Bílí Tygři Liberec

Hokejové drama se vším všudy rozhodl Pletka

Date of publication Author Lukáš Rejmon

L i b e r e c - První domácí utkání nového ročníku O2 ELH ve znamení mnoha vyloučení a špatně sehraných přesilových her rozhodl až jediný proměněný nájezd domácího <b>Václava Pletky</b>.

2. kolo, neděle 10. září 2006
3:2sn
(0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky

Branky a nahrávky: 32. Moravec (Žabka), 50. Podkonický (Vaic) - 35. Kudrna (Hašek), 53. Peterek. Rozhodčí: Rantala (FIN) - Pouzar, Bádal. Vyloučení: 7:19, navíc Výtisk (Třinec) 20 minut za nesportovní chování. Využití: 1:1. Diváci: 3584. Střely na branku: 37:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2 - 3:2.

Bílí Tygři Liberec

Hnilička - Moravec, Jiruš, Žabka, Kočí, Krstev, Čutta, Hlavačka, Rýgl - Vaic, Podkonický, Tomajko - Čermák, Šachl, Pletka - Klimenta, Plodek, Procházka - Hruška, Pabiška, Víšek.

HC Oceláři Třinec

Biegl - Seman, Výtisk, Tesařík ,Pácal, Kroupa, Frolo, Bartoň, Vrba - Razingar, Martynek, Skořepa - Kudrna, Peterek, Hašek - Korhoň, Polanský, Tomas - Daneček, Kolusz, Steber.

První třetina

Utkání začalo na obou stranách poměrně svižně. Úvodní šanci si vytvořili hosté, jmenovitě Skořepa, který již ve 20 vteřině našel dobrou střelou náruč připraveného Hniličky. Hned vzápětí se na druhé straně otevřela možnost skórovat Bílým Tygrům a to v první přesilové hře zápasu. Její úvodní část sehráli poměrně dobře, vytvořili si tlak, který vyvrcholil vyloučením druhého hostujícího hráče a následnou přesilovou hrou 5 na 3. Její úvod sehráli domácí vynikajícím způsobem. Během 20 sekund si vytvořili dvě vyložené brankové příležitosti. Nejprve vypálil Jiruš od modré, překonal Biegla, střela však mířila pouze do levé tyče, posléze Tomajko ve velmi dobré šanci nedokázal přehodit ležícího Biegla. Zbylá část početní výhody se však Tygrům hrubě nevyvedla, navíc v útočném pásmu zbytečně fauloval Čermák, který na oplátku nabídl početní výhodu i hostujícímu celku. Ten si s ní však počínal ještě hůře než domácí celek, jelikož se vůbec nedokázal usadit v útočném pásmu. V momentě, kdy Čermák naskočil zpět na ledovou plochu, málem udeřilo. Pletka objel branku, servíroval před ní kotouč právě Čermákovi, tomu však v rozhodujícím momentě puk přeskočil nastavenou hůl. Tato šance jako by Tygry nabudila. Hned vzápětí si Plodek našlápl na modré, zavzpomínal na páteční skvostné sólo v Karlových Varech, tentokráte mu však chybělo to nejdůležitější, brankové zakončení, jelikož mu puk těsně před Bieglem smolně sklouzl s hole.

Druhá část první třetiny začala slibnou šancí Ocelářů, Kroupa napřáhl na modré, vypálil a jeho střela notně vystrašila Hniličku. Tato šance byla také na dlouhou dobu tou poslední. Z ledu se postupně vytratil hokej, několik minut se odehrávala pouze bitva ve středním pásmu, během níž oba týmy střídaly jednu nepřesnost za druhou. To změnil až konec 17. minuty, kdy se Šachl rozhodl vzít zodpovědnost sám na sebe, ale ke své smůle z otočky Bieglovu svatyni netrefil. Přesto však vybojoval alespoň přesilovou hru, při níž mohli jít domácí do vedení. Podkonický si skvěle našlápl na modrou, řekl si tak o Tomajkovu přihrávku, která ho vyslala do sólového úniku, který však v první gól utkání neproměnil. V závěru třetiny se hra opět vrátil do průměru, za zmínku tak stála pouze střela Čermáka od modré čáry, kterou však pozorný Biegl vyrazil ramenem do ochranné sítě.

Druhá třetina

Druhá část začala velmi podobně tak jako končila ta přechozí. Do 23. minuty se hra odbývala převážně ve středním pásmu, oba brankáři si tak mohli vzít “dovolenou”. To změnil až závěr 24. minuty, kdy se domácí borci konečně dokázali usadit na delší dobu v útočném pásmu Ocelářů, začali hrát mnohem aktivněji a díky tomu si tak vynutili další přesilovou hru. Tu nesehráli vůbec špatně, sestavili dobrý přesilovkový zámek, hostům nepůjčili dlohou dobu puk, a ti tak ve snaze o jeho zmocnění museli znovu faulovat a nabídli tak Tygrům další přesilovku 5 na 3. Ta se hráčům v modrém moc nepovedla. Sice sevřeli tři třinecké hráče v blízkosti jejich branky, celé souhře však chyběl nejen moment překvapení, ale také dobrá střela některého z hráčů na modré čáře. Jen co se hosté objevili na ledě znovu v pěti, zahrozili. Jeden z hostujících beků tvrdě vypálil od modré. Hnilička jeho střelu skluzem vyrazil jen před dorážejícího Skořepu, který kotouč vrátil polovysoukou střelou okamžitě zpět na branku a jen fantastický zákrok Milana Hniličky uchránil domácí tým od pohromy.

To už domácí příznivci nevydrželi a ve 30. minutě se tak vyskytl v Tipsport areně v loňské sezóně nevídaný jev, pískot, jako reakce na hru Palečkova souboru. Ten přerušil až finský rozhodčí Rantala, který v 31. minutě postupně během jedné minuty poslal na trestnou lavici čtyři hostující hráče! Tygrům se tak naskytla obrovská výhoda, více jak dvouminutová přesilovka 5 na 3. Na tu dostala důvěru, loni vynikající, Podkonického formace s Jirušem a Moravcem na modré. Tato pětice sevřela Oceláře v blízkosti branky, nejprve Podkonický servíroval do vyložené brankové příležitosti Vaicovi, ten však před poloodkrytou brankou promáchl. Nakonec se rozhodl vzít osud utkání do svých rukou MORAVEC, v čase 31:30 napřáhl na modré a jeho dělovka vyhnala všechny pavouky z levého horního rohu Bieglovy branky – 1:0. Svým premiérovým gólem sezóny poslal Moravec druhého vyloučeného hráče z trestné lavice na lavici náhradníků, přesilová hra 5 na 3 však dále pokračovala. Ihned po buly ve středním pásmu se Tygři opět usadili v útočné třetině a zaťali do svého soupeře drápky. Nejprve Žabka vypálil z identického místa jako před ním úspěšný kolega z obrany, střelu však zastavila tyč Bieglovy branky. Okamžitě po odrazu nabídl Žabka další možnost Čermákovi, jeho jemná teč se však mezi tři tyče nevešla. Početní výhodu tak zakončil ve vyložené šanci stojící Pletka, který se však dostal až příliš blízko ležícímu Bieglovi a ani nadvakrát se mu ho nepodařilo přehodit.

Poté se potvrdila stará, nejen hokejová, pravda: NEDÁŠ, DOSTANEŠ. Jeden z domácích beků udělal školáckou chybu u vlastní branky, snadno nabídl kotouč Haškovi, který v čase 34:26 našel zpoza branky úplně volného KUDRNU, pro kterého už nebyl problém překonat ležícího Hniličku – 1:1. Tato branka posadila třinecké hokejisty na koně. Několikrát uzavřeli domácí hráče ve vlastní obranné třetině, díky této aktivitě si také vynutili postupně fauly Rýgla a Podkonického a vysloužili si tak početní výhodu 5 na 3. Hned v jejím úvodu se domácí trojice srdnatě bránila v podstatě ve dvou, jelikož Žabka hrál více jak 30 sekund bez hole. Díky tomu mu nezbylo nic jiného než faulovat a nabídnout hostům druhou početní výhodu 5 na 3. Tu sehráli Oceláři vynikajícím způsobem, trojice Tygrů nevěděla kam dřív skočit a jen díky výtečným zákrokům Hniličky po střelách Polanského a Tesaříka svítil na ukazateli stav stále 1:1. Ve 39. minutě se konečně síly na ledě srovnaly, ovšem ne nadlouho, jelikož byl v jejím konci vyloučen další hostující hráč, jmenovitě Razingar. První část tygří přesilovky, která byla rozdělena druhou přestávkou, však žádnou slibnou příležitost nepřinesla.

Třetí třetina

Třetí třetina začala přesilovou hrou domácích. Tygři okamžitě sestavili přesilovkový vzorec, Podkonický našel na modré Jiruše, jeho bomba však skončila na Bieglově masce. Otřesený brankář po ní musel být dokonce několik okamžiků ošetřován. Tato situace jako by domácí zaskočila, úplně zapomněli na duo Polanský Tomas, které si dvakrát vyměnilo puk a druhý jmenovaný se najednou ocitl sám před Hniličkou. Naštěstí pro Palečkovy svěřence se této šance zalekl. Tento moment domácí na čas probudil. Nejprve ujela dvojice Tomajko Čermák, prvně jmenovaný poslal kolegovi z útoku milimetrovou přihrávku přímo do jízdy, ale jeho střela místo mezi Bieglovými betony nenašla. Následně se Čermák pokusil zakončit individuálně, ale jeho tvrdá střela od mantinelu skončila opět na betonech třineckého brankáře.

V 45. minutě měl další obrovskou šanci Šachl, jeho střelu však Biegl vyrazil. Poté se opět o slovo přihlásil finský sudí Rantala, který poslal další dva třinecké borce za katr a nabídl domácím několikátou přesilovou hru 5 na 3. Asi za 30 vteřin se všech 3.584 diváků notně pobavilo hereckou etudou hostujícího obránce Výtiska. Ten nejprve fauloval Podkonického , ihned poté si jel svůj čin vysvětlit s finským sudím, před kterým však zběsile sekl holí do ledu, za což dostal první desetiminutový osobní trest. Jelikož ani s tímto verdiktem nesouhlasil, sekl do mantinelu, za což obdržel druhý osobní desetiminutový trest a následně také trest do konce utkání. Další přesilovku 5 na 3 si však Tygři nezahráli dlouho, jelikož se Rantalovi nezdál čistý zákrok Žabky, po kterém byl domácí obránce vyloučen. Bílí Tygři však v početní výhodě zůstali, změnil se pouze počet hráčů na ledě na 4 na 3. Přesilovka se však domácím opět nepovedla, dokonce dali dostatek prostoru Peterkovi, který sám prošel mezi 3 bránícími hráči, dostal se sám před Hniličku, ten však střelu vyrazil pohotovým zákrokem. Ani tuto přesilovou hru domácí tým nevyužil, za několik vteřin však dostal znovu šanci na reparát, opět neúspěšný. Lépe se jim dařilo o několik okamžiků později při hře 4 na 4. V čase 49:33 předložil Vaic lahůdkovou gólovou přihrávku “svému dvojčeti” PODKONICKÉMU a ten rozesmutnil Biegla – 2:1. Těsně po vstřelené brance domácím příznivcům zatrnulo. Kudrna dostal před Hniličkou příliš prostoru, nakonec dotlačil puk až za jeho záda, po přezkoumání videa však branka nebyla uznána, jelikož jí třinecký forward dosáhl až po hvizdu finského sudího. To však bylo poslední varování hostujícího souboru. V čase 52:14 v přesilové hře po vyloučení Moravce objel trestuhodně volný PETEREK Hniličkovu branku a zamířil naprosto přesně pod břevno – 2:2. Závěr třetí třetiny se nesl pouze ve znamení dalších vyloučení a mírné převahy hostujích hráčů.

Prodloužení

Na úvod prodloužení se ve slibných šancích objevili postupně Tomas a Polanský, oba však zamířili pouze do připraveného brankáře Hniličky. Poté si trenér Juřík vyžádal oddechový čas a nechal své klíčové hráče odpočinout. V poslední šanci zápasu se tak ocitli jeho svěřenci, jmenovitě Peterek, který si nabruslil na modré na přihrávku Kroupy, neměl však dostatečnou rychlost, proto zvolil střelu, která zasáhla Hniličku do hrudi. Jelikož zůstaly všechny šance prodloužení nevyužity, poprvé v Tipsport areně tak museli o vítězi rozhodnout až samostatné nájezdy.

Samostatné nájezdy

Samostatné nájezdy rozhodla jediná branka. Nejprve postupně neuspěli Peterek, Podkonický a Polanský až se ke slovu dostal PLETKA, který se při nájezdu vůbec nerozmýšlel, rozjel se velmi rychle vstříc Bieglovi a střelou nad vyrážečku mu nedal šanci – 3:2. Vítězství Bílých Tygrů po něm potvrdil ještě brankář Hnilička, který proti poslednímu Oceláři zasáhl svým levým betonem.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet
2. kolo, neděle 10. září 2006
3:2sn
(0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky

Branky a nahrávky: 32. Moravec (Žabka), 50. Podkonický (Vaic) - 35. Kudrna (Hašek), 53. Peterek. Rozhodčí: Rantala (FIN) - Pouzar, Bádal. Vyloučení: 7:19, navíc Výtisk (Třinec) 20 minut za nesportovní chování. Využití: 1:1. Diváci: 3584. Střely na branku: 37:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2 - 3:2.

Bílí Tygři Liberec

Hnilička - Moravec, Jiruš, Žabka, Kočí, Krstev, Čutta, Hlavačka, Rýgl - Vaic, Podkonický, Tomajko - Čermák, Šachl, Pletka - Klimenta, Plodek, Procházka - Hruška, Pabiška, Víšek.

HC Oceláři Třinec

Biegl - Seman, Výtisk, Tesařík ,Pácal, Kroupa, Frolo, Bartoň, Vrba - Razingar, Martynek, Skořepa - Kudrna, Peterek, Hašek - Korhoň, Polanský, Tomas - Daneček, Kolusz, Steber.

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit