Bílí Tygři Liberec

Posily v roce 2005/2006? Spíše jasno, výjimečně oblačno

Date of publication Author Jan Rachota

Bronzová sezóna 2004/2005 byla opravdu jedinečná. Liberec v ní třetím místem dosáhl úspěchu, který je doposud největším v historii klubu. Vydatně k tomu pomohli hráči ze zámořské hokejové ligy, ve které v té době panovala výluka.. Tito hráči však před letošní sezónou opět nabrali zaoceánský směr a takřka všechny české kluby se tak potýkaly s problémem, jak tyto „plejery“ nahradit. Stejně tak i Liberec. Pojďme se podívat, jak se generálnímu manažeru Ctiboru Jechovi dařilo, zda liberecké posily předvedly to, co se od nic očekávalo.

Petr Šachl

Při příchodu do Liberce provázela Petra pověst univerzálního útočníka s dobrým pohybem, bruslením a bodovým zakončením. A přesně tyto vlastnosti Petr ve své první liberecké sezóně potvrdil. Měl sice pomalejší rozjezd, chvíli mu trvalo, než si přivykl na jiný styl hokeje v české extralize. Sezónu začal ve druhém útoku, pak ale díky zranění Andreje Podkonického postoupil do elitní formace. Zde evidentně pookřál, jeho hra rázem získala ten správný náboj a Petra byl rázem plný led. Obrovský bojovník, srdcař, který nevypustí jediný souboj, i tyto přívlastky na něj sedí.

Po odchodu Václava Nováka do ruského Omsku získal Petr definitivně místo v první formaci a odvděčil se za to perfektními výkony. Kolo od kola se zlepšoval, také jeho bodové příspěvky se zvyšovaly. Trojice Vaic – Podkonický – Šachl patřila k nejnebezpečnějším v extralize, svými kombinacemi bavila diváky. Drobnou kaňkou na Petrových výkonech byla poměrně častá zbytečná vyloučení.

Jako jeden z mála však nezaostal sympatický a skromný útočník za svými výkony ze základní části a i v play off byl postrachem brankáře Turka. Ve čtvrtfinále nakonec nastřílel pět branek a v této části byl nejlepším střelcem v rámci celých vyřazovacích bojů. Individuální úspěch by však raději vyměnil za ten týmový, to zdůrazňoval na každém setkání. Do týmu Liberce zapadl na sto procent, kromě výborných výkonů na ledě bylo znát jeho slovo i v kabině. Petr nesnáší porážky, dokáže být dostatečně kritický nejen k sobě, ale i k ostatním spoluhráčům. Vyřazení ve čtvrtfinále, navíc se svými mateřskými Budějovicemi, nesl hodně špatně.

Jeho angažmá lze hodnotit jednoznačně pozitivně, hráč byl pro Tygry obrovským přínosem. Svými výkony si řekl i o nominaci do reprezentace - během sezóny se zúčastnil Rosno cupu, jednoho z turnajů EHT, od zítřka se navíc zúčastní kempu národního týmu před MS v Mladé Boleslavi. Pokud udrží svou formu z play off, není vyloučeno, že by se na MS v Lotyšsku mohl podívat.

Základní část - 51 zápasů - 15 branek + 20 asistencí = 35 bodů
Play off - 5 zápasů – 5 branek + 0 asistencí = 5 bodů

Martin Richter

Přicházet do týmu jako náhrada za Jaroslava Modrého či Jiřího Fischera, to je motivace jako hrom. Ale Martin Richter není žádným zelenáčem, extraligová kolbiště již brázdí několikátou sezónu. Svou zkušeností a přehledem se brzy zařadil mezi lídry zadních řad Palečkovy družiny a patřil mezi nejvytěžovanější hráče. Trenér mu hodně věřil, stavěl ho na přesilovky a oslabení a on důvěru splácel svými bodovými zápisy. Vzpomeňte, kolikrát soupeřovu brankáři nezbývalo nic jiného, než se po jeho pumelici od modré ohlédnout za svá záda - někdy pro jistotu, že ho puk přeci jen trefil, někdy proto, že ho musel lovit ze své sítě.

Důrazný a silný bek byl nejproduktivnějším obráncem libereckého týmu, od začátku sezóny nasadil vynikající formu, kterou si dlouhodobě držel až do olympijské přestávky. Ta mu, stejně jako celému týmu, ubrala na jistotě a snížil se standard jeho výkonů. Bohužel to bylo právě během play off…Martin se i nadále hodně snažil, nebyl by to on, kdyby vypustil nějaký souboj. Bohužel se na jeho hokejku vkradla nejistota a Martin občas vyrobil chybu, kterou nepředvedl za celou základní část. Během základní části se účastnil Utkání hvězd české a slovenské extraligy, kde se dostal do soutěže o nejtvrdší střelu. Tam bohužel skončil již ve čtvrtfinále.

Celkově lze hodnotit jeho angažmá jako vynikající volbu, Martin je v českých podmínkách mezi beky extratřída. To ví dobře i trenér národního týmu Hadamczik, který Martina zařadil mezi kandidáty na MS v Lotyšku. Stejně jako Petr Šachl se od zítřka zúčastní přípravného kempu reprezentace v Mladé Boleslavi.

Základní část - 47 zápasů - 6 branek + 20 asistencí = 26 bodů
Play off - 5 zápasů – 0 branek + 1 asistence = 1 bod

Angel Nikolov

Druhý do party k Richterovi. Také on měl být náhradou zámořských beků z loňské sezóny, ale v tomto případě to bohužel nevyšlo. Exreprezentant přicházel do Liberce po delším pobytu v zahraničí, informace hovořily o defenzivním razantním obránci. Angelovi se však příliš nedařilo, na svůj věk a odehrané sezóny příliš chyboval. Sympatický obránce se snažil vylepšit své výkony, ale nedařilo se. Vše vyústilo 19. října 2005, kdy byl Nikolov vyměněn za Martina Hlavačku do pražské Sparty. Ani v Praze však sezónu nedokončil a před koncem přestupního termínu putoval do Znojma. Zde Angel pookřál a se Znojmem se právě rve o postup do finále extraligy.

Základní část - 15 zápasů - 0 branek + 1 asistence = 1 bod

Martin Hlavačka

Jak již bylo zmíněno, do Liberce přišel výměnou za Angela Nikolova. Na rozdíl od něj je ofensivním bekem, vždyť hrál ještě ve dvaceti za Zlín v útoku! Mezi Martinovy přednosti patří hra v přesilových hrách – dokáže dobře a tvrdě vystřelit, má dobrou rozehrávku. Hned po příchodu pod Ještěd chytl Martin výbornou formu, pomohl vylepšit tehdy nepříliš kvalitní hru v přesilovkách. Bohužel brzy se objevily problémy se zády, pro které vynechal část listopadových a prosincových zápasů. Aby té smůly nebylo málo, ve středu 11. ledna 2006 měl Martin vážnou autonehodu, jejíž následky léčil až do únorové olympijské přestávky. Po ní se sice vrátil, ale dlouhá pauza na něm byla znát.

Celkově se dá konstatovat – pokud je Martin stoprocentně zdravý, jeho výkony jsou pro Tygry přínosem. Martinovou slabinou jsou zbytečná vyloučení, někdy se vrhá do útoku až příliš a nebezpečí poté hasí jen za cenu faulu. Pokud se mu této minus podaří odstranit, může se stát do budoucna oporou.

Základní část - 15 zápasů - 4 branky + 5 asistencí = 9 bodů
Play off - 5 zápasů – 0 branek + 1 asistence = 1 bod

Václav Pletka

Těsně před koncem přestupního období získal Ctibor Jech útočníka Václava Pletku. Sezónu začal v Třinci, odkud byl v listopadu uvolněn do Dynama Moskva. Původně chtěl Václav Pletka vydržet v Rusku dva roky, ruský klub se však dostal do vážných finančních potíží a hráčům dlužil výplaty. Václav navíc nedostával na ledě tolik prostoru, kolik si představoval a vše vyústilo v rozvázání smlouvy a ukončení nepovedeného ruského angažmá. V Liberci ho trenér Paleček zařadil po bok kapitána Stanislava Procházky a Petra Vampoly. Václav se rychle aklimatizoval a brzy ukázal, že pro Tygry bude v budoucnu obrovským přínosem. Již v konci základní části dokázal najít dobrou střeleckou mušku, v sedmi zápasech se trefil hned třikrát. V play off se mu však nedařilo podle představ, nepřipsal si ani bod. Až se Václav Pletka v klubu aklimatizuje, má nejlepší předpoklady stát se libereckou oporou. V dřívějších sezónách byl bodově poměrně produktivní, navíc má v hokeji nejlepší léta teprve před sebou.

Základní část - 7 zápasů - 3 branky + 0 asistencí = 3 body
Play off - 5 zápasů – 0 branek + 0 asistence = 0 bod

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Pérez se bude dále rozvíjet v Liberci. S Tygry se dohodl na dvouleté smlouvě

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit