Bílí Tygři Liberec

Díváme se jen nahoru. Nic nepodceníme, hlásí nový kouč juniorky Richard Lobo

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Dvacítka do sezóny vstupuje s novou trenérskou dvojicí, tým po přesunu z dorostu povede Richard Lobo s Václavem Kočím. A na novou výzvu jsou připraveni. "Nároky na hráče už jsou nyní samozřejmě úplně jiné, než byly v dorostu. Určitě jsme důslednější a máme přímo úměrné nároky k tomu, že řada hráčů už má zkušenosti i s dospělým hokejem," svěřuje se Lobo.

Už se pomalu rozjíždí zápasová příprava. Jak to s týmem aktuálně vypadá?
Máme za sebou první dvě přípravná utkání, čeká nás jich ještě spousta. V příštích několika týdnech to budeme mít nabité. Ladíme formu na sezónu a snažíme se co nejlépe připravit, abychom do toho v září, až to naplno začne, mohli jít s čistým svědomím, že jsme do přípravy dali všechno.

Zajímavé bylo, že prvního přípravného zápasu v Litvínově ses kvůli akci s reprezentací U19 nemohl zúčastnit. Kdo tě na lavičce nahradil?
Jako hlavní trenér tam byl Venca Kočí, jel tam s námi také Kuba Ficenec, který teď funguje jako skills kouč pro obránce. Tým v tomto složení fungoval celý týden, když jsem byl pryč. Kluci navíc zápas zvládli vítězně.

Co aktuální kádr? Je už jeho podoba finální, nebo ještě dozná změn?
Chtěli bychom ještě trošku posílit útok, aby byla šířka kádru i vzhledem k Benátkám dostačující. Máme na farmě tři kluky, u kterých zatím nevíme, jak moc tam budou nastupovat. Stále s námi trénuje Vojta Strnad, jenže ten odchází studovat do Spojených států. Další dva kluci jsou tu na zkoušce. Rádi bychom útočné řady rozšířili alespoň o jednoho nebo dva útočníky.

"Na konci se bude počítat každý bod, možná i každý gól"

Máte nějaké konkrétní číslo, kolik hráčů byste chtěli v kádru mít?
Chtěli bychom do tréninku mít dvacet juniorů, s tím, že dalších pět nebo šest bude ještě trénovat s Benátkami. Máme vizi alespoň pětadvaceti hráčů v týmu.

Letošní sezóna přinese velké změny, soutěže budou sestupové a formát nekompromisní. Prospěje to kvalitě a čeká nás opravdu hodně zajímavý ročník?
Očekávám, že ano. Nikdo do toho nebude moct jít s tím, že uvidíme, jak to začne. Od prvního kola opravdu odstartuje prakticky play-off. Všichni do toho půjdou naplno, nikdo nesmí nic vypustit. Na konci se bude počítat každý bod, možná i každý gól. Nebude prostor k žádným spekulacím. Ta sezóna bude nesmírně náročná, i s přihlédnutím k tomu, že do zápasu můžete jít maximálně se sedmnácti hráči. Dva zápasy ve dvou dnech na tři lajny nebude nic lehkého.

Richard Lobo s asistentem Václavem Kočím

Pro diváky to bude skvělé, ale vy z toho musíte mít spíše přirozený respekt, že? Některé týmy si toho Černého Petra prostě vyberou a budou hrát dole.
Samozřejmě, respekt z toho máme. My ale chceme hrát nahoře, tam se díváme. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom někde něco podcenili. Proto chceme udělat dobrou přípravu, máme na programu hodně zápasů a na kluky budeme důslední. V průběhu sezóny už chceme jenom ladit detaily. Příprava je letos důležitější, než kdy dřív!

Bude pro tebe osobně velkou trenérskou výzvou v téhle sezóně obstát?
Stoprocentně. Musím říct, že z toho s Vencou Kočím máme takovou zdravou pokoru, nechceme, aby tu hrozil nějaký průšvih. Tak k tomu i přistupujeme a víme, co nás čeká.

S Václavem Kočím tvoříte velmi mladé trenérské duo. To by mohla být ve vztahu s hráči výhoda, že?
Doufám v to. Věta, že já bych mohl být tvůj táta, ještě v mém případě platit nebude. (smích) Řadu kluků už teď dobře známe, protože nám v minulých letech prošli pod rukama v dorostu. Teď už jsou dospělejší, my zas zkušenější. Nároky na hráče už jsou nyní samozřejmě úplně jiné, než byly v dorostu. Určitě jsme důslednější a máme přímo úměrné nároky k tomu, že řada hráčů už má zkušenosti i s dospělým hokejem.

Každopádně se ale nějakým vtípkům a zábavě nevyhýbáme. S hráči rádi "pokecáme," to ke zdravé atmosféře v týmu patří. Když ovšem přijde řada na práci, musí se odvést naplno. Jak od hráčů, tak od trenérů.

"Osa týmu by měla zůstávat spíše neměnná"

Jak bude vypadat spolupráce juniorky a Benátek? Měly by být týmy konsolidovanější?
Je to snaha, chceme, aby kádry byly víceméně stejné. Je jasné, že přijdou nemoci a zranění, k nějakým změnám docházet bude. Osa týmu by každopádně měla zůstávat spíše neměnná.

Pro novou sezónu se plánuje, že by se juniorka aktivitami mimo led měla více přiblížit áčku. Na zápasy by se chodilo v oblecích, domácí zápasy by se hrály výhradně ve velké Home Credit Areně...
Jsme určitě pro, bylo by to zajímavé zprofesionalizování. Řada hráčů už v chlapech byla, tohle by jim tu atmosféru ještě více přiblížilo. Kladlo by to větší důraz na to, že dnes je zápas a den má jasně stanovený program. Určitě to přidá na důležitosti. Máme měsíc, abychom to pořádně doladili. Základem je ale samozřejmě hrát kvalitní hokej.

Pro kluky by to mohly být velmi praktické zkušenosti, že? Když pak postoupí do dospělého hokeje, už je třeba tolik nepřekvapí, jak to tam chodí.
Rozhodně. Všechny tyhle věci okolo navíc dokáží ještě víc stmelit partu. Člověk se pak na zápas i lépe soustředí, když ví, že se na něj musí už od rána připravit, dobře se obléct... Jsme tomu otevření. Jak už jsem však říkal, hlavní je výkon na ledě.

Zamyšlený Richard Lobo

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit