Bílí Tygři Liberec

Defenziva: Útočící Šimek, hitař Výtisk i fantastický Derner

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Defenzivní řady před sezónou vyztužil zkušený Martin Ševc. Zaujal místo vedle Radima Šimka, přičemž oba zmiňovaní vytvořili ofenzivní a pro soupeře velmi nebezpečnou dvojici. V průběhu ročníku navíc posílil klub z města pod Ještědem i Tomáš Mojžíš. Ten naopak po celou sezónu figuroval vedle Lukáše Dernera.

První obranná dvojice: Ofenzivní spoušť

Martin Ševc - Radim Šimek

Toto spojení zafungovalo od první okamžiků. Ofenzivní obránci tvořili nebezpečný tandem a trenérem Filipem Pešánem byli využívání jak při vypjatých okamžicích, honbě za vyrovnáním, tak přesilovkách. Oba beci patřili k nejproduktivnějším obráncům základní části, když dohromady nasbírali 44 bodů.

Šimek se navíc pyšnil výborným příspěvkem do tabulky účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Jeho skóre se zastavilo až na +17. Po zásluze byl na galavečeru Hokejista sezóny zvolen za nejužitečnějšího hráče celého play-off. Ševc pro změnu zaujal první místo v jedné nelichotivé statistice. Co se počtu trestných minut týče, jako jediný společně s litvínovským Michalem Trávníčkem překonal hranici sta minut odbytých v boxu vedle časoměřičů či v kabině (celkově 136).

Martin Ševc - v základní části (5+18; +- 8 ), v play-off (1+2; +- 9)
Radim Šimek - v základní části (9+12; +- 17), v play-off (3+7; +- 13)
Nápřah Martina Ševce

Druhá obranná dvojice: Odlišná úloha, ale sezóna výborná

Lukáš Derner - Tomáš Mojžíš

V druhé obranné dvojici nastupoval společně s nově příchozím Tomášem Mojžíšem Lukáš Derner. Právě tomu se sezóna vydařila na výbornou. Hojně podporoval útok, a to i přestože dlouhodobě patřil spíše k defenzivnější části liberecké obrany. V posledním utkání základní části si navíc připsal hned dvě branky, což se mu až doposud v extralize nikdy nepodařilo.

Pozadu ale rozhodně nezůstal ani Tomáš Mojžíš. Po svém příchodu se rychle s týmem sžil, a přestože odehrál pouze polovinu střetnutí, byl právě společně s jeho parťákem z obranné dvojice třetím nejproduktivnějším bekem týmu. Nicméně na svůj první gólový příspěvek v dresu šelem čekal až do zmiňovaného 52. kola, kdy se Tygři porazili Karlovy Vary 6:2.

Tomáš Mojžíš - v základní části (1+8; +- 15), v play-off (2+3; +6)
Lukáš Derner - v základní části (4+5; +- 16), v play-off (0+0; +- 4)
Tomáš Mojžíš slaví gól

Třetí formace: Vládce Radegast indexu a poctivá defenzivní práce

Jan Výtisk - Ondřej Vitásek

Role této obranné dvojice byla zřejmá. Jan Výtisk s Ondřejem Vitáskem museli řešit ty nejtěžší defenzivní úkoly, což se jim vydařilo na výbornou. O tom svědčí +- 20 v tabulce vstřelených a inkasovaných branek libereckého kapitána a jeho celkové prvenství v Radegast indexu okořeněné překonáním rekordu této statistiky.

Nesmíme ale zapomenout ani další tygří beky, kteří se zapojili do uplynulého extraligového kolotoče. Svou první branku v dresu šelem zaznamenal Jiří Říha, velký podíl na úspěchu mají i Michal Plutnar, Tomáš Havlín, David Kajínek a Petr Ulrych.

Jan Výtisk - v základní části (1+5; +- 20), v play-off (1+0; +5)
Ondřej Vitásek - v základní části (1+2; +- 9), v play-off (1+1; +- 1)
Jan Výtisk s kotoučem, v pozadí rozhodčí

Stejně jako v případě útočných formací můžeme jen a jen doufat, že liberečtí obránci budou pokračovat ve fantastické a téměř bezchybné práci i příští sezónu. Nicméně Radimu Šimkovi ještě ročník nekončí, jeho jméno totiž figuruje ve finální nominaci na Mistrovství světa 2016 v Rusku!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit