Bílí Tygři Liberec

Povedená základní část v řeči čísel

Date of publication Author Štěpán Hanuš

L i b e r e c - Bílí Tygři si v 52 náročných utkáních vybojovali nejlepší možné nasazení pro playoff. Zároveň dokázali udržet úctyhodnou sérii domácí neporazitelnosti. Plno ze svěřenců trenéra Palečka se ale neztratilo ani v konfrontaci s jednotlivými extraligovými protihráči. Nejcennějšího úspěchu docílil určitě Ľubomír Vaic, který do poslední chvíle sahal po vítězství v tabulce produktivity.

Kanadské bodování

Téměř všechna pozornost se strhla v posledních kolech na špici pořadí kanadského bodování Tipsport Extraligy. O vedení se přetahovala trojice Jan Marek, Josef Beránek a liberecký Ľubomír Vaic. Nikomu se v posledních zápasech příliš střelecky nedařilo, až v posledním zápase Sparty zazářil Marek a sledovanou soutěž rozhodl ve svůj prospěch. Přesto je druhá příčka slovenského křídelníka v libereckých službách skvělým výsledkem. V průměru si v každém utkání připsal jeden bod, což je známka útočníka výborných kvalit.

Jeho parťák z útoku Andrej Podkonický se tomuto průměru téměř vyrovnal. Díky zranění ovšem odehrál o několik zápasů méně a tak mu v celkovém účtování patří až 17.pozice. Hned za něj se ještě do elitní dvacítky vešel Petr Vampola.

Mezi obránci si nejlépe vedli Martin Richter a Valdemar Jiruš, kteří si především díky kvalitním souhrám v přesilovkách přišli společně na 26 kanadských bodů a umístili se celkově mezi beky v první pětce.

1. Vaic Ľubomír        52 bodů (52 zápasů)
2. Podkonický Andrej   37      (39)
3. Vampola Petr        36      (46)
4. Šachl Petr          35      (51)
5. Rataj Igor          31      (52)
6. Richter Martin      26      (47)
7. Jiruš Valdemar      26      (49)
8. Novák Václav        22      (23)
9. Krstev Angel        18      (50)

Střelci

Po uzdravení Leoše Čermáka se v plné síle ukázala druhá formace vedená dalším slovenským forvardem v tygřích barvách Igorem Ratajem, který zejména v závěru základní části zdatně sekundoval nejlepšímu střelci Ľubomíru Vaicovi. Jediný zásah do černého mu zbýval ke zdolání hranice dvaceti úspěšných střel a v celkovém pořadí Tipsport Extraligy se prosmýkl do elitní desítky. Na 24. pozici můžeme ještě najít Petra Šachla, který po odchodu Václava Nováka ožil přesunem k elitní útočné formaci Tygrů. Devětadvacetiletý útočník se trefil letos patnáctkrát a nejen díky tomu si mohl na ruském turnaji Rosno Cup obléci reprezentační dres.

Nejúspěšnějším střelcem z řad obránců byl Martin Hlavačka, který se především díky přesilovkám trefil sedmkrát a v pořadí mezi extraligovým obránci mu patří 11.pozice.

1. Vaic Ľubomír        20 gólů (52 zápasů)
2. Rataj Igor          19      (52)
3. Šachl Petr          15      (51)
4. Pletka Václav       12      (29)
5. Podkonický Andrej   11      (39)
6. Novák Václav        10      (23)
7. Procházka Stanislav  9      (52)
8. Vampola Petr         8      (46)
9. Hlavačka Martin      7      (31)

Asistence

V první desítce celé extraligy nejdeme hned tři Tygry. Vedle nejaktivnějšího libereckého hráče Ľubomíra Vaice, který na celkovém třetím místě nasbíral 32 gólových nahrávek, se umístil ještě na pěkné páté příčce Petr Vampola. Nevyzpytatelný útočník s nejlepší kličkou v lize se podílel letos na 28 brankách Bílých Tygrů. Elitní liberecké trio doplňuje ještě s 11 asistencemi na devátém místě centr první formace Andrej Podkonický.

Výbornou sezónu v dresu Tygrů si užívá také obránce Valdemar Jiruš, který přihrál na 21 gólů, což ho staví na samotné čelo statistiky mezi ligovými beky. Hned v závěsu za ním skončil Martin Richter, u něhož stojí v oficiálních záznamech o jednu brankovou nahrávku méně.

1. Vaic Ľubomír       32 asistencí (52 zápasů)
2. Vampola Petr       28           (46)
3. Podkonický Andrej  26           (39)
4. Jiruš Valdemar     21           (49)
5. Šachl Petr         20           (51)
6. Richter Martin     20           (47)
7. Rataj Igor         12           (52)
8. Novák Václav       12           (23)
9. Krstev Angel       12           (50)

Body +/-

Už od začátku letošního ročníku téměř nepřetržitě vévodil této individuální soutěži spolehlivý Valdemar Jiruš, který se nakonec zastavil na 25 plusových bodech a až povedeným výkonem v posledním utkání ho předstihl sparťanský Jan Marek. V obranné dvojici Jiruše po celou sezónu doprovází nenápadný Jiří Moravec a účast v elitní pětce Bílých Tygrů ho vynesla na celkovou pátou příčku v extralize.

Jako obvykle hrají v aktivitě při tomto systému hodnocení prim obránci. Mezi samotnými útočníky se potom nejvýše z Tygrů umístilo slovenské trio Vaic, Podkonický a Rataj.

1. Jiruš Valdemar     24 bodů (49 zápasů)
2. Moravec Jiří       21      (48)
3. Vaic Ľubomír       20      (52)
4. Podkonický Andrej  17      (39)
5. Rataj Igor         15      (52)
6. Krstev Angel       13      (50)
7. Novák Václav       11      (23)
8. Vampola Petr       10      (46)
9. Hlavačka Martin    10      (31)

Trestné minuty

Černá můra Libereckých v této sezóně a zřejmě zásadní a možná jediný předmět kritiky ze strany trenérů byla nedisciplinovanost některých hráčů v mnoha utkáních. Již před startem soutěže bylo známo, že rozhodčí budou jednotlivé zákroky posuzovat přísněji a ve většině případů se tak i stalo. Ne vždy se Tygři tvrdšímu metru sudích dokázali přizpůsobit. Mimo Ctirada Ovčačíka, který nastoupil k pouhým čtyřem zápasům, navštívili trestnou lavici minimálně jedenkrát všichni hráči v poli.

Nejvíce trestných minut si vykoledoval Ľubomír Vaic, který se dostal v průměru prakticky na jeden menší trest na zápas. Pěkně mu sekundoval současný kapitán Tygrů Stanislav Procházka, jenž zaostal jen o málo za rovnou stominutovkou z minulého roku. Trio nejčastějších hříšníků doplnil tvrdý bek Angel Krstev.

Za zmínku jistě stojí relativně dobrý počin zástupců čtvrté formace, kteří nejen plno soupeřových faulů vyprovokovali, ale také v počtu trestných minut se pohybují na konci seznamu Palečkových svěřenců. Úctyhodnou bilancí pouhých čtyř trestných minut v 32 utkáních se může pyšnit Jan Plodek.

1. Vaic Ľubomír        101 minut (52 zápasů)
2. Procházka Stanislav  96       (52)
3. Krstev Angel         95       (50)
4. Podkonický Andrej    76       (39)
5. Hlavačka Martin      70       (31)
6. Rataj Igor           66       (52)
7. Šachl Petr           64       (51)
8. Richter Martin       64       (47)
9. Derner Lukáš         60       (42)
-----
Klimenta Tomáš          12 minut (52 zápasů)
Jech Ctibor             12       (22)
Rýgl Martin              8       (12)
Pajič Rok                6       (11)
Plodek Jan               4       (32)
Pabiška Lukáš            2       (26)
Ovčačík Ctirad           0       (4)

Brankáři

V letošní sezóně si trenérský triumvirát vystačil se dvěma gólmany. Nutno podotknout, že mimo lehkých zdravotních potíží Milana Hniličky nebyl vůbec důvod hledat jinou variantu. Oba gólmani se navíc ve svých statistikách výrazně zlepšili oproti minulému ročníku.

Vyrovnaná dvojice se postarala dohromady o 8 zápasů bez obdržené branky, což je nejvíce z celé extraligy. Oba brankáři se svými průměry obdržených branek navíc patří k naprosté ligové špičce. Pouze Murín a Franěk se ještě dostali průměrem pod hranici 2 inkasovaných gólů na jedno utkání. V bilanci úspěšnosti zásahů se Milan Hnilička zařadil na celkovou čtvrtou příčku. Pavel Falta zase patřil mezi nejspolehlivější "dvojky" v souteži.

Hnilička Milan  1,70  94,00%  6 čist.kont  (45 zápasů)
    (+ 2 asistence, + 31 tr.minut)
Falta Pavel     1,79  94,60%  2 čist.konta (10 zápasů)
Zdroj: hokej.cz

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit