Bílí Tygři Liberec

Trůn na dosah, a přece na míle daleko. Tygři před sebou mají poslední nejtěžší krok

Date of publication Author Martina Válková

L i b e r e c – V pátek na domácím ledě zvládli napínavé utkání a poprvé se ve finálové sérii s pražskou Spartou dostali do vedení. Teď jsou Bílí Tygři jediný zápas a poslední krok od triumfu. Jak ale známo, poslední krok bývá ten nejtěžší. Udělají Tygři ten svůj už v neděli na ledě O2 arény? Začátek šesté bitvy je na programu v 17:20.

Michal Řepík:

"Jsme od toho jeden zápas, ale poslední krok bývá nejtěžší. Musíme dobře zregenerovat a připravit se na to. Budeme to tam chtít rozhodnout."


Tygři nastoupí k šestému vzájemnému duelu za příznivě vyhlížejícího stavu 3:2 v sérii a pokusí se po druhé v sezóně dobýt pražskou O2 arénu. Třetí bod a zároveň první vedení v sérii si Pešánovi svěřenci vybojovali v páteční strhující bitvě na domácím ledě.

Hlinka mohl dotáhnout. Fantastický Lašák ale prodloužení nedovolil

Boj až do poslední vteřiny. Páteční pátý duel byl ztělesněním přesně tohoto hesla. Spartě se úvod klání povedl více, po první dvacetiminutovce pod Ještědem vedla 2:1. Tygrům nezbývalo než nervózní první třetinu hodit za hlavu a zápas strhnout na svou stranu.

To se Tygrům povedlo až v závěrečné třetině. Jaroslav Vlach má svá mířidla z pěstních soubojů zjevně slušně seřízená a jednu dobře mířenou trefu nasměřoval také za záda Tomáše Pöpperleho. Sparta sice obratem vyrovnala, vedení pro hladové Tygry v 56. minutě však znovu ukořistil Michal Řepík.

Sparta vsadila svou poslední minci na hru bez brankáře. Už to vypadalo, že i tahle power-play zapadne do těch neproměněných. V posledních vteřinách se ale puku zmocnil obranou pozapomenutý Jaroslav Hlinka a vědom si hubené časové rezervy sprintoval kupředu. Jeho zakončení svým obranným zákrokem na(ne)štěstí zamezil Tomáš Mojžíš.

Rozhodčí nad hlavou zkřížil obě předloktí, verdikt byl jasný: trestný nájezd. Kdokoliv by kdy tvrdil, že vteřina na vyrovnání je málo, v tuto chvíli by se mýlil. Jaroslav Hlinka měl na holi osud celého utkání.

Sparťanská střídačka utvořila pletenec rukou a těl, na té liberecké se někteří raději nedívali. "Otočil jsem se a raději se nedíval. Jen jsem poslouchal diváky a čekal, co se bude dít," řekl zpětně střelec posledního libereckého gólu Řepík, který se vzápětí ukázal býti střelcem vítězným. Fantastický Jánko totiž Hlinku vynuloval a stvrdil třetí liberecké vítězství.

Sparta bude bojovat do posledního muže

Mečbol na straně Tygru a nutnost zvítězit na straně Sparty. Ta nemá kam ustupovat a v neděli nepochybně vsadí "all-in". Zároveň se ale také bude muset vyrovnat s úbytkem hráčů, v pátek znovu dohrávala v okleštěné sestavě.

Lukáš Pech:

"Chceme zvítězit a uděláme pro to všechno. Budeme bojovat do posledního muže, který nám zbývá."


Ani tak ale pražskému soupeři nechybí sebevědomí a na vyrovnání si věří. "Všichni věříme, že pokud budeme hrát takhle, tak se sem ještě vrátíme na sedmé utkání. Po utkání jsem neviděl nikoho, kdo by byl nějaký přešlý. Věříme, že doma uspějeme," hlásil po páteční bitvě útočník Miroslav Forman.

O něco smělejší ve svých plánech pak byl jeho kolega Lukáš Pech: Vyhrajeme. Nic jiného nezbývá. Vyhrát a vrátit se sem, burcoval. V tomto ohledu je šestá nedělní bitva pro Sparťany o fous klíčovější než pro Liberecké, kteří si ještě jednu prohru dovolit mohou. Mohou, ale nechtějí. "Chceme to v Praze ukončit a nevracet už sérii domů. Sedmý zápas by byl loterií. Čím dříve to ukončíme, tím lépe. I kdybychom měli slavit v Praze," vyslovil se Branko Radivojevič.

Poslední pražská bitva – bitva vítězná

Na předešlé vzájemné měření sil pod střechou pražské O2 areny mohou Tygři vzpomínat jen v tom nejlepším. Poučili se totiž z předchozího nezdaru, kdy nezvládli emotivně laděnou bitvu, a strhujícím výkonem si dokráčeli pro vyrovnávací bod v sérii na 2:2.

Nemalý podíl na něm měl i Marek Schwarz, který mezi třemi tyčemi vystřídal Jána Lašáka, a za svá záda propustil jedinou ze sparťanských střel. Vyčníval i Radim Šimek, který se na třech ze čtyř gólů podílel, jeden dokonce sám vstřelil.

Za výhrou 4:1 ale stál především týmový výkon: kompaktnost, důsledná obrana a nebezpečný útok. "Podali jsme jeden z nejlepších výkonů vůbec," pochvaloval si po první výhře této sezóny v O2 aréně Marek Schwarz.

Vyloupí Tygři pražský hokejový stánek i po druhé a už definitivně?

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chtěl bych být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Liberec byl první volba. Čeština mi v kabině chyběla, říká po návratu Kváča

Martin Faško-Rudáš a Michal Ivan se představí na mistrovství světa!

Tomáš Filippi zvolen hokejistou sezóny! Král je nejlepší nováček

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit