Bílí Tygři Liberec

Měl Ctibor Jech šťastnou ruku?

Date of publication Author Jan Rachota

Liberec postoupil ve svém třetím roce mezi extraligovou elitou do play off a v něm zaznamenal historický úspěch v podobě třetího místa. To bylo odrazem mimo jiné vhodného posílení týmu před začátkem i v průběhu sezóny. Pojďme se teď podrobněji ohlédnout za libereckými "nákupy" v minulé sezóně.

Nelehká je pozice generálního manažera. Společně s trenéry vybírá sezónu co sezónu hráče, kteří by mohli v té následující ještě pozvednout úroveň výkonů mužstva. Pokud posily nezklamou, je dobře hodnocená i práce manažera. Pokud však nový hráč propadne, padne kritika i na manažera. Tuto funkci v organizaci Bílých Tygrů vykonává Ctibor Jech.

Když hokejoví experti v letošní sezóně zkoumali příčiny zlepšení Liberce oproti minulé sezóně, většina se shodla, že za dobrými výkony stojí zejména dobrá přestupová politika. A nešlo jen o kvality hokejové. Šlo i o ty tzv. lidské, charakter hráče apod. Pro tým je důležité, jak hráč zapadne do týmu a jak se s ním dokáže sžít. V Liberci to pak platí dvojnásob. Při pohledu na extraligové statistiky většinou nenajdete hráče Bílých Tygrů na předních pozicích, ale i přesto je však družstvo schopné podávat kvalitní výkony. A to zejména proto, že Bílí Tygři hrají jako tým a v kabině je správná parta.

Před letošní sezónou do liberecké kabiny zamířilo hned devět nových hokejistů – konkrétně jimi byli Milan Hnilička, Miroslav Duben, Lubomír Vaic, Jan Tomajko, Andrej Podkonický, Igor Rataj a díky zámořské výluce přibyli i Václav Nedorost, Aleš Kotalík a Radim Vrbata. V průběhu sezóny pak ještě vyztužili zadní řady Jiří Fischer a Jaroslav Modrý. Formou hostování pak vypomohli i Tomáš Klouček, Petr Sailer a Martin Štrba.

Největší přestupová bomba vybuchla v Liberci již krátce po skončení extraligová sezóny 2004/2005…

Když se rozkřiklo, že v liberecké síti uvízl Milan Hnilička, ihned mezi extraligovým pelotonem stoupl kredit mužstva z pod Ještědu. Ne že by předtím nebrali soupěři Liberec vážně, ale dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz v brance Bílých Tygrů se stal symbolem tažení na nejvyšší příčky Tipsport extraligy. O Hniličkovo angažování se kromě generálního manažera Jecha a prezidenta klubu Syrovátka zasloužil svým způsobem i Jiří Šlégr. Jakmile byl potvrzen podpis smlouvy, v Liberci nastala pravá hniličkománie. Ta brzy zachvátila celé město. Hned byl Hniličkův obličej na autobusech MHD, bilboardech a dokonce promlouval z televizních obrazovek v rámci vysílání regionální televizní stanice. Ale Milan Hnilička brzy dokázal, že není jen skvělým marketingovým tahem, ale hlavně vynikajícím brankářem.

Brankářská třiatřicítka měla sice z počátku soutěže pomalejší rozjezd, trvalo mu, než si přivykl na extraligové pojetí hokeje. Jeho výkonnost však postupem času stoupala a okolo Vánoc vystoupala až na stabilně vysokou úroveň. Hnilička byl dokonalou oporou týmu, tahounem, který v kritických chvílích dokázal své spoluhráče podržet. Získal si i srdce libereckých fanoušků a tak nejen v brance nahradil svého předchůdce Oldřicha Svobodu. Blížilo se play off a liberecká třiatřicítka přidala ve svých výkonech ještě další stupínek. Právě Hnilička byl díky svým zkušenostem základním kamenem libereckých výkonů v play off a zásadní měrou se podepsal pod konečné třetí místo. Hnilička naplnil veškerá očekávání managementu klubu a ten si teď jen může spokojeně mnout ruce, vždyť gólman má pod Ještědem smlouvu ještě na další dva roky. Výtečné výkony ho vynesly až zpět do reprezentace, kde na mistrovství světa dělal „dvojku“ Tomáši Vokounovi. Ten jej nakonec do branky pustil jen na jediný zápas v základní skupině a liberecký Tygr si jej skutečně užil - vychytal vítězství 1:0 nad Kazachstánem.

Milan Hnilička    Z    Prům.  Úsp. 
Statistiky ZČ:   46    2,32   92,79 
Statistiky PO:   12    2,74   92,66 

Do obrany hledali před sezónou Bílí Tygři zkušeného hokejistu, který by se stal pravou oporou zadních řad. Volba padla na pardubického Miroslava Dubna. Stabilní výkonnost, jistota a spolehlivost, to vše bezezbytku Duben naplnil. Byl také jedním z mála libereckých hráčů, který vydržel celou základní část bez zranění či nemoci a jako jediný odehrál všech 52 kol. V obraně působil sice jistě, podpora útoku však již tak slavná nebyla. Zklamání pak přišlo v play off, kdy patřil Duben mezi nejhorší hráče Bílých Tygrů. Možná i proto si po sezóně v Liberci sbalil výstroj a letní přípravu již začal v Karlových Varech, které převzaly jeho libereckou smlouvu.

Miroslav Duben  Z     G    A    B    
Statistiky ZČ:  52    2    5    7  
Statistiky PO:  11    0    1    1

Ač postavou malý, výkony je velký. A fanoušci již tuší, že řeč je o malém velkém muži libereckého útoku Ľubomíru Vaicovi. Jeden z nejzdařilejších nákupů loňského léta. Zatímco hráči z NHL v případě startu zámořské soutěže odejdou, hokejový světoběžník Vaic zůstane. Poté možná ještě více vyniknou jeho hokejové kvality. Technicky výborný útočník byl bodově poměrně produktivní. Když ho trenér Paleček poslal do hry, mohl si být jist, že na ledě nechá duši. Jeho hru zdobí velké nasazení a ač malé postavy, nebojí se osobních soubojů. Občas doplácí na své nervy, v průběhu sezóny posbíral dost trestných minut za zbytečné fauly, oplácení apod. Od začátku sezóny si udržel stabilní výkonnost, i když ani on se nevyhnul chvilkovému hernímu útlumu. Ač se mu dařilo herně, nemohl se prosadit bodově. Před play off však šly jeho výkony opět nahoru a gradovaly ve vyřazovacích bojích. V nich pak mohla celá republika obdivovat umění šikovného forvarda a viděla, že i hokejista s „nehokejovou postavou“ se může prosadit. Vaic se dokonce stal nejproduktivnějším hráčem Bílých Tygrů v play-off.

Ľubomír Vaic     Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  51   13   14   27    
Statistiky PO:  12    5    4    9

Někdejší člen slavné lajny Kratěna – Broš – Tomajko přišel do Liberce před sezónou ze Sparty jako velká posila. I proto od dvojnásobného mistra světa Jana Tomajka čekalo divácké osazenstvo málem bodovou smršť a když nepřišla, zaznívala na jeho adresu z tribun poměrně velká porce kritiky. Trenér Paleček mu však věřil. Pokud byl Tomajko zdravý (v základní části se zařadil mezi dlouhodobé marody poté, co mu puk zlomil nártní kůstku), většinou nastupoval v elitní formaci Bílých Tygrů. Jeho náplň práce však nespočívala ve sbírání kanadských bodů, ale v nenápadné černé práci dozadu, kterou dokáže ocenit nejvíce právě trenér. I tak však byly výkony zkušeného forvarda trochu zklamáním. A to i přesto, že šly se začátkem vyřazovací části nahoru, zejména pak v sérii se Slavií se defenzivnímu křídlu dařilo.

Jan Tomajko      Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  34    5    5   10  
Statistiky PO:  12    2    2    4

Andrej Podkonický? Mnozí jen nevěřícně kroutili hlavou. Jméno slovenského útočníka znal opravdu málokdo. Managementu Podkonického doporučil liberecký odchovanec Čutta, který s ním hrával v zámoří. Vstup do sezóny měl zvolenský rodák báječný, body za branky a přihrávky jen přibývaly. Pak však přišel úraz v podobě zraněných koleních vazů. Léčba byla zdhlouhavá, takže Andrej stihl celkem ze základní části odehrát pouze 24 utkání. Po zranění však všechny překvapil výbornou formou, kterou si přenesl i do play off. Tam patřil k nejlepším hráčům Tygrů, zejména proti Pardubicím byl hodně vidět. Se svou první sezónou ve městě pod Ještědem může být jistě spokojen jak on, tak i management Bílých Tygrů, kterému tah s jeho angažováním rozhodně vyšel.

Andrej Podkonický    Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:      24    9    4   13    
Statistiky PO:      12    3    4    7

O angažování Igora Rataje se management Bílých Tygrů pokoušel i v loňské sezóně, kdy ho během krátkého hostování svými výkony dlouhovlasá kometa přesvědčila o svých kvalitách. Tehdy si ho však Znojmo stáhlo pro konec sezóny zpátky, a tak se pod Ještěd stěhoval až před letošní sezónou. Ležel však před ním nelehký úkol. Všichni od něj očekávali podobné výkony, jakými se uvedl v předchozí sezóně. Od začátku se usadil na centru elitní formace s Čermákem a Tomajkem. Ze začátku se mu dařilo, z jeho přihrávek těžil zejména Leoš Čermák. Později však jeho forma uvadala. Přestal si věřit a i nejjednodušší přihrávka pro něj byla velký problém. Igor si to uvědomoval, snažil se z krize vyhrabat. Pomohl mu i trenér Paleček, který mu i nadále hodně věřil. Před play off pak konečně přišlo vzkříšení. To pokračovalo jak ve čtvrtfinále, tak i v semifinále, kde to byl již starý známý Rataj. Plný energie, výborně bruslící a tvořivý, patřil mezi nejlepší hráče Bílých Tygrů.

Igor Rataj       Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  50    8   14   22    
Statistiky PO:  12    4    2    6

Hráči z NHL

Díky výluce v NHL se před manažery českých extraligových klubů před loňskou sezónou otevírala neskýtaná možnost – angažovat ty největší české hokejové hvězdy. Ovšem s rizikem, že soutěž může v zámoří kdykoliv začít a po posilách zbyde volné místo. Na druhou stranu tu byla šance, že hokejisté zůstanou celou sezónu a budou nabízet divákům ten nejlepší hokej za poslední roky a pomohou Bílým Tygrům i v případném play-off. Liberec na rozdíl od jiných týmů nevsadil na hvězdná jména, ale na mládí a dravost. Sázka na Vrbatu a Nedorosta vyšla, od zkušenějších Kotalíka, Fischera a hlavně Modrého se kvalitní výkony de facto očekávaly. Volba na zámořské posily tak byla stoprocentně úspěšná, byli to právě zámořští hráči, kteří svými výkony dokázali často převážit jazýčky vah na stranu Liberce.

O schopnostech Václava Nedorosta před sezónou mnozí pochybovali a divili se, že právě on je volbou manažera Jecha. Talent z Českých Budějovic však dokázal obavy pochybovačů brzy rozptýlit. Ve spojení s Vrbatou a Kotalíkem rozdával fanouškům radost a soupeřům góly. Po celou sezónu si držel stabilně vysokou výkonnost, dalo by se říct reprezentační. Vynikající technikou ve spojení s ďábelskou rychlostí byl jednou z ničících zbraní Tygrů. Smůla ho potkala v závěru sezóny, kdy kvůli zranění přišel o téměř celé play off, a v zápasech, ve kterých nastoupil, hrál jen díky sebezapření. Zranění ho také připravilo o možnost poprat se o reprezentační dres na probíhajícím MS ve Vídni, účast v kempu před mistrovstvím měl téměř jistou. V dresu Liberce ho v následující sezóně bohužel neuvidíme. Nedorost dostal od mateřských Českých Budějovic lukrativní nabídku a s největší pravděpodobností zůstane na jihu Čech celou sezonu. V NHL je bez kontraktu, o novém nyní vyjednávat nemůže, navíc situace v NHL se nikterak nezlepšila a dohoda znesvářených stran a tím pádem i začátek soutěže je v nedohlednu.

Václav Nedorost     Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:     48   15   18   33   
Statistiky PO:      6    0    1    1

Rodák z Mladé Boleslavi byl hvězdou liberecké sestavy. Od počátku soutěže až do konce byl osobností schopnou rozhodnout zápas. Radim Vrbata se v extralize opravdu prosadil. Jen namátkou – nejlepší hráč podle +/- bodů v základní části, nejrychlejší bruslař Utkání hvězd. Dařilo se mu i v dresu reprezentačním. V něm se probojoval až na nejdůležitější akci letošní sezóny, na MS ve Vídni. Při hře nejvíce využívá své rychlosti, ale i dobré techniky. K tomu připočtěme kvalitní zakončení. Obdivuhodná byla i stálost formy, ve které se reprezentační útočník objevoval na ledě po celou sezónu. Radim se stal nejproduktivnějším hráčem Bílých Tygrů v základní části, ale v play off se mu z počátku tak nedařilo. Jednak přišel o svého parťáka Nedorosta a také soupeřovi obránci věděli o jeho nebezpečnosti a věnovali se mu důsledněji. I tak však odvedl Radim v Liberci obrovský kus práce, ukázal, že víra v jeho schopnosti od vedení libereckého hokeje nebyla slepá a že je určitě velkým příslibem při generační obměně v českém národním týmu.

Radim Vrbata     Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  45   18   21   39   
Statistiky PO:  12    3    2    5

Liberec potřeboval kanonýra. A zrak manažera Jecha padl na ostrostřelce z Buffala Aleše Kotalíka. Z počátku sezóny to vypadalo na báječný tah, pak však v zápase s Plzní přišlo zranění kolena a to Aleš léčil nadvakrát až do ledna. Po návratu do sestavy se chvilku hledal, puk ho neposlouchal, byl nevýrazný. Forma však v závěru soutěže stoupala a opět jsme mohli pozorovat Kotalíkovu rychlost a téměř neodstavitelnost od puku, důraz na hranici brankoviště a tvrdě a přesně vypálené projektily. Do vyřazovacích bojů vlétl Kotalík natolik dobře, že svými výkony upoutal i zrak reprezentačního kouče Růžičky. Ten mu dal šanci v přípravném kempu před MS, při posledním zužováním kádru však robustní útočník z hvězdami nabitého kádru vypadl.

Aleš Kotalík     Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  25    8    8   16   
Statistiky PO:  12    2    5    7

Mladý, ale už dostatečně zkušený. I tak se dá přiblížit Jiří Fischer. Řízný bek posílil Bílé Tygry až v průběhu sezóny, když si předtím léčil zraněné rameno ze Světového poháru. Příchod Jiřího Fischera znamenal pro defenzivu Tygrů velké povzbuzení. Brzy se rozehrál do skvělé formy a zařadil se mezi elitní obránce nejvyšší soutěže. K spolehlivé obraně přidává téměř dvoumetrový brousek i slušnou produktivitu. Postrachem brankářů je pro svou vyhlášenou tvrdou střelu, u soupeřových hráčů v poli má zase respekt díky svým tělesným proporcím. O jeho kvalitách svědčí i to, že patřil k oporám týmu trenéra Růžičky na MS ve Vídni.

Jiří Fischer     Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  27    6   12   18  
Statistiky PO:  11    1    4    5

Zkušený zadák Jaroslav Modrý dlouho s angažmá v Evropě váhal. Do týmu Liberce zamířil až po 21 odehraných kolech, ale rychle zapadl. Stal se přirozeným vůdcem, autoritou a to nejen na ledě, ale i v kabině. Jeho ležérní styl bruslení může diváka i soupeře oklamat, ale díky svým bohatým zkušenostem a přehledu je vždy u puku včas. Přínos pro tým se začal projevovat už v prvních zápasech. Byl hojně využíván jak na přesilovky, tak na oslabení, mladí zadáci Liberce se od něho mohli ledasčemu přiučit. Jako charakter se ukázal v době, kdy byl zraněný. Po operaci zůstal s týmem, při zápasech působil jako člen realizačního týmu. Před operací se očekávala Modrého pauza do konce sezóny. Úspěšná léčba zranění však dávala naděje na jeho návrat do sestavy v případném dlouhodobém boji Liberce v play off. O to větší pozdvižení způsobil svým návratem již v prvním zápase play off se Slavií. Ač ne úplně doléčený, naskočil, aby pomohl spoluhráčům v tažení play off. V zápasech na něm ale byla znát nejistota pramenící z dlouhé pauzy a z ne zcela doléčeného zranění.

Jaroslav Modrý    Z   G    A    B    
Statistiky ZČ:   19   3    7   10  
Statistiky PO:   12   0    4    4

Krátkodobé výpomoci

Co by se stalo, kdyby letos neměl Liberec během sezóny tak rozsáhlou marodku? Možná by vůbec nevyužil hostování hráčů z jiných klubů. V první části se mezi zraněnými hráči postupně vystřídali téměř všichni útočníci, v novém roce zase kosila zranění pro změnu zadní řady…

Petr Sailer přišel před Vánoci z Českých Budějovic pomoci bojovat s rozsáhlou marodkou. Do týmu zapadl, jako by v něm působil od začátku. Z počátku střídal útoky, pak ho však trenér Paleček zařadil k Vrbatovi a Nedorostovi místo zraněného Kotalíka. A tito tři skvělí bruslaři si náramně sedli. Dravý útočník překvapil výbornou produktivitou. Až do ledna společně tvořili útočné komando, pak se Sailer vrátil do Českých Budějovic, aby jim pomohl k návratu mezi elitu.

Statistiky:      Z    G    A    B    
Petr Sailer     11    3    5    8   

Martin Štrba byl dalším pomocníkem-záchranářem z Českých Budějovic, který výrazně pomohl v boji s libereckou marodkou. Univerzální Štrba v těch pár zápasech, které za Liberec odehrál, dokázal, jak platným je hráčem. Svou technickou vyspělostí zapadl do útočného pojetí Liberce a ukázal, že na neúspěšném angažmá v Rusku neztratil nic ze svých schopností. V současnosti po kvalitním útočníkovi zatoužila Sparta, kde podepsal smlouvu na tři roky.

Martin Štrba     Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:  12    3    3    6    

Blížil se konec přestupního období a Liberec měl mimo hru hned několik obránců. Reakcí manažera Jecha bylo angažování Tomáše Kloučka. Obránce zvyklý tvrdit muziku v letošní sezóně vystřídal dres tří klubů. V Liberci se ze začátku rozkoukával, jakmile se však sehrál s Jiřím Fischerem, projevily se jeho kvality. Získal si důvěru trenéra Palečka a byl tak nasazován na přesilovky, při kterých se často pro svou velkou postavu tlačil do mlýnice před brankou. Obrovský bojovník vždy ze sebe na ledě vydal vše a byl opravdovou posilou.

Tomáš Klouček    Z    G    A    B    
Statistiky ZČ:   8    1    0    1  
Statistiky PO:   9    0    1    1

Ohlédněme se tedy na to, jak měl generální manažer Ctibor Jech šťastnou ruku při posilování kádru. Na kandidáta největší posily máme adeptů hodně – Hniličku, Vaice, Podkonického, Nedorosta, Vrbatu, Kotalíka, Fischera nebo Modrého. Přesto s ohledem na dosažený úspěch bylo největším přínosem angažování Milana Hniličky. A největším propadákem? V uplynulé sezóně tak nelze žádného hráče označit, každý odvedl v Liberci kus dobré práce.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit