Bílí Tygři Liberec

Valdemar Jiruš: Tygří cesta přinesla úspěch celé organizaci

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec – Tygří dvacítka si v uplynulé sezoně vůbec jako první ročník zahrála finále DHL Extraligy juniorů. Parádní sezona však mohla skončit už v nadstavbové části, kdy Tygři postoupili až díky výhře v posledním utkání s Pardubicemi. Během play off naše mužstvo poradilo s Kladnem i Plzní, nestačilo až na brněnskou Kometu. „Nedopadl sice úplný vrchol, zlatá medaile, ale jinak byla sezona extrémně úspěšná. Dvacítka byla druhá, osmnáctka pátá a šestnáctka třetí, což je ukazatel toho, že patříme k nejlepším akademiím,“ ohlížel se Valdemar Jiruš.

Jak se bude s odstupem ohlížet za sezonou?
Máme za sebou sezonu, která byla už zezačátku slušná. Pohybovali jsme se uprostřed tabulky, přičemž jsme nakonec skončili v základní části sedmí. Dostali jsme se do předkola play off, kde jsme v posledním utkání porazili Pardubice a probojovali se do play off. K vidění byly tři krásné série. První čtvrtfinálovou s Kladnem jsme zvládli, druhou s Plzní také a to dokonce poměrem 2:0 na zápasy. Poté jsme narazili na Kometu. První utkání… Měli jsme smůlu v úvodní třetině, kdy jsme si vytvořili šance, které jsme neproměnili. Trochu nás to dostalo dolů a po první brance v úvodu druhé třetiny a následně využití dvou přesilových her Komety jsme nenašli sílu na zvrat domácího zápasu. Utkání doma bylo asi klíčové. V Brně se hrál parádní zápas před slušnou návštěvou, který šel do prodloužení, kde jsme v závěru dostali branku v přesilové hře a série pro nás skončila.

„Chceme hráče pro A-tým vychovávat, je to náš cíl"

Věřili jsme tomu, že prodloužíme sérii do neděle, ale štěstíčko se přiklonilo na stranu Komety. Zklamání bylo a je i nadále, protože každý sportovec včetně individuálních sportů chce být nejlepší. Nebyli jsme výjimkou, každopádně i finále se počítá. Jsme moc rádi za stříbro, tým zažil během sezony hodně zkoušek. Spousta hráčů byla v Benátkách a hrála WSM Ligu, někteří kluci koketovali i s prvním týmem, což je výborná vizitka našeho klubu a důkaz tygří cesty. Jsme šťastní, chceme hráče pro Áčko vychovávat. Šlo o spoustu kluků, kteří mají předpoklady na to, hrát extraligu, a když se to povede, je to jen ukazatel toho, že se v Liberci pracuje dobře.

Když jednou nejen my, ale i fanoušci uvidí tyto kluky v extralize, bude to ocenění naší práce a celé organizace. Máme i spoustu reprezentantů, takže minulá sezona se dá považovat za velmi úspěšnou. U16 byla třetí, U18 pátá a U20 druhá. Neudělala se ta nejcennější medaile, ale i tyto umístění jsou výrazným úspěchem a všem v našem klubu patří díky.

Výkonnost týmu v průběhu sezony gradovala. Formu se povedlo načasovat skvěle.
Tým byl hrozně mladý. Hráli jsme s velkým množstvím hráčů ročníku 2000 nebo 2001, mladších hráčů se v týmu objevila celá řada. Byli jsme vůbec nejmladším týmem v základní části a i v play off jsme pokračovali v nastoleném trendu. Všechny celky extraligy hrály s hráči na výjimku, my měli jednoho. V play off jsme hráli s dalším hráčem na výjimku, když se zranil Jan Jeník, jinak byl tým mladý. Prošel si obrovský kus cesty a byl zápas od zápasu lepší. Dokráčeli jsme až do finále, což je skvělé.

„Finále? Obrovská škola pro kluky!"

Jako první dvacítka v historii jste se probojovali do finále. Jak si kluci postup soutěží užívali?
Jsme přesvědčení o tom, že si to kluci užívali hrozně moc. Atmosféra v kabině byla úžasná a sálala z ní touha něco dokázat. To také bylo v sériích vidět. Nesehráli jsme příliš dobře první finálový zápas, ale dobře jsme se připravili na druhý. Tam rozhodlo štěstí, což se v sérii na dva vítězné zápasy trochu dá předpokládat. Kdyby se hrálo na čtyři vítězné, mohlo se stát cokoliv, ale na kdyby se nehraje. Pro kluky to byla obrovská škola, velké zkušenosti a nyní vědí, jak je náročné, se prokousávat play off. Všechny mrzela prohra, ale s odstupem času si to člověk trochu přehodnotí a najde si pozitiva.

Jak moc tým nakoplo posílení hráčů z WSM Ligy?
Šlo o kluky ročníků 1998, 1999 a 2000. Patří mezi rozdílové hráče, a proto byli poposunutí do WSM Ligy a přičuchli si i k A-týmu. Hráli mezi dospělými, což je super pro jejich rozvoj. Viděli, jak hokej funguje a jak to všechno probíhá. Pro Benátky byla sezona těžká, ale i takto mladý tým sehrál spoustu kvalitních utkání. První liga je profesionální soutěž a spousta klubů hraje hráče, kteří hráli extraligu a nebo hrají první ligu dlouhodobě. Věřím, že kluci nabrali spoustu zkušeností a uvědomili si, že je čeká náročné období, které musí zvládnout, jestli chtějí hrát hokej na té nejvyšší úrovni.

Pro řadu kluků teď cesta libereckým klubem končí.
Proběhne reorganizace lig a jestli to bylo šťastné rozhodnutí nebo ne… To ukáže čas. Nejsem přesvědčen o připravenosti podsoutěží, takže se někteří kluci budou možná věnovat škole a někteří kluci hokeje nechají. Rozdíloví hráči jsou vždy poposunování o kategorie výš, je tedy jasné, že toto nebyl důvod změny, ale jak jsem říkal, o její správnosti rozhodně až příští ročník. Teď se to nedá posoudit.

Myslím si, že by bylo dobrou cestou, zužit extraligu juniorů. Je to kategorie pod extraligou a bylo by super udělat stejný model, který je k vidění mezi dospělými. Stejný počet týmů, předkolo, stejná forma soutěže.
Jak bude vypadat příprava?
Kluky čeká zasloužené volno. Je dobré občas vypnout a vyčistit si hlavu. Musejí si dodělat školu, protože zameškali hodně hodin. Jako akademie se staráme o výsledky našich hráčů i ve škole, takže budou muset vše dohnat. A věřím tomu, že to zvládnou. Od hokeje budou mít teď chvíli pauzu a začátkem května začíná suchá příprava. Budeme se připravovat na další sezonu a věříme, že navážeme na tu uplynulou, která už je minulostí.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit