Bílí Tygři Liberec

Radim Vrbata je nejlepší v celé extralize v +/- bodech!

Date of publication Author Jan Rachota

Zatímco hokejisté Bílých Tygrů jsou již v plné přípravě na vyřazovací boje, statistici pomalu uzavírají nejrůznější přehledy. Bílí Tygři předváděli v letošní základní části atraktivní hokej, nastříleli mnoho krásných branek. Z domácího prostředí Svijanské arény udělali téměř nedobytnou pevnost a poprvé za tři roky působení v nejvyšší české hokejové soutěži postoupili do bojů o medaile. To jsou jen dojmy z právě skončené základní části, ale i čísla hovoří jasně – jednotliví hráči Bílých Tygrů se neztratili ani mezi jednotlivci v celé Tipsport extralize. A jak že si tedy vedli?

Kanadské bodování

Asi nejvíce sledovanou statistikou je mezi hokejovými znalci kanadské bodování. V nejlepší třicítce najdeme dva hokejisty nosící dres s tygrem na prsou, Radima Vrbatu a Václava Nedorosta. Posily ze zámoří si po celou sezónu dokázaly udržet stabilně vysokou výkonnost a svým pojetím hokeje bavit diváky. Kombinace na jeden dotek, celoplošný hokej ve velké rychlosti, tak vypadala nejrychlejší kolektivní hra v jejich pojetí. Není divu, že upoutali i pozornost stavitelů reprezentace a ti jim dali šanci předvést se na turnajích Euro Hockey Tour. Ani jeden z nich výrazně nezklamal, a tak jsou určitě adepty i pro MS v Rakousku.

Radim Vrbata se umístil na výtečném patnáctém místě, když v 45 odehraných zápasech zatížil konta soupeřových brankářů 18 brankami a spoluhráčům přihrál na 21 gólů. Dohromady tak získal 39 bodů a zařadil se mezi taková esa jakými jsou Josef Stűmpel, Žigmund Pálffy nebo Martin Procházka.

Vrbatův nejvěrnější parťák a nejčastější nahrávač, to je Václav Nedorost. O jeho schopnostech před zahájením sezóny někteří z libereckých fanoušků pochybovali, ale Nedorost jim brzo ukázal, že není rozhodně žádné „ořezávátko“. O jeho perfektní spolupráci s Kotalíkem a Vrbatou již byla řeč. Sezónu zakončil na dvacátémsedmém místě produktivity, když si ve 48 zápasech připsal 33 bodů za 15 branek a 18 asistencí. A jak vypadá desítka nejlepších hráčů v rámci klubové soutěže produktivity?


1. Vrbata Radim        39(18+21)
2. Nedorost Václav     33(15+18)
3. Vaic Ľubomír        27(13+14)
4. Čermák Leoš         25(14+11)
5. Procházka Stanislav 22(11+11)
6. Rataj Igor          22( 8+14)
7. Fischer Jiří        18( 6+12)
8. Kotalík Aleš        16( 8+ 8)
9. Novák Václav        16( 3+13)
10.Jiruš Valdemar      14( 4+10)

Střelci

Mezi nejlepší třicítkou najdeme hned tři jména. K produktivním Vrbatovi a Nedorostovi se přidává Leoš Čermák, který skončil v hodnocení střelců devětadvacátý. Čermák letos dokonal svojí proměnu z bojovníka na střelce. Jeho čtrnáct branek nemuselo být konečné číslo, kdyby neměl opět potíže s ramenem.

Nedorost zaujal v tomto kriteriu třiadvacátou pozici, když se zařadil mezi několik dalších patnáctibrankových střelců. Nejlepším Tygrem byl opět Vrbata, který si zajistil osmnácti brankami patnáctou pozici.

A jak vypadá desítka nejlepších hráčů v rámci klubové soutěže střelců?


1. Vrbata Radim         18 branek
2. Nedorost Václav      15
3. Čermák Leoš          14
4. Vaic Ľubomír         13
5. Procházka Stanislav  11
6. Podkonický Andrej     9
7. Rataj Igor            8
   Kotalík Aleš            
8. Plodek Jan            7 
9. Fischer Jiří          6
   Rozsíval Patrik       6
  

Asistence

Tady se vešel do třicítky nejlepších celé soutěže vešel pouze Radim Vrbata, který skončil na jednadvacátém místě za 21 asistencí. Zajímavější souboje byly k vidění mezi desítkou nejlepších v rámci klubu…

1. Vrbata Radim        21 asistencí
2. Nedorost Václav     18
3. Vaic Ľubomír        14
   Rataj Igor          14
4. Novák Václav        13
5. Fischer Jiří        12
6. Čermák Leoš         11
   Procházka Stanislav 11
7. Jiruš Valdemar      10
8. Hanzlík Jiří         9
 

+/- body

Přichází velký triumf Liberce! Statistikám celé soutěže vládne Radim Vrbata s 26 plusovými body. Do první desítky se však vešli ještě další dva Bílí Tygři – Václav Nedorost na čtvrtém místě s 20 plusovými body a na devátém místě najdeme obránce Jiřího Moravce se 17 plus body. Tomu se říká triumf! A jaká byla nejlepší desítka v rámci klubu?
1. Vrbata Radim    26 + bodů 
2. Nedorost Václav 20
3. Moravec Jiří    17
4. Fischer Jiří    15
   Hanzlík Jiří
5. Vaic Ľubomír    13
   Jiruš Valdemar
6. Modrý Jaroslav  12
7. Čermák Leoš 11
   Rataj Igor

Trestné minuty

Oblíbená anketa zejména pro trenéry, pěkně je na ní vidět, který hráč nedokázal v sezóně nejvíce udržet nervy na uzdě a nejvícekrát oslabil mužstvo. Libereckým zlým mužem se letos stal překvapivě Stanislav Procházka, součet trestoměřičů se zastavil na čísle 100, díky kterému je liberecká dvacítka čtrnáctým nejtrestanějším hráčem extraligy. Do třicítky se vešel i Radim Vrbata a Leoš Čermák. Radim Vrbata byl za 91 trestných minut osmnáctý a Čermák skončil čtyřiadvacátý za 84 minut.A jak si vedli ostatní spoluhráči?

1. Procházka Stanislav 100 trestných minut
2. Vrbata Radim         91
3. Čermák Leoš          84
4. Hanzlík Jiří         72
5. Klouček Tomáš        64
6. Vaic Ľubomír         62
7. Duben Miroslav       55
8. Fischer Jiří         52
9. Rataj Igor           46
   Kotalík Aleš

Brankáři

Specifickou kategorií jsou brankáři. V Milanu Hniličkovi našel Liberec to, co mu dosud k úspěšnému účinkování v extralize chybělo. Na začátku sezóny si populární "33" zvykala po návratu z NHL, pak se však dostala do báječné pohody a stala se klíčovou osobou týmu. Skvělá forma mu pomohla až do k návratu do reprezentace a s největší pravděpodobností se objeví i v sestavě Vladimíra Růžičky na MS ve Vídni.

Porovnávat s ostatními gólmany můžeme jen Hniličku, ani Pavel Falta, ani Jiří Stejskal neodchytali dostatečný počet minut.

Dle průměru gólů na zápas zaujímá Hnilička sedmé místo za 2,32 branky na zápas, podle procenta úspěšnosti se pak řadí na jedenácté místo s 92,79%. Ceněné mezi brankáři jsou i shutouty, zde se liberecká opora dělí o čtvrté pořadí s gólmanem Slavie Fraňkem. Oba mají po pěti zápasech s 0.

Hnilička Milan   2,32/zápas - úspěšnost 92,79  (46 zápasů)
Falta Pavel      1,70/zápas - úspěšnost 93,59  ( 7 zápasů)  
Stejskal Jiří    2,95/zápas - úspěšnost 94,23  ( 2 zápasy)

Milan Hnilička je také jedním ze sedmi brankářů, kteří nahráli na branku některému ze spoluhráčů. Zdroj statistik: Hokej.cz

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit