Bílí Tygři Liberec

Tygří abeceda v sezóně 2015/2016: 2. část - mistři, rekordy i trenér

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Bílí Tygři mají za sebou první měsíc kralování a pomalu vyhlíží start nadcházející sezóny. Pojďme se ale poohlédnout za mistrovskou sezónou 2015/2016 prostřednictvím druhé části tygří abecedy.

"L" jako led v červnu

Jedním z naprosto ojedinělých tahů, se kterým Bílí Tygři přišli už v předsezónní přípravě, byl týdenní trénink na ledě od 1. do 6. června. Netradiční prvek trenérského štábu se setkal s pozitivními ohlasy všech hokejistů.

"M" jako mistři

Liberecká sezóna 2015/2016 byla naprosto snová. Dá se říct, že Tygrům se podařilo, na co sáhli a nakonec došli k svému cíli – extraligovému titulu! Ve vyřazovacích bojích vyřadily šelmy Chomutov a Mladou Boleslav shodně 4:0 na zápasy, ve velkém finále pak udolali i Spartu, když ve druhém prodloužení šestého finále vystřelil Liberci Masarykův pohár Martin Bakoš.

"n" jako nováček sezóny

Dalším povedeným tahem Filipa Pešána bylo zařazení osmnáctiletého mladíka Dominika Lakatoše do hlavního týmu. Důrazný útočník se v seniorském hokeji prosadil, podíval se na mistrovství světa „dvacítek“ a navrch získal ocenění pro nejlepšího nováčka sezóny. Skvělý počin talentovaného forvarda.

"o" jako obrana

Hodně se toho namluvilo o brankářích, ale je třeba zdůraznit, že celý defenzivní systém Liberce fungoval skvěle. Stabilní sedmička obránců Ševc, Šimek, Derner, Mojžíš, Vitásek, Výtisk a Plutnar ukázala, že ne nadarmo si všichni zahráli v seniorské či mládežnické reprezentaci a vytvořili bránicí linii s nejmenším počtem inkasovaných branek v extralize.

"p" jako pocta

Zápas 46. kola proti Spartě byl mimo jiné okořeněn velkou událostí. Před začátkem utkání totiž Bílí Tygři vzdali hold legendě libereckého a českého hokeje Milanu Hniličkovi, jehož dres s číslem 33 vystoupal pod strop Home Credit Arény.

"r" jako rekordy

Takový rok, jaký měli Bílí Tygři, ještě nikdo nikdy nezažil. Tygři kromě zisku titulu a Prezidentského poháru překonali i zdánlivě nepřekonatelné mety, a že jich nebylo málo. Počet vítězství a bodů v základní části, počet bodů v Radegast indexu, klubový rekord v počtu výher za sebou – to jsou nejdůležitější milníky, které letos šelmy překonaly.

"s" jako sparta

Sparta – jediný tým, který s Libercem dokázal držet krok, ba co víc. V základní části měl pražský celek s Tygry dokonce pozitivní bilanci. Jenže přišlo finále a v něm Severočeši vrátili svému soupeři vše i s úroky. Do dějin se zapsal především 6. finálový zápas, v němž rozhodující branku vsítil v čase 85:09 Martin Bakoš.

"t" jako trenér

Filip Pešán se jako hlavní kouč ujal libereckého kormidla potřetí, stal se však tentokrát i sportovním manažerem, což mu umožnilo složit tým podle svých představ. Povedlo se mu to opravdu náramně. Jeho svěřenci na ledě působili velmi harmonicky a dokráčeli až na extraligový trůn. Je třeba připomenout, že Pešán přišel i s řadou novinek a mohl zužitkovat i své postřehy ze zámoří.

"u" jako útok

Opravdu úžasný rok má za sebou i liberecký útok. Ten nastřádal v základní části 181 gólů, čímž překonal devět let staré maximum, které činilo o dvacet úspěšných zásahů méně. Lépe si vedla jen Sparta. Podještědští útočníci pálili ostrými i v play-off, Michal Řepík se dokonce ve vyřazovacích bojích stal králem střelců .

"v" jako vítězství

Toto slovo v tygří kabině rozhodně nebylo cizí. Z celkového počtu 66 zápasů zvítězily šelmy třiapadesátkrát, což se žádnému jinému celku v české nejvyšší soutěži nepovedlo. Vyhrávalo se i na evropské scéně v Lize mistrů, kde Severočeši přidali další čtyři zářezy.

"z" jako základní část

Bílí Tygři nastartovali úspěšnou sezónu už v základní části, ve které dominovali. V dvaapadesátikolovém zápolení prohráli jen jedenáctkrát, překonali trvající maxima Pardubic v počtu výher i bodů a radovali se z Prezidentského poháru.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit