Bílí Tygři Liberec

Tygři překonali klubový rekord a zamotali hlavy statistikům

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Výhra na Spartě byla čtvrtým vítězstvím Bílých Tygrů v řadě. Zároveň během ní skončila série, která pořádně zamotala hlavy a kalkulačky extraligovým statistikům. Náš tým totiž neinkasoval branku po 235 minut a 38 sekund. Jedná se nejen o klubový rekord, ale možná také o historický počin.

Nejprve se přesuňme zpět v čase. Chyběly tři sekundy do konce prodloužení utkání v Litvínově. Bílí Tygři v tu chvíli po zásahu Viktora Hübla přišli o šanci bojovat v nájezdech o vítězství. V hráčích převládal smutek po ztraceném utkání, nikdo netušil, že právě v tu chvíli začala historická série.

O dva dny později Ján Lašák na mladoboleslavském ledě neinkasoval. Tygři zvítězili 3:0 a dali na předchozí zaváhání zapomenout. A ještě lépe si vedli v Plzni, kde dokázali triumfovat 5:0. Ani v následujícím domácím utkání s Karlovými Vary nenašel slovenský brankář v libereckých službách přemožitele a po třech nulách v řadě drželi Bílí Tygři už 180minutovou neprůstřelnost.

"Když se vám daří, může v brance klidně stát pytel brambor," smál se tehdy Lašák. Hned v úterý 25. října Tygry a jejich neprůstřelnost čekala velmi těžká zkouška. Zamířili totiž na led pražské Sparty. V brance dostal tentokrát příležitost Roman Will, který si však nevedl o nic hůře, než Lašák.

Po dvou třetinách Bílí Tygři vedli už o tři branky a směřovali za vítězstvím. Až v čase 56:38 našli Sparťané recept na libereckou defenzivu, na výsledku už to však nic nezměnilo. Tygří neprůstřelnost se zastavila na neuvěřitelném čísle 235 minut a 38 sekund. To rázem znamená nový klubový rekord. A zároveň také pořádné zamotání hlav extraligovým statistikům.

Liberecký maskovaný muž Roman Will

Rekord končí, Lašákova neprůstřelnost pokračuje

Jedno je v tuto chvíli jisté. Dosud nejdéle držel v libereckých barvách čisté konto Marcel Melicherčík, který inkasoval po 224 minutách a 20 sekundách. To byl zároveň třetí nejlepší počin v české nejvyšší hokejové soutěži. Stávající série tak je novým klubovým rekordem co se týmové série týče.

Tím, že do utkání na Spartě naskočil Roman Will, však došlo k pořádnému zamíchaní statistikami. Jasným faktem je to, že Ján Lašák stále zůstává nepřekonán 180 minut. To ho v tuto chvíli staví na 16. příčku v historických statistikách. Podívejme se na pořadí na nejlepších pozicích.

Třetí místo patří už zmíněnému Marcelu Melicherčíkovi, který si svou šňůru připsal v libereckém dresu. Druhá příčka patří Romanu Turkovi, který v Českých Budějovicích neinkasoval po 232 minut. A první místo patří Vladimíru Hudáčkovi, který v ročníku 1999/2000 neinkasoval neuvěřitelných 262 minut a 51 sekund.

Jak bude Melicherčík reagovat na letící puk?
Marcel Melicherčík

Jak je to s pořadím klubů?

A právě zde přichází zajímavý bod. Jeden by řekl, že série zlínského gólmana bude také rekordním klubovým počinem. Ale pozor! Hudáček odstartoval svůj zápis remízou 1:1 na Kladně, kdy inkasoval z hokejky Jiřího Burgera v čase 29:30. V dalším utkání udržel čisté konto při výhře 7:0 nad Slavií.

Tady přichází důležitý bod. Následující zápas prohrál Zlín 1:4 s Vítkovicemi, nicméně chytal náhradník Hrazdíra a Hudáčkova neprůstřelnost tak pokračovala až do utkání v Pardubicích, kde byl tento brankář v 53. minutě pokořen. Vzhledem k porážce Zlína ve Vítkovicích však byla jeho série delší, než ta klubová. Ta činí po přepočtu "pouze" 188 minut a 15 sekund.

Připomeňme si opět čas, po který neinkasovali Bílí Tygři. Puk za zády libereckého brankáře skončil po 235 minutách a 38 sekundách, což zlínskou metu překonává. A překonává to zároveň také sérii Romana Turka, který neinkasoval v dresu Českých Budějovic 232 minut.

Turek krotí letící puk.
Roman Turek v sezoně 2009/10 odstartoval sérii neprůstřelnosti právě proti Tygrům

Nový rekord extraligy?

V tuto chvíli tedy vyvstává otázka: Který tým je vlastně extraligovým rekordmanem v čase bez inkasované branky? Právě tuto informaci se aktuálně snažíme v historických análech ověřit, neboť je vzhledem k okolnostem možné, že se novým rekordem mohou pyšnit právě Bílí Tygři! V utkání na ledě O2 Areny jsme tedy možná viděli historický zápis.

Jedno je ale jisté. Stále je ve hře neprůstřelnost brankáře Jána Lašáka, která může pokračovat už v nedělním utkání. Pokud by zkušený gólman dostal příležitost před Romanem Willem, znamenalo by to velmi zajímavý souboj. Právě v Pardubicích totiž Jánko dříve působil a v jejich barvách získal první extraligový titul.

Pokud by udržel nulu alespoň po 42 minut a 21 sekund, stal by se klubovým rekordmanem. A statistici by museli zpět ke svým kalkulačkám. Buďte u toho! Kromě samotného zajímavého šlágru vás čeká také speciální halloweenský program! Utkání s Dynamem začne v 16 hodin.

Tygři okolo Lašáka

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit