik Rozsíval. Dohodli jsme se, že dostane prostor najít si angažmá někde v extralize. Patrik je u nás dlouho a odvedl nám cenné služby. Je jeden z mála hokejistů ze současného kádru, který zažil postup do extraligy. Pro další kariéru však potřebuje být zařazen někde v první-druhé formaci, maximálně třetí pětce. Znovu opakuji – chceme posouvat naše odchovance. Patrik se u nás do prvních dvou pětek zřejmě nedostane a tak jsme mu dali prostor najít si další angažmá. On sám měl podobný pocit, viděl, že se tady do pozic, které by potřeboval, neprosazuje a tak si hledal angažmá. Nejspíše, a to i přes nabídky z extraligy, zamíří do Mladé Boleslavi, což je pro nás tak trochu překvapením.

Co se týče příchodů, je to složitější. Trh není natolik otevřený jako byl loni, kdy tu hráli hráči z NHL. Po loňské sezóně byla spousta hráčů bez smluv a uzavíraly se nové kontrakty, které byly dvouleté až tříleté. Ty jsou momentálně v platnosti, takže získání hráče je spíše otázkou výměny a tím i složitějšího jednání. Pokud je hráč bez smlouvy, tak jednáte pouze s ním a agentem a odstupné řeší tzv. tabulkové ceny. Pokud je hráč pod smlouvou, tak je to otázkou o hodně složitějšího jednání.

My uvolněná místa po odcházejících chceme zaplnit především našimi odchovanci, hráči, kteří během loňské sezóny ukázali, že s nimi musíme počítat. Ti kluci potřebovali prostor a teď ho budou mít. Na oplátku na sebe musí vzít odpovědnost, již nebudou pouze ti, kteří výsledek udržují, ale již ho také musí určovat.

Ale každopádně bychom chtěli také nějaké hráče získat. Mělo by jít minimálně o jednoho útočníka a jednoho kvalitního obránce. Na tom se momentálně pracuje, jména v konkrétní podobě nejsou. Více změn ale určitě nebude. Věříme, že letos pomůže letní příprava Leoši Čermákovi, který loni dlouho marodil. S fyzickou prácí začal až během sezóny a prakticky za celou sezónu to nedohonil. Je to důrazný hráč a ke svému stylu hry potřebuje mít silný fyzický fond. Pokud ho nemá, tak jeho hra je poloviční. Věříme také, že novým tahounem se stane Venca Pletka.


Pokud se posunou hráči ze čtvrté pětky na vyšší posty, koho vidíte jako jejich nástupce?

Máme několik hráčů, kteří nám loni působili po první lize. Někteří za nás odehráli i několik zápasů v extralize, jmenovitě jde o Pabišku a Jecha. Další nám přijdou z juniorky s tím, že někteří již odehráli několik zápasů v první lize. Zde se jedná o Duška, Hrušku a Špačka, který hrál za juniory Jindřichova Hradce a stihl i pár zápasů za muže.

Nejsme přesvědčeni, že každý z nich má hned na extraligu, budou si muset také projít znovu anabázi přes kluby v první lize. Jsou to hráči, kteří prošli reprezentačními mládežnickými výběry – Dušek a Špaček hráli za 20, Hruška sice v tomto výběru nebyl, ale velmi dobře odehrál závěr sezóny mezi muži v Jablonci, takže si také myslíme, že je perspektivní. Tito hráči musí mít u nás cestu otevřenou. Další otázkou je Tomáš Plíhal, kterého máme v Americe. Končí mu kontrakt, čekáme až se vrátí, abychom s ním projednali, zda bude v Americe pokračovat. Pokud ne, má tady dveře otevřené. Loni se s námi připravoval a když odjížděl, tak jel s tím, že pokud se neprosadí, tak by se hrozně rád vrátil do našeho klubu.


Po vypadnutí z play off se také řešila otázka trenérů, nakonec bude na střídačce trojice Paleček, Čermák, Kapoun. Můžete to komentovat?

Bylo to hodně těžké rozhodování. Panu Palečkovi končila smlouva a tak jsme zvažovali, zda vůbec zůstat v tom dosavadním složení, které je, nebo vytvořit složení nové. Bylo to padesát na padesát. Nakonec jsme se rozhodli pro tuto variantu. Pan Paleček má roční kontrakt, aby mohl dokončit rozdělanou práci, kterou tady má. Přivedl nás loni ke třetímu místu, letos k vítězství v základní části, bohužel nám nevyšlo to několikrát zmíněné play off. Pan Paleček má šanci zhodnotit ty neúspěšné věci a pokusit se o reparát.

Změna nastala na pozici asistenta, Karel Dvořák byl u nás již čtvrtý rok. My jsme chtěli udělat alespoň jednu změnu a Karel Dvořák a pan Paleček jsou podobné povahy.

Pan Čermák nám dlouhodobě pracoval s mládeží, nastal čas, aby dostal šanci i u dospělých. Spousta hráčů, kteří v áčku momentálně hrají mu prošla rukama, on je dobře zná, ví, co od nich čekat. Je to razantní a důrazný trenér a na kombinaci s panem Palečkem sázíme. Se vzájemnou spoluprácí neměl ani jeden z nich problém, i když ty sezóny předtím pan Paleček chtěl spolupracovat pouze s panem Dvořákem. Chtěli jsme na střídačku přinést prvek libereckého kouče, který v klubu působí delší dobu. Zná díky působení u juniorů i hráče té nastupující generace, i to může být pro tyto hráče výhodou. Navíc získal cenné zkušenosti u reprezentace „17“. To jsou věci, které nás vedly k této změně.


V médiích se nedávno objevily zprávy o odchodu Lubomíra Vaice do dánského Frederikshavnu. Co je na této zprávě pravdy?

Nevím, co si mám o těchto zprávách myslet. Lubomír Vaic má u nás smlouvu ještě na příští sezonu a chceme, aby ji dodržel. O jeho uvolnění s nikým nejednáme ani o něm neuvažujeme. Stejný případ je i Andrej Podkonický.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit